Golferens Blog: Golfens Dag er Glædens Dag. | Golf.dk
Golfens Dag er en festdag i hele Golfdanmark.

Foto: Henrik Schou

Golferens Blog: Golfens Dag er Glædens Dag.

23/04 - 2019 | Søren Meinertsen

”Den der finder lykken skal dele den; glæden blev født som tvilling.”

(Lord Byron)

 

Golfspillet har ingen ”fødselsdag” – men festdagen i mange klubber -  ”Golfens Dag” – kan sagtens være en mærkedag – og bliver det måske forhåbentligt også for mange, mange nye golfspillere, som fremover vil kunne sætte dato på ”den første dag i resten af golflivet.”

Det kræver noget af os alle sammen.

På det fundament, som er lagt af DGU, klubbestyrelser og udvalg, kan alle medlemmer nu gøre en simpel indsats: at sprede det glade budskab om mulighed for at komme i gang med spillet.

Det, menige klubmedlemmer kan gøre – ikke mindst i respekt for hele den organisation, der ligger bag ”Golfens Dag” - er ganske simpelt at fortælle vidt og bredt om arrangementet. Klubmedlemmernes personlige reklame for arrangementet og for spillet i alle mulige sammenhænge kan meget vel være det allervigtigste for en succes.

Vi bombarderes med reklamer for alt muligt, men intet reklamemedie slår den personlige anprisning. Og det er den, vi som klubgolfere kan formidle. For selvfølgelig er alle klubgolfere en slags omvandrende reklamesøjle for verdens bedste spil.

Der er ufatteligt mange store og gode værdier forbundet med golf og endda værdier, som kan skabe synergi på en sælsom måde:

Højt på listen over golfens værdier står umiddelbart naturoplevelsen, som betager enhver, der første gang går en runde på en golfbane – uanset, hvor den måtte befinde sig. De fleste kan formentlig huske deres første runde og det dybt betagende og fascinerende, der ligger gemt i det faktum, at de kæmpestore arealer og den lange spadseretur ene og alene er skabt for spillerens skyld.

Det er overvældende, ikke mindst sat i forhold til andre boldbaner– men som tiden går, bliver det noget selvfølgeligt.

Men det er ikke noget selvfølgeligt – hverken for den kommende golfspiller eller for de golfspillere, der spiller banen flere gange om ugen – og derfor ofte er mere optaget af afstande og mulige forhindringer fra slag til slag.

Men naturen kan måske hjælpe os til at blive bedre, og hvis den kan, har vi fat i noget virkelig essentielt og noget, som vil gøre enhver af vore anprisninger af golf over for de mennesker, som vi måske gerne vil have til at møde op i vores golfklub på ”Golfens Dag,” til noget virkelig ægte og dybfølt.

Jovist: Motion, socialt fællesskab, konkurrence med andre (og os selv), problemløsning, dygtiggørelse osv. – alt er sundt og rigtigt og vil objektivt kunne berige enhver, men vi ved også, at det ikke er det objektive, der styrer vort liv – og heller ikke andres. Det var vistnok Storm P, der engang sagde, at den eneste sport, han dyrkede, var at springe sporten over i avisen.

Vi kan ikke få alle med på et objektivt grundlag – ikke engang os selv, for vi ved vel også alle sammen objektivt, at det nok ville være en god idé at starte hver dag med 9 eller 18 huller. Som Storm P kan også vi imidlertid subjektivt springe noget over.

Men som golfspillere er vi nu alligevel jævnligt på banen, og vi er på green, hvor hvert hul forhåbentlig afsluttes med et vellykket putt.

Her kommer naturen ind i billedet som en ofte overset hjælp, og eksempelvis et putt kan illustrere hjælpen:

På en green har du et 2 – 3 meter putt. Det er et chancerigt putt. Det er ikke usædvanligt, at en bold vil trille i hul fra den afstand, og det er ikke usædvanligt, at spillere ærgrer sig højlydt, hvis den lige akkurat tager en hulkant eller stopper få centimeter fra hullet.

Det er nogle af de erfaringer, vi alle har som golfspillere, og vi kan finde et væld af forklaringer på, at en bold akkurat ikke går i hul.

Måske er putteren ikke god nok – mens andre måske mener, at der blot skal trænes noget mere. Nogle taler om held og uheld, mens andre troede, at green var hurtigere/langsommere, og at det kan være forklaringen på en dårlig teknik eller en dårlig læsning.

Alle kan have ret, og alle kan have uret.

Men der kan være en løsning, som kan gøre teknikken bedre og skabe et bedre grundlag for en beregning af den læste linje og slagkraft.

Hvis du som spiller er koncentreret omkring bold, putter, green og hul og kombinerer det med egne forventninger og erfaring med evner, kan der være en hel del i dette scenarie, som kan modarbejde hinanden.

Fordi vi simpelthen er for optaget af opgaven og måske kommer til at overse noget særdeles menneskeligt væsentligt: At golf, ja, selve livet knytter sig til bestemte vilkår.

Således var det også for en astronaut, som tusindvis af kilometer ude i intetheden så det uendelige og farveløse rum, som han via sin opgave skulle forholde sig til og pludselig fik øje på Jorden, den blå planet, universets oase og sagde de mindeværdige ord:

”Jorden er et lykkeligt sted.”

Det er glæden som livsbetingelse og grundnorm i en nøddeskal.

Jo, der er også elendighed – alt for meget – på Jorden, og uden for golfbanen er der også meget elendighed, men er vi i en position, hvor vi har mulighed for at se tingene i et andet perspektiv, kan det være lettere at få øje på det helt fundamentale i et ”nu.”

Det ”nu” kan være på en green med et kortere chancerigt putt.

Grundnormen i dette ”nu” bør være glæde, og vi kan umiddelbart få del i denne glæde ved at blive bevidste om naturen omkring os – naturen, hvor ”nu’et” er midt på en green, men omgivet af en forunderlig og livsbekræftende natur: Et væld af farver, et væld af liv - selv fra rummet ses Jorden som en oase, og står vi på en golfbane kan vi kun give astronauten ret: Jorden – en casu golfbanen – er et lykkeligt sted.

Vi skal derfor opsøge den helt fundamentale glæde over at være til stede i dette betydningsfulde nu, og det kan vi gøre med meget stor fordel ved at bruge et par sekunder til at blive os helt bevidst om, hvor vi er og hvorfor.

Se dig selv udefra – måske med astronautens øjne: Det må være en glad spiller, der nu skal til at putte. Spændingens glæde - og glæden ved at være til stede i dette nu.

I Zen-Buddhismen, som ofte har fat i det enkle og betydningsfulde i livet: Mennesket i forhold til sig selv, er der en øvelse med bue og pil. Målet er ikke så afgørende, men det er fornemmelsen af, at bue, pil, bueskytte og mål smelter sammen.

Det er den fornemmelse, der også kan nås på golfbanen. Og i et chancerigt putt på en green, hvor der ikke fokuseres på målet – bold i hul – men på selve glæden som fænomen.

Det kan oplagt gøre en forskel, hvis det er rigtigt, at glade mennesker er mere åbne og afslappede.

Er det naivt?

Ja, i en vis grad, for det besynderlige er, at utilfreds brokkeri lyder begavet.

For nogle år siden skrev Anne Lnder en skelsættende bog, ”Glædens Pædagogik” på baggrund af filosoffen Seligman’s undersøgelser.

Bogen forsøger – efter min mening med stort held – at aflive myten om, at glade mennesker er dumme mennesker.

Det mystiske er jo i grunden, at livsglade mennesker, bevidst eller ubevidst, bliver mødt med mistro, der baseres på fordomme om, at glade mennesker enten er mindre begavede eller problemfornægtere.

Hvis det gælder putting – og i øvrigt alle golfslag – kan glæden – for eksempel via naturoplevelsen og nu’et – sammenlignes med mere ”begavede råd” – men det er værd at bemærke, at næsten alle andre gode råd koster noget.  

Det kan være lykken – i bogstavelig forstand - at lykkes med puttet, men spejlbilledet – et putt, der ikke lykkes – må ikke betragtes som en ulykke, men blot som noget helt og aldeles neutralt, for glæden ved at være til stede på en golfbane skal ikke bringes i fare af en indbildt ”ulykke.”

Og det er pointen: Det drejer sig ikke om et putt – heller ikke om 18 putts på en runde, men om ALLE putts nu og i al fremtid.

Glæden ved fremgang er på den ene eller anden eller syvende måde stensikker – og objektiv, for der kommer jo talrige vigtige putts i fremtiden.

Og derfor er det naturligt at tage glæden med til træning, og er der noget, der kan virke selvforstærkende på glæde, er det netop fremgang.

Har man fundet mulighed for synergieffekt, er uendelig meget nået: Træning og opvarmning har fået et (for)mål.

Lykken er som begreb subjektiv – og knytter sig i eksemplet til netop det enkelte putt, mens glæden er objektiv og gælder alle putts – ja, alle golfslag.

Golf er en fantastisk mulighed for at kunne betragte glæden som en grundstemning. I virkeligheden er glæden jo livet selv – det ved vi alt om netop her midt i foråret, hvor golfbanerne folder sig ud med grønt græs og de skønneste grønne blade på træerne.

Som en oase.

Velkommen på golfbanen. Vi kan vel kun smile og være taknemmelige.

Glædens sikre kendetegn.

Som golfspillere er vi i tæt forbindelse med naturen, og vi kan alle glæde os over, at banerne bliver behandlet med respekt for naturen. Miljø er ikke længere blot ord, men en handlingsplan for glæden, og koster det mere i kontingent betaler vi alle - med glæde.

Men vi vil gerne være flere: Flere til at dele byrderne og flere til at være fælles om glæden som en livsstil.

Golfens Dag er på den måde en demonstration for livsglæde – noget usædvanligt, da de fleste demonstrationer er båret af utilfredshed.

Golfens Dag er en påmindelse til os alle: Uanset, hvor alvorligt vi betragter golf, så er det stadig en leg, og så er det stadig en fantastisk livsstil, der forankrer os i naturen – og vel også det helt NATURLIGE – at vi ønsker at lykkes med vore slag og blive bedre og bedre til problemløsning. Fremgang giver i sig selv glæde.

Golf er krop og sjæl i en skøn forening, hvor menneske, kølle bold og mål smelter sammen til en enhed, og kommer vi i bedre fysisk form af de mange gåture og i bedre mental balance med indholdsrigt socialt fællesskab, vil vi alt andet lige kunne se frem til mere kvalitetstid – også uden for golfbanen.

Kvalitetstid vil altid være glædestid.

Nogle vil søge golf for at måske at kunne blive en ny Tiger Woods, Thorbjørn Olesen eller Nicole Broch Larsen, men de fleste – og det er vel dem, Golfens Dag er rettet imod – vil søge livsglæden, som golf på så mange, mange måder tilbyder enhver udøver.

Der er måske nogle, der blot skal have et lille skub eller en glad! – salgstale.

Den kan alle klubgolfere levere på stående fod.

Og vi kan passende levere salgstalen inden på søndag!

Giv glæden plads i dit spil – og giv glæden videre til andre.

 

Deltag i debatten
Log ind eller opret en konto for at skrive kommentarer