Golferens Blog: Golfens rygrad – udstyr og træner | Golf.dk
Nike gik ind og ud af golfudstyrmarkedet. Med store konsekvenser.

Foto: Getty Images

Golferens Blog: Golfens rygrad – udstyr og træner

12/06 - 2018 | Søren Meinertsen

Mange hævder, at golf er for de velstillede. Historisk er der nok noget om snakken, og engang kunne der laves humoristiske numre i revyer og lignende, som lavede sjov med den rige overklasse, der spillede bridge og golf.

Jesper Klein og Klyderne skrev en morsom, satirisk sang om ”garlf” i ”Garmel Halte” – traditionel overklasseudtale for golf og for den ualmindelig smukke bane med de mange morænebakker i et af de mest velhavende områder i Danmark, nemlig Gl. Holte ved Søllerød.

Heldigvis er golf ikke længere kun for overklassen. Golf er for alle, og det er næppe dyrere at dyrke golfspillet end så mange andre spil.

Men det kan gøres dyrere, hvis vi konsekvent lytter til reklametrommerne, når det gælder nyt udstyr.

Der er ingen tvivl om, at vi lever i en meget materialistisk tid, og det spiller også en rolle i vore fritidssysler. I golf bliver vi bombarderet med reklamer for nyt og bedre udstyr, der kan være mere langtslående og mere tilgivende – og en hel masse mere. Ethvert golfprodukt må bruge svimlende summer på reklamer og sponsorkontrakter med de kendte stjerner for at bane sig vej til vores bevidsthed.

Tiger Woods havde en sponsoraftale med Nike, som efter sigende lød på omkring en halv milliard danske kroner. Da Nike lukkede deres golfafdeling ned, måtte Tiger Woods finde en ny bold. Valget faldt på Bridgestone. Få dage efter offentliggørelsen af Tiger Woods’ valg, var det stort set umuligt at opdrive en Bridgestone bold!

Det kostede også mange penge for Cobra at få stortalentet Bryson DeChambeau ”ind i folden” og satsningen på One Length kostede i omegnen af 20 millioner dollars. Den store satsning gjorde ondt igennem 2017, og kun Rickie Fowlers gode driver gav Puma koncernen så mange penge fra Cobra, at One Length fik ”lidt mere tid.” I søndags vendte det pludselig med DeChambeau’s sejr i Memorial. En kæmpeturnering med de allerbedste spillere i verden. I forgangne uge er One Length sæt udsolgt over det meste af USA.

Ingen tvivl om, at udstyr er vigtigt – af flere grunde. For det første kan dårligt udstyr lede til dårlige vaner i golfsvinget. En for lang driver er svær at styre – et for lavt loft på driveren kan give mange driverkiks – dårlige grips kan føre til, at spilleren holder alt for fast – og oven i det hele kommer næsten det allerværste for en klubgolfer: Dårligt udstyr fører ubarmhjertigt til kompensationer i sving og spil, og er der noget, som vi klubgolfere virkelig har svært ved, så er det faktisk at kompensere. Det er der ikke noget underligt i, for at kunne kompensere kræver ofte dobbelt indsigt.

At kompensere er også svært for stjernespillerne, og igen og igen kan vi se mystiske fejl fra de allerbedste, når der skal kompenseres for vinden eller for lejet – eller tages lidt risiko ud af et slag, fordi der måske er forhindringer tæt ved den optimale linje.

Kompensationer i svinget – bold efter bold på driving range! - kan i langt de fleste tilfælde løses ved at have det rette udstyr. Længden på køllerne spiller en stor rolle, men også skaftvægt, totalvægt og svingvægt spiller en afgørende rolle for det bedst mulige sving for den enkelte.

Her spiller det også en stor rolle, at korrekt tilpasset udstyr eliminerer forstyrrende tanker og giver tillid til, at slag, som man magtede på driving range også kan magtes på banen. Det er jo også en form for kompensation, hvis man tænker forstyrrende tanker, inden man på banen skal slå et slag.

Og når der kikses – for det gør der – kan man med veltilpasset udstyr give sig selv skylden 100 procent og herfra begynde at analysere kikseren. Oftest fører analysen til flere træningsslag eller måske til flere trænerlektioner. Men pointen er naturligvis, at man ikke ved hver eneste kikser er halvt på vej til golfbutikken for at købe nyt udstyr.

Vi skal starte det rigtige sted – og det gør vi ved at have godt og veltilpasset udstyr.

Det er ikke så let, som det lyder.

Vi hører ofte, at vort golfudstyr skal passe til os på samme måde, som et par sko passer os. Men reklame-sammenligningen er ikke god, fordi vore fødder stort set altid er ens, mens vort golfsving – blot fra slag til slag på driving range - kan være særdeles forskelligt. Vi er derfor nødt til at finde udstyr med en vis tolerance.

Tolerancen finder vi i ”tilgivelsen.”

En dygtig spiller i eliteklassen med handicap omkring 0 er ikke blot bedre og dygtigere end klubgolfere med handicap fra 5 til 54 – der er lysår imellem en elitespiller og en klubgolfer. En elitespiller behøver derfor ingen tilgivelse på jern, men kan spille med såkaldt bladejern, mens vi andre må finde jern, der passer bedre til de lidt mere urene træf, vi sætter på vore bolde.

En elitespiller kan formentlig gå en rigtig god runde, blot ved at tage et 7-jern med i bag’en, mens vi andre ofte ville ønske, at vi måtte tage 20 køller med!

En elitespiller kan ”forme” slag og faktisk få et 7-jern til at agere som et 3-jern eller en PW.

Derfor er det vigtigere for os dårligere spillere at have godt udstyr end det er for den dygtige elitespiller.

Problemet er, at mange tror, det er omvendt.

I golfklubberne ser vi mange ikke særligt gode spillere med udstyr, der for længst burde være smeltet om.

Alle proshops og golfforretninger kan hjælpe spillerne med at få godt og veltilpasset udstyr, som er tilgivende på den rigtige måde og i en størrelse, der passer. Noget af udstyret kan have en lang levetid, mens andet må skiftes ud efterhånden som spilleren bliver bedre. For vi bliver bedre – og skulle vi undervejs blive dårligere (alder – fysiske skavanker etc), så kunne det være en god idé at gemme det gamle udstyr – ikke til bedre tider – men til realistiske tider!

Sidste år fik jeg en kedelig knæskade, og jeg måtte købe en ny driver med et blødere skaft. Nu er knæet godt igen, og jeg har fundet min gamle driver frem med det stivere skaft. Det kan man få meget glæde af: Efter timer med håbløse drives til højre og venstre tænkte jeg naturligt, at der var gået et år … jeg var blevet ældre og måske var knæet ikke så godt.

Den nyere driver med det blødere skaft blev fundet frem igen, og drives var fortsat håbløse til højre og venstre…

På hver sin måde er det gode drivere, der er blevet ”fittet” hos en clubfitter.

Surt show: Men det var mig alene, der gjorde drives dårligere.

To elendige runder forårsaget af håbløse drives. Jeg scorede trods alt 36 points – i alt…

Kan man rette det selv? Ja, i nogen grad har vi alle en slags katalog for driverfejl inde i hovedet. Men i mit tilfælde manglede der et par sider i kataloget over driverfejl… de sider, der krævede, at jeg kunne se mig selv. Jeg troede, jeg gjorde noget, som jeg absolut ikke gjorde alligevel.

Her er træneren en fantastisk løsning: Det, jeg havde brugt timer på, blev klaret på et par minutter. Med begge drivere…

Pointen i alt dette er naturligvis, at hvis du blot har været glad for din driver en enkelt runde, er der stor sandsynlighed for, at det ikke er driveren, der er noget galt med, men dit sving.

Noget kan man rette selv, men det allerbedste og det allerletteste er at få en træner til at hjælpe.

De fleste trænere ved også en masse om udstyr, og de skal nok sige til, hvis de kan se, at driveren ikke passer til spilleren. Trænere har dette særlige blik for en spillers potentiale, og det er da ærgerligt, hvis en spiller ikke får fuldt udbytte af sine evner for spillet, blot fordi der mangler en måske kun lille bevægelse eller en driver, der passer bedre.

Man kan også få nogle herlige timer i en golfforretning, hvor der kan være mange drivere og mange skafter at vælge imellem.

Der er trods alt noget godt ved de materialistiske tider – ikke mindst, når vi faktisk også kan få oplysninger på en launch monitor om, hvilken driver, der objektivt passer bedst til os.

Og bare rolig: selv den bedst tilpassede driver skal styres af dig, og hvis du på et tidspunkt får problemer med den, så kan du få nogle herlige stunder sammen med din træner.

Summa summarum: Golf er altid et herligt spil – også når der scores langt, langt under vanligt niveau. Vi bliver udfordret af golf, og det har vi godt af. Og heldigvis er der sekundanter til rådighed, når vi møder udfordringer.

Træneren er altid en god sekundant.

 

User Comments:

  • Golfens rygrad – udstyr og træner

    12/06 - 2018 | Nis Gry-Jensen

    Tak til Søren, for et velskrevet og for mig tankevækkende indlæg. (Golfens rygrad – udstyr og træner) Mit forhold til golf er relativt nyt (3 år) og jeg er stadig nyforelsket - med lyst til hele tiden at opgradere og købe mere/nyt udstyr. Træneren har jeg nok forsømt lidt i forløbet, og han/hun bør nok fylde lidt mere fremadrettet. Mvh Nis Gry-Jensen

Deltag i debatten
Log ind eller opret en konto for at skrive kommentarer