Golferens Blog: Fællestræning er unyttigt… | Golf.dk
Hvad med noget fællestræning? Det spørgsmål stiller vores blogger.

Foto: Ulrik Jantzen

Golferens Blog: Fællestræning er unyttigt…

02/01 - 2018 | Søren Meinertsen

Golf har som en særlig værdi en indbygget livs-chance, som det er værd at være opmærksom på som en refleks: Jo mere golf, man spiller, desto mere motion får man, og jo mere man tænker på, at golf også er fysisk formåen, desto lettere er det at vælge trappen frem for elevatoren eller de rullende trapper. På den måde er der synergi i golf. Det kan næppe siges tit nok, men alligevel viger vi ofte tilbage, når det drejer sig om noget, der virker nyttesløst. Kan man score 37 points, hvis man tager trapperne?

Næppe – så måske er det alligevel nyttesløst…

Golf er ikke blot et spil, men kan også være et omdrejningspunkt for det gode liv. Der er masser, der kan være gode omdrejningspunkter – og kan være det afhængig af tidspunktet i ens liv. Har man små børn eller et krævende job, giver omdrejningspunktet ofte sig selv, men sagen er jo, at golf – uden for eliten og de professionelle – hovedsalig dyrkes af noget ældre, der ofte har trukket sig tilbage fra arbejdsmarkedet – og børnene er blevet store.

Det kan være nødvendigt at finde et nyt omdrejningspunkt, og her er golf fremragende. Spillet kræver noget af os – vi skal bevæge os – ikke mindst væk fra hjemmets fire vægge. Det kan lyde let, men er det ikke. Ser vi på mennesker i krise – arbejdsløshed eller andre store problemer – er det oftest symptomatisk, at det netop er bevægelsen væk fra hjemmet, der er det store problem.

Golf kræver, at vi bevæger os væk hjemmefra.

Det er naturligt, at golf kan blive et nyt omdrejningspunkt, når der ikke længere er et arbejde, eller når børnene er flyttet hjemmefra.

Vi bliver (klædeligt!) små, når vi har et omdrejningspunkt uden for os selv. Engang var Jorden verdens navle: Solen bevægede sig rundt om os (Jorden), og det kunne vi selvbevidste synge om: ”I østen stiger solen op!”) Nu er vi blevet mindre betydningsfulde. Og det er værd at dyrke, som vores kære dronning udtrykte det: Vi skal ikke blot se på nytteværdien af det, vi foretager os. Det kan være givende at foretage sig noget unyttigt.

At spille golf er ikke unyttigt ud fra en snæver betragtning: Golfens værdier med motion, frisk luft og socialt samvær har en høj, høj grad af nytte for enhver, men der ligger en pointe i at gøre golf som begreb til et omdrejningspunkt (på linje med et vanskeligt og krævende arbejde for dem med en karriere – eller familieliv med børn, der skal godt i vej), for sandheden er jo, at golf i overvældende grad er en beskæftigelse for en meget, meget stor aldersgruppe, som ikke længere har et krævende arbejde eller familielivsforpligtelser med børn fra morgen til aften.

Hvis vi – fornuftigt – lader alting dreje sig om golf, så har vi en tydelig nytteværdi som vi kan aflæse i kataloget for golfens sande værdier, og spørgsmålet er nu, hvordan vi kan finde noget unyttigt i forbindelse med golf, for det er jo først i det unyttige, at vi gør os tilpas små og ydmyge og finder et måske afgørende frirum, som dronning Margrethe særdeles klogt og empatisk udtrykte det i sin nytårstale.

Jeg mener, at løsningen for det unyttige, når det gælder golf alene drejer sig om træning.

Hvis vi lyttede uforstående og småtskårne til Margrethe, når hun talte om, at man skulle gøre noget unyttigt ved at gribe efter farveblyanter o.l. – så kunne vi få den tanke, at kunst var unyttigt. Dronning Margrethe er utvivlsomt et kunstnerisk menneske, så det er naturligvis helt umuligt, at hun skulle mene, at kunst var unyttigt.

Jeg håber også, at de fleste, der læser denne blog med mange øvelser til selvtræning osv. også er klar over, at jeg ikke mener, at træning er unyttigt.

Men hvad menes der så med, at golftræning kan være nyttesløst?

For efterhånden en del år siden fandt jeg et vist nemme ved golf, der hurtigt bragte mig ned i et singlehandicap – undervejs med mange gode præmier i herreklubber osv.

Jeg gik troligt til fællestræning hos vores pro og ved en afslutning i herreklubben med mange præmier fortalte jeg begejstret ”mit bord” om den fantastiske Jørgen Korfitsen, der kunne rette og vejlede uge efter uge efter uge både sommer og vinter.

Præmierne foran mig på bordet gav en vis vægt i mine påstande!

Bemærkningen fra en af mine medspillere ved bordet var på det tidspunkt overraskende for mig: ”Hvorfor går du til fællestræning, når du spiller så godt?”

Andre kommentarer var, at træning ikke gav noget – nogle følte, de var for gamle – andre, at det ikke nyttede noget…

Det er let at konstatere i en golfklub, at rygraden og det store flertal af spillere er ”noget ældre.” Det er også let at konstatere, at pro’er stort set er arbejdsløse i vinterhalvåret, og at kun de færreste rutinerede spillere går til fællestræning om sommeren.

Det kan måske ikke nytte noget?

Tja.

Hvis det ikke kan nytte noget for lidt ældre golfspillere at gå til fællestræning, så siger vi samtidig, at golftræning er unyttigt.

Bingo!

Lad os følge vores på mange måder fantastiske dronnings gode tanke om at foretage os noget unyttigt – med den pointe, at vi i nuet hos os selv skal finde noget, som forekommer unyttigt – uden at skele til, at andre opfatter det som nyttigt.

Det nytter ikke noget at tage trapperne, hvis man vil score 37 points…

Ergo er det unyttigt: Ergo skal vi dyrke det! For der en selvstændig værdi i bevidst at foretage sig noget unyttigt!

Det nytter ikke noget at gå til fællestræning…

Ergo er det unyttigt (hos den, der siger sådan!) Ergo skal vi dyrke fællestræningen. For der er en selvstændig værdi i at foretage sig noget unyttigt.

Det kan lyde enkelt for en dronning at gribe ud efter nogle farveblyanter som eksempel på at foretage sig noget unyttigt i situationen. Jeg har ingen farveblyanter, så jeg må for at være positivt forstående gribe ud efter noget andet.

Fællestræning!

En hurtig research på Nettet afslører, at det reelt den 1. januar 2018 er umuligt at finde en golfklub, der tilbyder fællestræning.

Av!

Farveblyanter kan indkøbes, hvis jeg konkret vil følge min meget elskede dronnings gode og positive råd. Hvis jeg bruger dronningens udtalelse som en metafor og tænker, at mine farveblyanter skal være unyttig fællestræning, så kommer jeg hurtigt til kort.

Der er ingen fællestræning i hele dronningeriget.

Det må da så sandelig være unyttigt…

Hvis vi graver lidt i begreberne, kan vi nok hurtigt blive enige om, at eneundervisning er bedre end fællestræning. Eneundervisning baseres på præcis vejledning og personligt tilrettelagte øvelser og virkemidler. 20 minutter. Så er der næsten garanti for 37 points – ja, ”næsten” – ellers tager vi 20 minutter til – og endnu 20 – og endnu 20.

Men fællestræning? Her er det en time med noget mere generelt og bestemt ikke differentieret undervisning, men blot almen. Er det ikke spild af tid at svinge et 7-jern eller en driver, når man kan det? Er det ikke spild af tid, at en skoleelev skal kede sig i en dansktime, fordi mere tunge elever har svært ved at stave til ”unyttig?”

Jeg tror, at fællestræning – også selv om man intet nyt lærer – har en kolossal stor betydning. Jeg synes, det er nyttigt… Men jeg respekterer alle dem, der synes, det er unyttigt, og jeg synes, det er fantastisk, at vi har en dronning, som tør komme med et vanskeligt udsagn i en nytårstale.

Trænere mener åbenbart ikke, at det kan betale sig at tilbyde fællestræning i januar måned. Men det er der råd for: Jeg synes, at en golfklubs bestyrelse må drage omsorg for, at der til enhver tid er fællestræning. Året rundt. Uge efter uge.

Det nytter formentlig ikke ret meget blot at slå bolde en times tid en tilfældig tirsdag – og hvis en klubbestyrelse kun kan finde nogle frivillige fra egne rækker og ikke en betalt pro – kan kvaliteten af træningen diskuteres.

Men så meget desto mere unyttigt bliver det…

Og det er det, vi skal dyrke. For der er en værdi i at dyrke det unyttige.

Det er ikke en generel værdi – nogle vil lære noget ved at se det gode næsten perfekte sving – andre vil lære af at se alle mulige forskellige svingfejl – eller prøve sidemandens nye driver.

Det flytter næppe noget at tegne med nogle farveblyanter – eller at tage trappen – eller at gå til fællestræning, men alligevel mener vores dronning, at det unyttige har en selvstændig værdi.

Jeg tror, hun har ret.

Vi har brug for det uforpligtende og afslappende. Og det er jo netop grundlaget i fællestræning, hvor man er en blandt mange – i modsætning til en mere krævende eneundervisning, hvor man ”er på” hvert sekund – og vel også kræver, at udbyttet ’nytter.’

I fællestræning kræver vi ingenting og forventer ingenting – og vi skal måske endda overbevises om, at det unyttige kan have en skjult værdi.

Det er lige præcis det, der er essensen i fællestræning. Der er nemlig skjulte og gode værdier: Flere forskellige spillere – dårlige og gode blandt hinanden. Og det lærer man af – også selv om det forekommer unyttigt.

En god golfklub bør bedømmes på, om der er fast fællestræning på programmet – både sommer og vinter. Måske kan det være svært at få overtalt en pro, men så må bestyrelsen finde en anden eller flere andre, der kan stå for det. For det skal være uprætentiøst. Det er blot ”tag et 7-jern” – hvis man stod der alene ville man måske tage et 6-jern – og i dag regner det, så jeg bliver hjemme – men det gør vi ikke, når vi har meldt os til noget!

Vi skal gribe efter det unyttige og vi skal melde os til det unyttige – og så bliver det paradoksalt nok nyttigt!

 

 

 

User Comments:

  • Kalø golfklub har fællestræning v/Sand Golf /Ingelise Lauritsen

    10/01 - 2018 | Ingelise Lauritsen

    Som relativ ny i golfspillet er det særligt vigtigt for mig at vedligeholde den teknik, jeg er ved at tilegne mig. Samtidig er der bare også alt det andet unyttige ..... mødes med andre, tale om golf, øve sig, lege og have det sjovt.

  • Fællestræning

    03/01 - 2018 | Brita Dahl

    Ree golfklub har oprettet fællestræning fra december til og med februar og interessen har været overvældende. Det er vores pro Iver fra Norge der står for træningen der omhandler det hele fra driver,jern og indspil og put.

Deltag i debatten
Log ind eller opret en konto for at skrive kommentarer