Historien om Hitlers ”olympiske” golfturnering | Golf.dk

Historien om Hitlers ”olympiske” golfturnering

16/08 - 2016 | Thomas Aaris Liltorp

Det skete i forbindelse med OL i Berlin i 1936. Turneringen er gået lidt i glemmebogen. Det der dengang trak overskrifter var historien om Hitlers utilfredshed med Jesse Owens’ fire guldmedaljer. Det satte buler i hans overbevisning om arisk overlegenhed.

Det mange ikke er klar over, er at golf faktisk var i spil til at komme tilbage på OL-programmet allerede dengang. Josef Goebbels, Hitlers propagandaminister, overbeviste ham om, OL ville være en god scene at fremme nazismen på. Hitler var ikke en udbredt sportstilhænger og yderligere ikke stor tilhænger af golf, men lyttede altså til Goebbels råd.
 
Planen var klar – golf skulle med på OL programmet. Det var IOC (den internationale olympiske komité) dog ikke helt med på. IOC fandt det skuffende, at golfens beslutningstagere ikke fandt OL interessant. I sidste ende skyldte komitéen skylden på en for sen ansøgning som årsagen til afslaget.
 
Det blev ikke set som en forhindring, hverken af Hitler eller hans fremtidige udenrigsminister og organisator af turneringen, Joachim von Ribbentrop. Selve turneringen fandt sted omtrent to uger efter de officielle lege, i den sydvesttyske by Baden-Baden. 36 nationer blev inviteret, men langt fra alle mødte op. Lige så imponeret verden var over organisationen af legene, lige så afskrækket var den af Hitlers promovering af arisk overlegenhed og nazisme.
 
Blot syv nationer, inklusive værtsnationen deltog i turneringen, der blev afviklet, i hold af to over 72 hullers slagspil fordelt på to dage. Efter førstedagen førte værtsnationen. Det fik Ribbentrop til at informere Hitler, om at det måske var hans tid værd, at komme til præmieoverrækkelsen.
 
Det endte med en engelsk sejr, i form af Arnold Bentley og Tommy Thirsk (billede). Den engelske sejr hjalp givetvis ikke på Hitlers humør på køreturen hjem. Historien går på, at da Hitler fik fortalt nyheden om, at Tyskland ikke vandt guld, steg han ind i sin Mercedes og kørte væk. Derved nægtede han at overrække det forgyldte sølvtrofæ spækket med rav.

Deltag i debatten
Log ind eller opret en konto for at skrive kommentarer