I Birkemose hjælper man ledige ud på arbejdsmarkedet | Golf.dk
Birkemose Golf Club er mere end en golfklub. Det er også et mellemled mellem jobcentrene og erhvervslivet

Foto: Birkemose GC

I Birkemose hjælper man ledige ud på arbejdsmarkedet

25/03 - 2019 | Henrik Søe

De fleste kender golfklubben som et sted, hvor man mødes, spiller golf og nyder det sociale samvær. I Birkemose Golf Club handler det om meget mere end det. Kolding-klubben er gået skridtet videre og har netop fået grønt lys til et socialøkonomisk projekt, som skal hjælpe udfordrede borgere ind på arbejdsmarkedet.

Projektet hedder “19 i 19”, og målet er at hjælpe mindst 19 ledige borgere med at finde fodfæste på arbejdsmarkedet i løbet af 2019.

Golfklubben har allerede i mere end to år haft glæde af EGU-elever - unge under 30 år, som ikke har kunnet gennemføre en ungdomsuddannelse - og hjulpet flere af dem videre på arbejdsmarkedet. I sidste uge fik golfklubben et tilskud til projektet på 150.000 kroner fra kommunens socialøkonomiske udviklingspulje. Penge, som skal bruges til mentorforløb, samtaler og opfølgning.

- Vi er en socialøkonomisk virksomhed, og vi ser det som vores pligt at hjælpe. Og her i golfklubben ser vi utrolig meget på vores omkostninger, for det er også her, vi kan se indtægter, siger Claus Valter, Club Manager i Birkemose og uddyber:

- Vores greenkeeper har eksempelvis fået en stor stab af medarbejdere, uden at det koster ekstra på bundlinjen. Det tager ikke jobs fra andre greenkeepere - det giver bare flere hænder, som skal ledes og fordeles. Vores træner og chefgreenkeeper skal derfor i højere grad fungere som ledere og mentorer og det kræver mange ressourcer at koordinere. Men i mine øjne skal vi også se på, om vores arbejde giver værdi, siger Claus Valter, der betegner sig selv som en atypisk klubmanager.

- Jeg vil gerne lave noget, der giver værdi. Og det gør det, når vi har en samtale med de unge borgere. Og så giver det os nogle flere hænder, som gør, at vi sparer utroligt meget på de driftsomkostninger, vi har på personalesiden. Det er en kanon win-win, siger han.

Birkemose Golf Club faciliterer i forvejen et erhvervsnetværk, som består af 30 erhvervsvirksomheder, ligesom klubben har et samarbejde med flere end 140 virksomheder i lokalområdet. Projekt “19 i 19” nyder stor opbakning fra netværket, og det er meningen, at erfaringerne fra det banebrydende projekt skal indsamles og udbredes til andre områder og andre arbejdspladser.

Claus Valter håber også, at projektet i Birkemose kan skabe ringe i vandet og på sigt bredes ud til andre golfklubber. For han er ganske overbevist om at det vil have stor effekt.

- Det kræver opbakning og tidsmæssige ressourcer fra hele klubbens stab, men når man beskæftiger sig med social økonomi er det samtidig også utrolig relevant at se på, hvad det betyder for det omdømme, som vi slås med i golfsporten. Det her har virkelig rystet nogle af de lokale socialpolitikere, som ellers har set golfklubben som et stykke græs, hvor fine folk rendte rundt og spillede golf. Lokalt har vi fået politikerne til at vende rundt på en tallerken og se golf som noget positivt i stedet, siger Claus Valter, der i forbindelse med projektet har været vidne til nogle aha-oplevelser.  

- Vi havde en politiker fra Enhedslisten ude. Han havde aldrig sat sine ben i en golfklub før, og han fik jo et chok, da han så, hvad vi kunne. Hvis vi kan få en politiker fra Enhedslisten til at tale positivt om golfsporten, er vi nået langt, og vi har allerede modtaget de første henvendelser fra folk, der gerne vil prøve et begynderforløb og som egentlig troede golf var alt for dyrt, siger Claus Valter om nogle af de positive sideeffekter, der kommer ud af rollen som socialøkonomisk virksomhed.  

De mange udfordrede ledige, der kommer for at få erhvervserfaring, har også givet en international atmosfære i Birkemose. De kommer fra mange forskellige lande og i øjeblikket tales der både engelsk, russisk, islandsk og arabisk i klubben. 

- De fleste kommer via jobcenteret, men vi har også flygtninge, som endnu ikke er kommet ind i systemet. I dag har vi for eksempel ansat en mand fra Kosovo, som gerne vil lære dansk og få et netværk, inden han starter i jobcenteret, fortæller Claus Valter.

- Vi er et mellemled mellem jobcentrene og erhvervslivet, og hvis flere golfklubber gjorde det her, så kunne golfsporten vinde helt vanvittigt meget på vores omdømme. Samtidig kan man spare omkostninger og skabe mere netværk til erhvervslivet. Vi ser ikke firmaerne som sponsorer, men mere som samarbejdspartnere, der er med til at dække vores omkostninger. Og her er jobcenteret en af samarbejdspartnerne, siger Claus Valter, som hellere end gerne giver erfaringerne fra Birkemose videre til andre klubber.

- Det er så simpelt, at man kan gå i gang med det i morgen. Man skal bare gøre sig klart, hvor mange ressourcer og hvor meget tid, man skal bruge. Det kræver også menneskeligt overskud, men når det hele kommer igen, og man ser, at mennesker løfter sig, så er det det hele værd. Det er en positiv bevægelse, vi er i gang med, og det har allerede ændret utrolig mange ting her, siger han.   

 

Deltag i debatten
Log ind eller opret en konto for at skrive kommentarer