Græssygdom truer de danske golfbaner | Golf.dk
Sådan ser dollarspot ud. Sygdommen er er trussel mod de nordiske golfbaner.

Foto: Privat

Græssygdom truer de danske golfbaner

18/01 - 2021 | Claes Salomonsson

Dollarspot eller møntplet, som det kaldes i nogle nordiske lande, er en konsekvens af klimaændringer i verden og et stadig varmere klima i de nordiske lande. To varianter af sygdommen er fundet på vores breddegrader, hvor svampen kan forårsage skade på alle almindelige græsoverflader og give lyse, runde, visne pletter i plænen.

Sygdommen blev først opdaget i Norge i 2013 og i Sverige i 2014. I Danmark har dollarspot været kendt i mindst ti år.

-  Af Danmarks 186 golfbaner, i dag omkring 5-10 procent er berørt, siger Torben Kastrup Petersen, banechef i Dansk Golf Union.

Han ser dollarpletten som den største trussel mod fremtiden og mener, at sygdommen risikerer at sprede sig yderligere i de kommende år.

-  Især i den varme sommer. Dollarspot er en potentiel trussel mod alle golfbaner i Danmark, siger Torben Kastrup Petersen, som ser især en betydelig negativ effekt for de berørte baner.

-  Boldens rul på greenen vil være markant anderledes, så det påvirker golfspillet i vid udstrækning midt i sæsonen.

I Sverige findes sygdommen på mindst hundrede golfbaner, og på nogle har skaden været alvorlig - op til 75-80 procent dødt græs på greens og fairways.

-  Vi har de værste angreb, når sommeren er på sit varmeste og fugtigste, forklarer Tanja Espevig, nordisk ekspert på dollarspot ved Det norske institut for bioøkonomiforskning, NIBIO, i Norge,

Så er der nogen effektiv kur i dag, der fuldstændigt kan dræbe sygdommen?

- Forskning i USA og i de nordiske lande har vist, at regelmæssig rulning kan reducere dollar spot markant, siger Tanja Espevig der mener, at brug for mere forskning på området.

Torben Kastrup Petersen er enig.

-  Eksempelvis Helsingør- og Roskilde Golfklub bl.a. har testet rulning med et positivt resultat indtil videre. At finde en samlet løsning på problemerne er et prioriteret emne for fremtiden for os alle, der spiller golf.

Internationalt bestræbes der på at begrænse spredningen af ​​dollar-spot ved hjælp af pesticider. Noget, som hverken Maria Strandberg eller Torben Kastrup Petersen er fortaler for.

- For os i de nordiske lande handler det i stedet om at skabe en bedre og mere effektive pleje. Det er den bedste og eneste måde på lang sigt, understreger Maria Strandberg administrerende direktør for STERF, de nordiske golfunionernes fælles forskningsfond.

STERF forsøger at handle proaktivt og har derfor produceret en række film og faktaark med råd og anbefalinger som et resultat af deres forskning. På STERFs hjemmeside er der også tips og råd om, hvordan vi skal arbejde sammen for at prøve at kontrollere dollarspot.

Så hvad giver du af råd til alle golfspillere i Norden?

- Dollarspot spredes via sko, golfudstyr og maskiner. Så som golfspiller kan du vaske inficerede græsser væk fra sko og andet golfudstyr, så at sygdommen ikke spredes yderligere, siger Maria Strandberg.

Græs spiller naturligvis en central rolle i STERF 's forskning og at vælge den rigtige græssort kan være guld værd for golfklubberne.

STERF’s eksperter tester løbende de græsser, der importeres, for at identificere de sorter, der er bedst rustet til at overleve i vores klima og vores begrænsede lysforhold, som er tolerante over for sygdomme og som kan konkurrere med ukrudt.

- Hvert år vi offentliggør på www.scanturf.org en liste over græsser, som er har den bedste kvalitet ud fra et golfsynspunkt, siger Maria Strandberg og understreger betydningen af at sund græs er afhængig af bl.a. korrekt gødskning, vanding, topdressing, luftning og klipning græsset.

- Her har vi også udviklet praktiske råd og anbefalinger, der er nemme at bruge, og som vil hjælpe klubben med at spare penge, forbedre kvaliteten og træffe gode miljømæssige valg.

Sammen med Norges Forskningsråd har STERF for nylig startet et nyt projekt, "Icebreaker", som handler om, hvordan man kan mindske skaderne på græsset, når årsagen er isdækning og smeltevand på golfbanen, som også er et resultat af en mildere og mere varieret vinterklima. Et stort problem, især i Norge.

Ny teknologi inden for pleje af golfbaner er noget, vi vil se mere af i fremtiden, siger Maria Strandberg, og her har STERF lige startet et interessant projekt i samarbejde med Husqvarna AB i Sverige, hvor de tester, hvordan brugen af ​​robotplæneklippere kan påvirke både græssets kvalitet og økonomien for klubberne.

I år fejrer STERF 15 og Maria Strandberg mener, at de forskellige forskningsprojekter har været nyttige for golfspillere og golfklubber såvel som for hele udviklingen af sporten.

- Vi har også påvirket politisk. Takket være resultaterne af vores projekter har vi for eksempel været i stand til at påvirke ordlyden i EU-direktivet om bæredygtig anvendelse af pesticider.

Ud over en række praktiske tip, råd og anbefalinger til spillere, banepersonale og klubber, mener hun, at forskningen primært har bidraget til øget bevidstheden, og ikke mindst udvikling inden for klima- og bæredygtighedsarbejdet i golfsporten, i de nordiske lande.

Fakta:

 • STERF er en forkortelse af Scandinavian Turfgrass and Environment Research Foundation og er den fælles forskningsfond for de nordiske golfklubber.

 • Formålet med fonden er at udføre fælles forskning og udvikling og via samarbejde udnytte den viden og ekspertise inden for de nordiske lande.

 • Aktiviteterne finansieres af hver golfunion, der bidrager med cirka 0,5 euro pr. medlem pr. år. Dette har betydet, at golfunionerne har investeret omkring 50 millioner SEK, som er blevet brugt til forskning og udvikling. Der har også været betydelig medfinansiering fra f.eks. forskningsråd, myndigheder, organisationer og virksomheder på ca. 25 mio. SEK.

 • Læs mere på www.sterf.org

Deltag i debatten
Log ind eller opret en konto for at skrive kommentarer

Counter

 • Site Counter:2,638,230
 • Unique Visitor:158,152
 • Registered Users:163,238
 • Unregistered Users:31,203
 • Blocked Users:12,432
 • Published Nodes:16,031
 • Unpublished Nodes:308
 • Server IP:10.230.58.21
 • Your IP:44.192.112.123
 • Since:04 Aug 2020
 • Visitors:
  • Today:1,961
  • This week:69,873
  • This month:323,388
  • This year:2,638,736

Klik HER hvis du ønsker at slette alle cookies fra golf.dk