Golfguld i Skotlands olieby | Golf.dk
Trump Internationals 18.tee har en hel unik udsigt.

Foto: PR

Golfguld i Skotlands olieby

02/10 - 2019 | Claus Rødgaard Thomsen

Donald Trump har netop fået lov til at bygge en ny golfbane ved Aberdeen. Vi besøgte den eksisterende - artiklen her blev oprindeligt bragt i Dansk Golf 5/2018.

Vi kender alle sammen nogen, der altid evner at få drejet samtalen ind på dem selv, så snart de går ind i et rum.

En sådan person er Donald Trump - og det i tiende potens.

Han behøver ikke at være i lokalet for at være samtalens midtpunkt. Faktisk behøver han ikke engang at være på kontinentet.

Da vi besøger Aberdeen, har Donald Trump ikke været i byen, siden han blev valgt til De Forenede Staters præsident.

Men man skal ikke være mange timer som golfturist i Aberdeen, før hans navn dukker op.

- Vi hader ham. Men hans golfbane er fantastisk, som en af dem, vi møder, siger.

Måske er den endda mere end fantastisk. En anden af vores værter siger, at hvis han havde en golfrunde tilbage i hans tid på jord, så skulle den spilles på Trump International Golf Links.

Det er store ord i et land som Skotland, hvor man skal holde øje med, hvor man går for ikke at komme til at jokke på en golfbane i verdensklasse.

Den største kompliment, man kan give banen, er måske, at når man forlader klubhuset og træder ind på første tee, så glemmer man alt om Donald Trump og begynder at tænke på golf.

Banen er ekstraordinær.

Indkørslen fra landevejen ned mod klubhuset giver et utroligt vue over klitterne og Nordsøen. Det er umuligt ikke at få øje på det enorme skotske flag, der vajer fra flagstangen ved driving range.

Faktisk er det så stort, at det strider mod skotsk flaglovgivning. Men det er Trump ligeglad med. Han betaler bare en bøde hver dag - vores guide mener, at bøden er på 50 pund.

Lige før klubhuset kører man forbi det gamle slot, MacLeod House, hvor Trump bor, når han er i Aberdeen. Hans helikopterlandingsplads ligger mindre end 100 meter fra hoveddøren.

I træningsområdet kan man hive træningsbolde af høj kvalitet op fra store whiskytønder.

Men den store oplevelse er og bliver 18-hullers banen.

På vej til første tee går man gennem klitrækkerne, og for en stund kan man slet ikke se, at man befinder sig på en golfbane. Det er indtil den første fairway åbenbarer sig foran en.

Et efter alle normale standarder blændende par 5-hul, der er indgraveret i “Dunes of Scotland”.

Men på Trump International er det ikke andet end et gennemsnitligt golfhul. Det er svært at sætte en finger på noget som helst.

- This is golf porn, siger min tyske makker, da vi træder af 4. green og kigger tilbage på endnu et usandsynligt lækkert golfhul.

Jeg er kun delvist enig. På en måde er Trump International Golf Links en golfbane på steroider. Det er pompøst, og der er en stærk visuel kontrast mellem de manicurerede fairways og greens og så det barske landskab, som Martin Hawtree har tegnet de 18 golfhuller i.

Men det er ikke porno, fordi det aldrig krydser grænsen til det vulgære.

Man kan mene om ejermanden, hvad man vil. Men banen er en kærlighedserklæring til golfsporten.

Der er tænkt strategi, æstetik og variation ind i hvert eneste hul. Banen er allerede rangeret blandt de 50 bedste i verden og bygget med tanke på at afvikle The Open eller Ryder Cup.

Det sker ikke lige foreløbig, selv om banen sikkert kunne være klar fra i morgen. 

Dels er R&A meget konservative, når det kommer til at flytte The Open andre steder hen end sine klassiske ni baner (Royal Portrush bliver den tiende i 2019). Dels er navnet Trump politisk betændt i overskuelig fremtid.

Noget af det, der slår én på banen, er, hvor smukt alle greens og teesteder er placeret. Hvert hul har seks tees, der ofte ligger højt i klitterne og med forskellige vinkler til fairway, så hullerne kan spilles meget forskelligt.

På mange fairways kan man slet ikke se resten af banen, fordi klitterne simpelthen lukker omverdenen ude, bortset lige fra havets brusen.

14. tee (billedet herover) har måske den mest berømte udsigt af dem alle. Men den er kun én af mange. 

Da vi slår ind mod 10. green, som ligger blindt mellem høje klitter, er det som at være i Ringenes Herre og approache Mordor.

Og det er måske den lille advarsel, der skal påhæftes banen. Jeg vil ikke anbefale den for folk med et handicap over 24. Måske 18, hvis det blæser.

Der skal slås nogle voksne golfslag for at score point på Trump International, men gør man det, så giver banen også muligheder.

Da vi forlader 17. green, siger en islandsk spillemakker, der har spillet banen før, at vi skal gribe vores driver og følge efter ham.

Det er først, da vi står på 18. backtee, at det går op for mig, at vi kun er der for at kunne tage billeder med det helt utrolige vue over Nordsøen og de 18 bunkers, som ligger spredt ud over det fra backtee næsten 600 meter lange par 5-hul.

Bagefter går vi ned ad bakken og over til vores eget tee, inden vi nyder de sidste få hundrede meter af en af verdens bedste golfbaner.

 

Nemt at finde glæden på de smalleste fairways

Man skal ikke langt fra Aberdeen Centrum for at finde Murcar Links, hvor der har været spillet golf siden 1909.

Kun bunkers er flyttet en anelse siden dengang, og man kan opleve en gang uforfalsket golflykke ved at spille banen. Selv på en oktoberdag, hvor det blæser og regner, og jeg priser mig lykkelig for den sammenkrøllede serviet i lommen, som jeg bruger til at pudse næse i en gang for hvert hul.

På Murcar kan man på stort set hver eneste hul se havet, og det mylder af supplier-både, der forsyner oliebyens platforme med fornødenheder.

Til gengæld kan det nogle steder være svært at få øje på fairway.

For mit vedkommende er det klart de smalleste fairways, jeg nogensinde har skullet prøve at ramme. Og det på et sted, hvor man ikke skal regne med nåde fra vinden.

Men der er formildende omstændigheder. Murcar Links er nemlig en kort bane, hvor man mange steder kan slå et 5-jern eller lignende og stadig have et wedge ind til green.

Spiller man fra gul tee, er der ikke et eneste par 5-hul på banen.

Murcar Links er en fornøjelse at spille

Det giver dog også nogle strategiske overvejelser, især hvis man har et relativt lavt handicap.

Fornuften fortæller mig på mange huller, at det er vanvid at slå driver. Men en lille djævel hvisker mig i øret, at jeg opnår en birdie med det helt rigtige træf med den store kølle.

Murcar Links var i 2015 vært for europatouren, da Paul Lawrie Match Play blev spillet på banen. Her vandt Kiradech Aphibarnrat sin tredje og indtil videre sidste sejr på touren. Han hamrede til den på de fleste huller og accepterede, at der af og til forsvandt en bold. I finalen slog han Robert Karlsson, der havde spillet konservativt hele ugen.

Man kan altså spille banen på forskellige måder, men det er god idé at tænke sig grundigt om, inden man angriber banen.

Murcar Links er kort, men er ikke for tudeprinsesser. Nogle vil også stejle over de mange blinde drives. Flere af dem så blinde, at man bare slår ud over en skrænt i retning af en pæl.

En kort bane med ultrasmalle fairways og masser af blinde slag vil få enkelte til at tale om “Mickey Mouse”-golf. Men det er på ingen måde tilfældet. 

Murcar Links bør stå højt på listen hos enhver, der besøger Aberdeen med golfkøller på slæb,

 

Parkbanen ved slottet

Den sidste bane, vi spiller på turen, er Meldrum House.

Banen er en parkbane, som er et fint supplement på turen, hvis man ønsker et afbræk fra linksgolf.

Banen har ikke samme standard som Trump International, Cruden Bay eller Murcar Links, men til gengæld er det en bane, der kan anbefales til spillere på alle niveauer.

Mange huller har et element af risk/rewards, og ofte er det vandhazarderne, der er den store bussemand.

Men lavhandicapperen har god mulighed for at spille sig rundt på banen.

Dele af banen er anlagt i flot, bakket skovlandskab, og flere huller bliver hængende i hukommelsen.

De 15 bunkers, der vogter indgangen til 11. green, bliver hængende i hukommelsen, og det samme gør flere af de huller, hvor man kan gå efter green med driveren i hånden. Især 12. hul er et sjovt hul. Et 375 meter langt par 4-hul, hvor spillere med et handicap på under 18 kan gå efter green, simpelthen fordi hullet er ned ad bakke, og man kan skære 100 meter af hullet ved at slå ind over en skov, som er out-of-bounds.

Det helt rigtige drive på hul 16 kan også give et kort jern ind til green på et par 5-hul og mulighed for at putte for eagle.

16. hul på Meldrum House

I det hele taget udgør bag-ni den klart stærkeste del af banen.

Hvis du spiller Meldrum House, så sørg for at lægge tid ind til en ordentlig opvarmning. Træningsanlægget har et virkelig fedt kortspilsområde, hvor flere ad gangen kan stå og slå fulde wedgeslag til en green med adskillige flag.

Meldrum House er anlagt omkring hotellet af samme navn, som har hovedbygning i et slot fra 1200-tallet.

Hotellet og restauranten kan klart anbefales. Da vi spiser i restauranten, får vi lov til at se whiskykælderen, hvor en række af Meldrum Houses prominente gæster har hver deres egen single malt whisky stående i aflåste skabe. En af dem tilhører den tidligere Aberdeen-træner og senere Manchester United-legende Sir Alex Ferguson.

Vi spurgte, om vi måtte smage den. 

Det blev et nej.

 

Dansk Golf var inviteret til Aberdeen af Golf Aberdeenshire

Deltag i debatten
Log ind eller opret en konto for at skrive kommentarer

Counter

 • Site Counter:84,473
 • Unique Visitor:19,740
 • Registered Users:153,603
 • Unregistered Users:30,839
 • Blocked Users:12,334
 • Published Nodes:14,388
 • Unpublished Nodes:244
 • Server IP:10.230.58.22
 • Your IP:35.172.233.2
 • Since:04 Aug 2020
 • Visitors:
  • Today:8,108
  • This week:84,499
  • This month:84,499
  • This year:84,499

Hvis du oplever at hjemmesiden er langsommere end normalt, tryk HER for at slette alle cookies fra golf.dk