Golferens Blog: Bolden er rund | Golf.dk

Foto: Getty Images

Golferens Blog: Bolden er rund

07/08 - 2018 | Søren Meinertsen

Naturligvis er en golfbold rund. Vi kan kun ryste på hovedet, hvis nogle skulle påstå det modsatte!

Hvorfor så overhovedet nævne noget, der er så indlysende?

Fordi det ikke er så selvfølgeligt!

En bold, der er rund er ”ret vild” med at ville flyve eller trille i alle mulige retninger – fordi den KAN!

Naturligvis er der noget, der skal sætte gang i en bold – men det gælder stort set for alting, at der er en årsag. I golf kan det med kiksere være noget kedeligt og ligefrem demoraliserende at forsøge at finde en årsag til en kikser. Og hvem siger, at vi overhovedet kan finde en dækkende årsag?

Vi kan derfor opleve to spillere, der begge har et kortere putt, og som begge normalt putter rimeligt godt, hvor den enes bold går i hul, mens den andens bold lige akkurat tager hulkanten.

Held/Uheld?

Omhyggelighed/Manglende koncentration?

Dygtighed/Udygtighed?

Skæbnens lunefuldhed/Skæbnens lunefuldhed…?

For nylig kunne vi på golf.dk læse et særdeles levende referat af afslutningen på kvalifikationen til Made in Denmark.

To meget lange putts blev sænket – og et betydeligt kortere, der kunne have afgjort turneringen, kom ikke i hul.

Det blev den unge Tinning – oh, hvilket navn! – der løb med sejren efter de to fantastiske putts.

Stakkels ”taber” (der dog blev nummer to og også kvalificerede sig) – hvordan har han haft det umiddelbart efter? Først et monsterputt, der sikrede Tinning omspil. Så endnu et, der gav topplaceringen i omspillet.

Vi kender det alle – og det er en bitter pille at sluge at skulle se på andres held.

Jovist, vi kan analysere, og vi kan tage Gary Player’s berømte sætning med: ”Jo mere, jeg træner, desto heldigere bliver jeg.” Det er sjovt – og sikkert rigtigt, men derfor kan det alligevel føles surt, hvis held og uheld ikke fordeles ligeligt – og helst i den rigtige rækkefølge.

Ser vi hen over alle 54 huller i den pågældende kvalifikationsturnering kan billedet blive noget mere varieret: Måske har nummer to også undervejs været heldig med nogle putts, og måske har den unge Tinning været uheldig undervejs – hvorefter det hele er vendt op og ned – og måske retfærdigt nok – til allersidst. Hvem ved?

Alligevel: Vi er nødt til i en konkurrence at tage hensyn til, at vore modstandere er heldige, fordi det påvirker os. At spille Ludo og se modstanderne ustandseligt slå det gode slag, der sender ens brikker hjem, kan være grinagtigt – for nogle, mens andre kan reagere lidt surt – og spille kort, hvor ”de andre” får den ene gode hånd efter den anden kan være lige så slemt som vellykkede ”knibninger” hos modparten.

Jeg tror, vi kan opnå noget, hvis vi betragter en golfbold på samme måde, som vi betragter en terning eller kort. Vore modstandere kan være heldige, mens vi selv er uheldige.

Der er talrige eksempler på boldens evne til at lande heldigt eller uheldigt på en golfbane, og hvis det på nogen som helst måde påvirker os, må vi forberede os på det – med træning, med øvelser eller hvad vi nu kan finde på.

En god øvelse for dem, der virkelig bliver påvirket af eget uheld/andres held, er at notere held og uheld op på scorekortet. Hvis man får flest plusser (held!) vil det være urimeligt at blive sur, hvis andre er lige så heldige… Hvis man har flest minusser (uheld) kan løsningen være Gary Player’s: Træn, og heldet kommer af sig selv…

Mere virkelighedsnært er det paradoksalt nok at forholde sig til det helt enkle, at bolden er rund og dermed til en vis grad uforudsigelig – forstået på den måde, at bolden kan stoppe foran en sø eller løbe ud i den – at bolden kan bore sig ned i sandet eller trille nydeligt ned i bunden. Eller at putts kan gå i hul eller tage hulkanten. Osv.

Det er simpelthen en del af golf, at en bold kan være lige så uforudsigelig – eller såmænd forudsigelig – som en terning.

Når vi er kommet så langt, kan vi måske bedre leve med, at heldet ikke hver eneste gang går i vores retning, men også til dem, vi konkurrerer med, og så kan vi måske få øje på noget ganske betydningsfuld i forbindelse med held/uheld, nemlig at der ikke er et kortvarigt periodeforløb. Vi kan i princippet slå 1000 seksere i træk med en terning, hvis vi betragter hvert slag som en enestående hændelse. Vi kan lige så let – ja, endda lettere(!) slå 1000 slag uden at få en sekser, men bliver vi ved med at kaste en terning, vil vi formentlig (sandsynligvis!) på den lange bane få lige mange af hver af de seks tal.

Det kan være en god øjenåbner at vurdere den slags, for vi ser meget hurtigt, at der ikke er noget periodisk forløb: Vi kan være heldige 10 gange i træk og uheldige 30 gange i træk, selv om vores medfødte ordenssans egentlig forventer, at det skal skifte jævnt.

En aktuar (der beregnede sandsynligheder for forsikringsbegivenheder hos Loyd’s) havde glemt dette element, da han i en periode hver aften gik hen for at spille bridge i sin nærliggende klub, hvor der blev spillet rubberbridge om penge.

Aktuaren var fornuftig: Når han havde tabt 5 pund, gik han hjem.

Når han havde vundet 5 pund, gik han hjem.

Det kan være rigtigt at gå hjem, når man taber (= begynde at spille mere forsigtigt på golfbanen), men det er forkert at gå hjem, når man ”sidder i held” (= begynde at spille forsigtigt, når man scorer godt for ikke at sætte den gode runde overstyr) – for når man sidder i held, betyder det reelt, at man er i zonen, hvor alt tilsyneladende går i den rigtige retning, og hvor man kan spille med selvtillid og løsnede muskler.

Man skal ikke ”gå hjem,” når heldet tilsmiler én og dermed begrænse sig selv – og gøre sit spil ufrit og måske endda krampagtigt. Man skal tro på det – og det kan man ofte, hvis man får blot en smule held tildelt – og det fik vores aktuar jo, når han en aften havde vundet 5 pund. Han skulle bestemt have fortsat – indtil heldet vendte... Og det ved man selv – både ved kortbordet og på golfbanen. Står man på teestedet på et par 3-hul, når man er inde i en gol heldfase, kan man sigte direkte på flaget. Er man i uheldszonen, kan midtgreen være et godt og fornuftigt sigtepunkt. Og stort!

Alt kan vel gå galt på en golfbane, og man skal så sandelig være glad og taknemmelig, når det ikke går galt – det er også en slags held, man kan være glad for! - og glæden og taknemmeligheden kan man vise ved at være afslappet i muskler og sener – og mellem ørerne! - og spillet bliver formentlig alene af den grund bedre.

Det er tanker, man må gøre sig, hvis man bliver påvirket af eget uheld og andres held (som i princippet kan betyde det samme!)

Jeg tror, man skal starte med at konstatere helt nøgternt, at bolden er rund og dermed uforudsigelig som en terning. Hvor er det dog skønt at slå en sekser – eller at slå det gode golfslag, hvor bolden opfører sig, som vi havde planlagt – men der er ingen garanti, og derfor må vi lige så nøgternt blot traske hen til en uheldsramt bold og spille derfra, for det er golf i en nøddeskal, og vi kan sige os selv, at hvis vi er indebrændte eller fyldt med negative tanker om vort eget spil, når vi skal spille videre, så taler al sandsynlighed for, at næste slag også bliver en kikser. En sur kikser…

Der er to ting, vi kan gøre: Glæde os over, at spillet er, som det er: Uforudsigeligt til en vis grad. For det er jo faktisk muligt at spille en drømmerunde den ene dag og en elendig runde den næste dag på nøjagtig den samme bane. Hvis vi alle sammen så let som ingenting og uden de store anstrengelser kunne spille i banens par, krydret med at par birdies, ville det blive forudsigeligt – kedeligt!

Den anden ting, vi kan gøre, er at dyrke boldens rundhed og dermed tilsyneladende uforudsigelighed. Ingen er perfekt – heller ikke en bolds uforudsigelighed, for den kan faktisk i nogle situationer blive særdeles forudsigelig:

Måden at gøre en bold forudsigelig på er at ramme den med en lige slagflade, hvis man da ønsker den form for forudsigelighed!

Med putteren kan man få en bold til at trille forbi selv det korteste hul, hvis bolden ikke bliver ramt akkurat og præcist lige bagi. Der er som oftest et godt mærke øverst på puttehovedet, som man kan kontrollere et slag med, og da vi under alle omstændigheder aldrig skal kigge efter bolden, kan vi roligt holde blikket stift rettet mod mærket på putteren. Det er faktisk ret svært at ramme selv et kort putt uden nævneværdig kraft eller sving lige akkurat i mærket, der er også markerer putterens slagflades optimale punkt.

Selv det mindste slør vil kunne få bolden til at opføre sig ”rundt,” hvorimod det præcise tilslag vil få bolden til at trille forudsigeligt lige.

Det er virkelig værd at øve sig på – ikke mindst for klubgolfere, fordi vi naturligt nok brænder langt, langt flere korte putts end de dygtigste stjerne- og elitespillere.

Vi kan bruge nogenlunde samme overvejelse i forbindelse med et drive. Der er ingen tvivl om, at de fleste slicede drives fra klubgolfere skyldes, at slagfladen kommer lidt skævt ind i bolden. Det kan være et åbent køllehoved eller et udefrakommende sving. Bolden er rund og opfører sig derefter og tager med glæde mod den slags tilslag, hvor den kan få lov til at demonstrere, hvor uforudsigelig rund den er!

Her er en virkelig god opstilling til dig, der gerne vil gøre bolden ”mindre rund” og mere forudsigelig i drivet:

Tee bolden op ud for venstre hæl, og lad tæerne på venstre fod pege lidt mod målet.

Tag driveren i venstre hånd – kun venstre hånd! – på en sådan måde, at der er en helt lige linje fra din skulder gennem armen og videre ned igennem skaftet til et helt square køllehoved bag bolden. Bevar stillingen og sæt nu højre hånd på grippet og sving tilbage og frem alene med fokus på, at venstre arm kommer ned på samme måde til bolden som i opstillingen.

Det er særdeles svært ”at komme udefra” med denne opstilling, og det er svært at få drejet køllehovedet skævt. Øvelsen er god, fordi man faktisk allerede fra første slag kan se ideen – og lige så vigtigt: Man kan se, hvad det egentlig er, der går galt, når man slicer.

For nogle kan slaget føles en anelse begrænset, men det kan afhjælpes ved at søge for at holde hovedet (lidt på skrå) bag bolden.

Bolden burde ikke kunne ”optræde” med sine evner til at kunne opføre sig uforudsigeligt, så det er en god opstilling, hvis man ønsker et mere forudsigeligt og lige drive.

Med en rund bold!

 

Deltag i debatten
Log ind eller opret en konto for at skrive kommentarer