Golf som for 100 år siden | Golf.dk

Foto: Dansk Golf Union

Golf som for 100 år siden

23/10 - 2017 | Andreas Hartø

- Se dem dér! De ligner nogen fra forrige århundrede, lød det fra en flok cykelryttere i Dyrehaven i lørdags.

Cykelrytterne havde ret. Golfspillerne lignede nogen fra det tidlige 1900-tal og det var også meningen. The 2017 Open Danish Hickory Championship var i fuld gang i Københavns Golf Klub.

Hickorygolf er golf spillet med udstyr fra før 1935. Det vil sige, at der hverken findes stålskafter, trampolineffekt, hjælpejern, GPS-ur eller laser. Det er den downgradede version af golf og det er fantastisk befriende.

Snakken går ofte i golfkredse om, at golfudstyret er blevet for teknologisk. Banerne bliver længere og længere for at følge med udstyrsfabrikanternes rivende udvikling. De fleste golfspillere i dag spiller med fire wedges, flere hybridkøller og en driver, med omkreds så stor som en stegepande.

Sådan fungerer det ikke når man spiller hickorygolf. I bag'en jeg fik stillet til rådighed stod en brassie, en mashie, et mid-iron, en Benny, en niblick og en putter. Volapyk for de fleste, men det matcher nogenlunde standardudstyret for en golfspiller i starten af 1900-tallet. I moderne golf svarer det til en 5-wood, 2-jern, 5-jern, 7-jern, pitching wedge og en putter.

Når man spiller "moderne golf", så kan man næsten altid slå et fuldt slag med en af de 14 køller i bag'en. Sådan fungerer det på ingen måde i hickorygolf. Undervejs på de 18 huller i Dyrehaven slog jeg næsten ikke et almindeligt fuldt slag. Et kvart sving her og en slicet Benny der, skulle der til for at navigere rundt på banen. Touch og feel fik en helt ny betydning.

Inden længe kan biler køre selv og før vi ved af det, så kan de også flyve. Det hele går så hurtigt, at det kan være svært at følge med. Netop derfor er det skønt at kunne koble helt fra og gå "back to basics".

Hickorygolfsamfundet i Danmark er meget begrænset medlemsmæssigt, men efter at have spillet i lørdags, så er jeg allerede begyndt at se mig om efter et sæt hickorykøller, så medlemstallet stiger i hvert fald med én.

Datoen og banen for The 2018 Open Danish Hickory Championship er endnu ikke fastlagt, men ligemeget hvor det bliver, så vil jeg opfordre alle til at stille op.

Golf var også sjovt for 100 år siden.

Vinderen af turneringen blev svenskeren Claes Armå med en score i 73 slag. Undertegnede blev runner up med 74 slag.

User Comments:

  • @Jan Pedersen

    24/10 - 2017 | Andreas Hartø

    Hej Jan Det er en fuldstændig åben turnering. Alle kan være med. Faktisk snakkede jeg med Christian Juel, der er formand i Dansk Golfhistorisk Selskab om, at vi skal forsøge at gøre kendskabet til hickory golf meget større inden næste års turnering. Hvis du er interesseret i at prøve at spille hickory golf, så skriv til Dansk Golfhistorisk Selskab her: http://danmarks-golfmuseum.dk/kontakt-os/ Jeg håber vi ses til næste års turnering! Andreas Hartø

  • Super sjovt koncept, men hvorfor så få deltagere?

    24/10 - 2017 | Jan Pedersen

    Ingen tvivl om at film som Legend of Bagger Vance er blandt mine personlige top10 film overhovedet og jeres Hickory Golf Dag i Dyrehaven ser hyggelig ud, men jeg tænker at feltet burde være 3-4 gange større???? hvem står for det i Danmark? Hvor kan man læse mere og måske "melde sig ind" og engagere sig i løjerne?........... eller forsvinder det charmerende old school element, hvis mange pludseligt skal være med?

Deltag i debatten
Log ind eller opret en konto for at skrive kommentarer