|
Hr. Lundborg var en dygtig golfspiller, men han havde udfordringer med sine indspil.

Foto: Rungsted Golf Klub

Golf-formanden der lagde navn til et udsagnsord

18/01 - 2020 | Jesper Frigast Larsen

Da jeg for nylig hørte en af de unge danske pro'er udtale på TV, at han ”lundede et indspil på 17. hul”, slog det mig hvor usædvanligt, det er, at en person lægger navn til ikke bare et navneord, men endda et udsagnsord.

I Sverige har fodboldspilleren Zlatan Ibrahimovic lagt navn til udsagnsordet ”zlatanera”, som betyder noget i retning af at dominere voldsomt. Og i Folketinget taler man om at ”damme den”, om måden Henrik Dam Kristensen, Folketingets formand, bliver brugt af Socialdemokratiet, når ophidsede partifæller og kritiske journalister skal tales til ro.

Men ”at lunde” og det tilknyttede navneord, ”en Lundborg”, hvor kommer det fra? Meningen er klar. Der er tale om et kikset indspil, hvor spilleren i stedet for først at ramme bolden i stedet rammer jorden før bolden, så bolden kun flytter sig en brøkdel af den distance, det var tiltænkt.

Æren, hvor tvivlsom denne end måtte være, tilkommer Jørgen Lundborg, der var fabrikant og formand for Rungsted Golfklub i perioden 1974-1978. Jeg husker selv Lundborg fra mine juniorår i Københavns Golfklub, hvor vi ofte kom i Rungsted. Han var en elegant og noget strengt udseende herre - og ikke nogen dårlig golfspiller. Han blev således mester i Old boys Golfklubben i 1969, og Rungsteds herreklub, Løverne, spiller stadig om Løvernes vandrepokal (Lundborg Pokalen). 

Jørgen Lundborg skænkede i 1992 også en anden pokal til Rungsted Golfklub, kaldet Sheriffens Vandrepokal efter det øgenavn, han havde i klubben for sin noget strikse ledelse. Ikke uden humor.

Men indspil havde han altså udfordringer med. Det var den tidligere danmarksmester og formand for Rungsted, Erik Stærk, der opfandt navnet ”en Lundborg”, vist tilbage i 1970’erne. Et ord, som altså flere år senere muterede til udsagnsordet ”at lunde”, som i dag anvendes af unge og gamle over hele landet, skønt de færreste sikkert kender oprindelsen. 

Det er ikke rart at lunde et indspil, men næste gang, det sker, så send en venlig tanke til Jørgen Lundborg, der engang på Rungsteds 18. hul havde mulighed for at vinde en stor turnering med et indspil og to putts, men mistede sejren efter at have lundet flere gange.

User Comments:

  • En lundborg

    12/03 - 2020 | Nicolai Jaquet

    Hej Hans, Det lyder som en spændende historie. Vil du fortælle den til Golfavisen? Du må gerne kontakte mig på nicolaijaquet@gmail.com, hvis det er. vh Nicolai Jaquet

  • Lundbord

    24/01 - 2020 | Hans Stenderup

    Hej Jesper Hvis du vil have hele historien om en Lundeborg kan du bare ringe Hej Hans Ex caddy for Lundborg

Deltag i debatten
Log ind eller opret en konto for at skrive kommentarer