Golferens Blog: Længde på golfslag kommer med alderen | Golf.dk
Det er vådt og koldt at spille golf nu. Det går ud over længden på dine slag.

Foto: Getty Images

Golferens Blog: Længde på golfslag kommer med alderen

31/10 - 2017 | Søren Meinertsen

Selvfølgelig slår unge golfspillere meget længere end ældre. Lige så selvfølgelig er det, at den enkelte spiller med årene kan mærke en vis reduktion i slaglængde.

Men.

For der er et stort MEN!

Og det er dette men, vi skal dyrke med alderens visdom og fornuft!

Først realiteterne: Det er blevet koldere – og vådere – på de danske golfbaner i løbet af efteråret.

De fleste golfspillere har haft betænksomme forældre, der har lært dem, at man ikke skal gå ud med vådt hår – og igen og igen kan vi se, at svedige sportsfolk i enhver pause sørger for at pakke sig ind.

Væde giver underkøling.

En golfbold er også ofte våd i vintersæsonen.

Kulden fastholdes på våde golfbolde, og de spiller simpelthen kortere, når de er kolde. Mange golfrejsende kender den modsatte effekt under sydligere himmelstrøg, hvor tørre og varme bolde spiller betydeligt længere.

Men i Danmark er det koldt – og det bliver koldere hen over vinteren.

Spiller du på din hjemmebane, ved du så nogenlunde, hvor dine gode slag ender fra tee. Nu kommer du i de kolde måneder kortere på det første hul, og vi kan næsten regne ud, hvad der sker på næste hul: Du slår hårdere til bolden, og nu kommer du virkelig kort!

Dette scenarie kan hurtigt blive en skrue uden ende. Du slår hårdere og hårdere, men boldene flytter sig ikke nævneværdigt.

Det er nu, du skal glæde dig over din alder!

Ikke så få resignerer i stedet på dette tidspunkt og tænker med vemod på, at fysikken bliver dårligere med årene, og at det på den måde kan være naturligt, at længden på golfslagene reduceres i takt med den almindelige reduktion.

Men netop alder kan være en fordel, fordi alder oftest betyder mere omtanke.

Måske melder der sig en sætning fra din allerførste svinglektion med en pro:

Man skal svinge og ikke slå.

Mere end noget andet har denne sætning betydning for en spiller, der mærker en vigende længde på golfslagene. Intuitivt slår vi hårdere uden resultat, og det passer som fod i hose med grundsætningen: ”Ikke slå, men svinge.”

Svinger man med armene?

Nej, man SLÅR med armene…

At sætte fuld power på armsvinget ind i bolden vil ganske enkelt nedsætte hastigheden i køllehovedet og give et kortere slag, ja, endda kan der skabes et velkendt skræk-scenarie: et slag over toppen til en næsten garanteret slice. Armene er ”helt vilde” med denne lette bevægelse, som vi også kan se som ”møllesving” i slåskampe og hos dårlige boksere.

Og for mange golfspillere kan dette ”møllesving” være forvirrende, fordi det er jo en slags sving med armene.

Det er blot ikke et golfsving.

Et ”arm-slag” medfører øjeblikkeligt alt for stive håndled og alt for fast et grip – uden mulighed for at svinge.

For at kunne svinge skal vi kunne kontrollere armene.

Armene har kun én selvstændig rolle i et golfsving: At strække sig ud på det rigtige tidspunkt. Resten af armfunktionerne hører kun sammen med, at armene sidder fast på kroppen(skuldrene) og har forbindelse til hænderne.

 

Hvis du læser ovenstående igen og sammenligner med dine anstrengelser for at slå til en golfbold med armene, vil du se, at der er en afgrundsdyb forskel, nemlig den forskel, som man kan kalde rotation.

Pointen er, som du kan se på billedet, at armene hænger fast på kroppen (skuldrene) og det på den måde kun er billede 3, der viser udstrækningen af højre albue hen over højre hoftekam mod sidste billede.

Vi ser rotationen tydeligst på skuldrene, men mere afgørende er egentlig rotationen i hofterne, som næsten ikke kan ses – men golfbolden kan mærke den!

Formentlig vil du også bemærke den forholdsvis brede benstilling. Det underbygger spillerens intuitive fornemmelse for bredde og vidde i tilbagesvinget, som bevirker at det er nemmere at nå positionen på billede 1, og det er nemmere at nå opspænding af hofterne.

Forløbet illustrerer også, at farten i køllehovedet kun i begrænset omfang kommer fra skuldrene og kroppen, men derimod fra hændernes aktion i overgangen fra billede 3 til 4.

Svingmæssigt er det værd at lægge mærke til overgangen fra billede 1 til 2. Her bliver ikke slået – tværtimod bliver der ”holdt tilbage” eller ”forsinket,” fordi armene blot føres lige ned. Først, når stillingen på billede 3 er opnået, drejer hænderne køllehovedet ind i bolden – endda i dette tilfælde med en så voldsom fart, at skaftet ligefrem buer!

I tiden før Trackman og high speed kameraer var pro’ernes mere eller mindre enslydende instruks: BREMS med venstre arm! Det er et fint billede på, at hænderne skal ”stoppe” således at køllehovedet kan svinge frit og overhale hænderne – og som vi betragter grippet ser vi, at med den ”bremsende” fornemmelse vil højre hånd i kraft af udstrækningen af højre albue lægge sig over venstre hånd i gennemsvinget.

Jeg håber, du kan se pointen i alt dette: Et hårdt slag med armene vil føre til, at du holder ekstremt fast på køllen og på den måde låser dine håndled, som nu overhovedet ingen mulighed har for at udføre fartbevægelsen fra billede 3 til billede 4.

Udføres fartbevægelsen ikke – udstrækning af højre albue og hændernes drejning af køllehovedet ind i boldzonen - er du overladt til den begrænsede fart, som armene kan skabe, og efterhånden som dine arme med årene bliver svagere og svagere, vil du naturligt slå kortere og kortere – og skal bruge en driver til et par 3-hul på 125 meter. Det er utilfredsstillende, når du faktisk ved at lære den rette bevægelse – og med årene bliver bedre og bedre til den – reelt vil kunne slå længere. Med teknik kan vi overvinde alderens reduktion på imponerende vis, men med brutal kraft fra et armsving vil reduktionen i slaglængde med årene være forudsigelig banal.

Det her er essensen i sætningen: Ikke slå, men svinge. Et golfsving kan med god ret reduceres til køllens vandrette placering bag højre knæ frem mod boldzonen, som det ses på billedsekvensen 3 og 4.

Jovist, der er mere, meget, meget mere, for vi bliver ikke Dustin Johnson, selv om vi teknisk kan udføre den fartgivende bevægelse, men kan vi nå 50% af DJ’s længde, er det bedre end 30…

Hvad med kroppens fart? Det er en tillægsgevinst, der opnås i ben og hofter, og som giver et slag op til 25% mere fart.

Forsinkelse og tillægsgevinst med hofterne… DJ, – vi puster dig i nakken!

Fordi vi er blevet ældre?

Ja!

Armenes slagkraft aftager med årene, men kan vi i stedet lære at svinge via rotation i skuldre og hofter og reducere armenes indflydelse, så vil teknikken – og en fortløbende forbedring af teknikken give mere længde.

På den måde kan alder i kraft af omtanke vise sig at være en fordel.

Hvis du er ældre og synes, du slår kortere end før, skal du fluks kontakte din pro og ”bestille et golfsving!”

Han eller hun ved, hvad du mener.

Og glæd dig så til din tredje eller fjerde eller femte ungdom…

Ungdom er at lære noget – så du får ungdom af din pro.

Og merlængde!

 

Deltag i debatten
Log ind eller opret en konto for at skrive kommentarer