Golfboom har givet mangel på begyndersæt | Golf.dk
Det store golfboom i 2020 har betydet at leverandørerne har haft svært ved at imødekomme den store efterspørgsel på begyndersæt.

Foto: Getty Images

Golfboom har givet mangel på begyndersæt

08/03 - 2021 | Henrik Søe

Op gennem 2010’erne er antallet af golfspillere på verdensplan dalet støt og roligt. Der er røget et par procent hist og pist - og i bedste fald har der været tale om en stagnation. Således også i Danmark. 

Men så kom 2020 - og coronakrisen. Alverdens golfbaner blev pludselig invaderet af både tidligere og helt nye golfspillere, som udnyttede krisen til enten at genoptage eller prøve kræfter med sporten for første gang. Og i Danmark har vi aldrig været flere golfspillere end vi er nu. 

Stormløbet på golfklubberne i Danmark og Sverige i foråret var så heftig og uforudset, at mange forhandlere - heriblandt giganten Dormy - pludselig oplevede en mangel på en af de vigtigste dele i sortimentet - nemlig begyndersæt.   

- Vi har oplevet mangel på begyndersæt siden maj-juni sidste år, fortæller Mats Hedlund, indkøbsansvarlig hos Dormy Golf. 

- Ingen havde forventet, at folk over hele verden pludselig ville begynde at spille golf. Vi havde et stort lager af begyndersæt, og vi troede aldrig nogensinde, at vi skulle løbe tør. Det er en vigtig af forretningen, fordi nye golfspillere, som ikke har noget i forvejen, ofte kommer tilbage og køber sko, vogne, bolde og andet tilbehør - hvis de er tilfredse, siger Mats Hedlund.

Dormy blev altså i lighed med mange andre forhandlere rundt omkring i verden taget på sengen af den store efterspørgsel. 

- Vi fordoblede salget af begyndersæt sidste år, og vi kunne have solgt meget mere, hvis vi eller kunne have fået det leveret, siger Mats Hedlund.

- Vi har truffet en beslutning om, at vi aldrig, aldrig mere igen skal løbe tør for begyndersæt. Vi tror på, at efterspørgslen vil fortsætte, så i efteråret bestilte vi begyndersæt i et antal, der er fire gange større end tilfældet var i 2019, fortæller Mats Hedlund. 

Men producenterne er også blevet ramt af coronakrisen, og det har udløst stor forsinkelse på leveringen. Normalt løber den samlede produktions- og leveringstid på begyndersæt op i cirka tre måneder fra bestilling til butikshylde, men den tid er nu fordoblet.  

- Hvis jeg ringer til vores leverandører i Europa og bestiller, lyder beskeden i øjeblikket på oktober-november for varer, der ikke er bestilt i meget god tid, siger Mats Hedlund. 

Samtidig er golfbranchen - akkurat som andre brancher - blevet ramt af de voldsomt opskruede priser på shipping fra Kina, hvor meget af udstyret produceres. Årsagen er blandt andet mangel på containere i Asien, som har udløst en flaskehals - og dermed stærkt forhøjede priser.  

Hvor prisen for at få fragtet en 40-fods container fra Asien til Europa i november lød på 2000-2500 dollar er prisen nu 10.-12.000 dollar.  

- De store leverandører kan måske flyve deres nye udstyr afsted, men tager man prisen på begyndersæt med i betragtning, kan det ikke betale sig, siger Mats Hedlund.  

Hvis det kniber med at få fat i et begyndersæt fra forhandlerne, er der altid muligheden for at købe et af de billigere “normale” jernsæt. Men prisforskellen er dog stadig uforholdsmæssig høj. 

- Begyndersæt er lettere at spille med, men disse sæt har ikke udviklet sig i samme grad som øvrigt udstyr. Det handler stadig meget om pris, siger han om begyndersættene, som ofte kommer med både bag, køller, jern og putter til en pris på omkring 2500-3000 kroner. 

Et beløb, som ikke rækker langt, hvis man skal håndplukke hele pakken.   

Mange danske klubber har heldigvis udstyr, som begynderne kan låne til en start, og så findes der også muligheden for at købe brugt udstyr. 

- Hvis man som begynder køber brugt udstyr, er mit råd at at finde noget lidt nyere, som maksimalt er 3-4 år gammelt. Undgå at købe noget ældre udstyr, som måske kommer med stive skafter og dårlige grips. Det vil ødelægge oplevelsen, siger Mats Hedlund.

Deltag i debatten
Log ind eller opret en konto for at skrive kommentarer

Counter

 • Site Counter:3,160,415
 • Unique Visitor:177,657
 • Registered Users:166,745
 • Unregistered Users:31,298
 • Blocked Users:12,450
 • Published Nodes:16,325
 • Unpublished Nodes:316
 • Server IP:10.230.58.21
 • Your IP:34.204.185.54
 • Since:04 Aug 2020
 • Visitors:
  • Today:9,828
  • This week:97,706
  • This month:406,624
  • This year:3,161,067

Klik HER hvis du ønsker at slette alle cookies fra golf.dk