Golferens Blog: Tag endelig ikke fejl, når du driver | Golf.dk
Rickie Fowler har signeret den kasket, der nu bliver sendt til Nordborg.

Foto: Getty Images

Golferens Blog: Tag endelig ikke fejl, når du driver

14/11 - 2017 | Søren Meinertsen

Når man ser en begynder forsøge sig med de første slag, lægger man ofte mærke til, at trygheden ved at holde en putter eller en driver i hænderne er markant større end ved de øvrige redskaber.

Jernene kan især volde vanskelighed, fordi udformningen virker, som om bolden skal tages meget præcist. Anderledes med de store mere oprette flader på driver og putter.

Den instruerende spiller holder noget igen med driveren: ”Uha! Den kræver øvelse – måske går der et par år, før du kan slå med den…”

Det er forkert af to grunde. For det første er det urimeligt og unødvendigt at plante en driverskræk hos en spiller. Den skræk kan meget vel blive siddende i mange, mange år. For det andet er driveren faktisk betydeligt lettere at slå rigtigt med end et jern.

Vi ser det forholdsvist tydeligt, når et begynder-driverslag ligner den professionelles eller den øvedes. Det meget lange skaft giver klart den uøvede begynder en fornemmelse af, at det vil være i strid med alle naturlove at release for tidligt – altså den fejl, hvor køllehovedet på det nærmeste bliver kastet væk fra spilleren og ud over targetline på et tidligt tidspunkt i nedsvinget.

Vi ser derfor ofte det noget nedslående, at en begynder driver udmærket og sikkert, indtil der ønskes mere længde, hvorefter kræfterne lægges i – ofte med den konsekvens, at køllehovedet kommer ud over linjen med en næsten sikker slice til følge.

Den slags selvlærte fejl kan undgås:

For mange begyndere og knapt så øvede klubgolfere burde det være standard at grippe rigtigt meget ned på driveren. Fra en nedgrippet driver til et 7-jern eller en hybrid er der ikke særligt langt, og hvis svinget kan opretholdes, er denne begynder på et virkelig godt spor, hvor merlængde ikke opnås ved at lægge kræfterne i, men opnås via mere vidde i tilbagesvinget og et bedre teknisk sving.

Vi er alle underlagt centrifugalkraft og tyngdekraft, når vi bevæger os, og det mærkes allertydeligst, når vi anvender et længere redskab, som en driver jo er.

Mange har fornemmelsen af, at der virkelig kommer smæk i driveren, hvis der bliver slået med de store muskler i højre overarm og skulder. Fornemmelsen er givetvis rigtig… hos virkelig stærke spillere med god fysik, og som – og det er vigtigt – er klar over, at skulderen ikke er grundlaget, men tilsætningen!

En begynder bruger ikke meget tid på at finde ud af, hvor langt fra kroppen et golfredskab skal holdes, fordi det ganske simpelt er indlysende, at et længere skaft holdes længere ud fra kroppen end et kort.

Først senere, når begynderen er blevet mere teknisk bevidst – og kritisk med hensyn til sving og retning – kan der funderes meget længe over dette simple spørgsmål, som altid kan efterprøves som prøvesving på banen: Stil dig op til et prøvesving lidt fra bolden. Slå frem og tilbage med dit værktøj, indtil du har kontakt med græsset BEGGE veje. Det kan virke ulogisk med den type prøveslag, men det afspejler betydeligt bedre, hvad der sker i et fuldt sving, end hvis der blot bliver slået et par prøveslag ”fremad.” Prøv selv at fornemme hvor meget man rent faktisk kan blive bragt ud af kurs i det nu meget lange tilbagesving helt ude fra venstre. Det kan lyde så enkelt at forme et tilbageslag som en slags spejlbillede af det tænkte tilslag, men det kræver, at fødder, knæ og krop er stabile. Det er denne stabilitet i ”understellet,” der fremelskes med prøvesvinget ”den forkerte vej,” samtidig med at køllehovedets sigtepunkt i græsset baseres på både tilbagesving og fremsving. Det kan være umådeligt svært på banen – især efter nogle kiksere – at genfinde sikkerheden i boldkontakten – og mængden af prøvesving forøges helt klart efter kiksere. Kvantitet er ikke altid det bedste – prøv i stedet det mere kvalitative prøvesving frem og tilbage.

Når den ensartede frem- og tilbagerettede kontakt er opnået, flytter man sig frem til bolden. Det er ren mekanik, og man vil hurtigt se, at afstanden mellem grip og mave er større på en 3-wood end på et sandjern – og at frem- og tilbageprøvesvinget med usvigelig sikkerhed bestemmer afstand mellem grip og krop.

Det siger sig selv, at det længste redskab – driveren – også har den største afstand mellem grip og mave, og at det alene af denne grund kan være sværere at håndtere en driver end en wedge.

Det laver vi om på med et snuptag ved at grippe ned på driveren.

Går det ikke ud over længden på slaget?

Jo, men det er forbløffende lidt, og det, der tabes i længde, vindes så rigeligt ind i præcision.

For nylig vandt Rickie Fowler på PGA-touren med en driver, der var 5 – 7 cm kortere end den, han normalt anvender. Han ønskede at være mere præcis.

For den mere urutinerede spiller kan nedgripningen også have en anden betydning: Svinget bliver fladere, og det er betydeligt nemmere at ”komme indefra” samtidig med at svinget ”føles” som et sving og ikke et slag – især for den slicende spiller, der konsekvent kommer ”over toppen,” når der ønskes merlængde. Det er i praksis nærmest umuligt at komme over toppen med et fladt sving, og på den måde kan nedgripningen gøre det sjovere at spille golf – hvis man da ellers synes, at det er sjovt at ”banke” drives af sted. Og hånden på hjertet: Det er der mange drenge i alderen 10 - 100, der synes om!

Der er meget overtro forbundet med skafter og deres længder. Det er ikke uinteressant, at en spiller som DeChambeau spiller med jern, der har samme længde, og at de bedste spillere i verden formentlig har drivere, der er kortere end dem, vi andre spiller med. Vi har også set topspillere som Anthony Kim, der konsekvent grippede ned på alle sine køller.

Vi ser også den canadiske Brooke Henderson, der spiller med den længst tilladte driver – 48 tommer – og konsekvent gripper variabelt ned. En nedgripning (afkortning af skaftet) på ½ tomme svarer til en grad fladere lie angle. Der er nogle variabler, det kan være interessant at arbejde med på driving range.

Hvis begynderen ”får lov til” at grippe forsvarligt ned, er driveren faktisk ganske let at slå gode lange slag med og netop i den absolut logiske tilgang til svinget, hvor driverhovedet bevæges op i bolden, giver begynderen en hurtig forståelse for retning. Efter min mening burde begyndere og kaniner dyrke dette kontrollerede driverslag nedgrippet og bruge slaget på teesteder (også par 3), indtil et jern eller en hybrid kan nå et mål rimeligt sikkert.

For andre kan det bestemt også anbefales at grippe ned for mere kontrol, og slaget kan med stor fordel øves i forskellige tempi på driving range.

Slå halve slag med den nedgrippede driver, indtil retningen er absolut lige og stabil. Sæt gradvis mere sving på køllen i takt med, at du bliver bedre, men lad ”takten” i fremgangen baseres på retningen.

Et sikkert drive hundrede meter frem vil altid være at foretrække for et kikset langt - skævt mellem træer eller o/b.

Og hvorfor ikke et lige og langt?

Det kan også nås med en kortere driver og lidt blytape bag på driverhovedet.

Fra dag 1 i vort golfliv har vi selv fundet en slags logik i golfudstyret: De ”lange” jern slår længere end de kortere jern. Selvfølgelig går vi da ud fra, at det er længden på jernene, der korrelerer med længden på slaget – indtil den dag, vi hører om DeChambeau og Single Length, hvor alle jern fra 4-jern til sand wedge er lige lange og har samme lie angle. Så holder logikken med skaftlængden ikke, og det kan føre os frem til en ny forståelse for, at det måske ikke er så afgørende, om skaftlængden på driveren er 48 tommer eller 42.

Grip ned – og find en sikker fornemmelse for retning – og sæt lidt blytape på hovedet for ekstra længde, når sikkerheden er opnået.

Kan man ikke blot købe en ny driver?

Jo, men det er faktisk ganske svært at finde en driver med et skaft på 42 – 43 tommer. Så er det langt bedre og mere økonomisk at opsøge en clubfitter, der kan hjælpe med både skaftlængde og blytape på din sikkert udmærkede driver.

Det er ikke en ny driver, der giver bedre teeslag, men en passende driver.

 

Deltag i debatten
Log ind eller opret en konto for at skrive kommentarer