Fremtiden uvis: Jysk bane ligger brak | Golf.dk
Banen i Toftlund er ikke blevet passet i et års tid. Ifølge baneejeren kan den komme tilbage til normalen på tre måneder.

Fremtiden uvis: Jysk bane ligger brak

08/12 - 2020 | Henrik Søe

Siden 1. januar 2020 har golfbanen i Toftlund været lukket. Græsset har fået lov at gro, og det er et stort spørgsmål, om der igen bliver spillet golf på den sønderjyske bane. 

Efter flere års stridigheder med de to klubber, som har været på banen - Toftlund Golf Club og Brundtland Golf Klub - tog anlæggets ejer Eivind Dam Jensen derfor beslutningen om at lukke ned og afskedige al personale på banen fra årsskiftet 2020. 

Det skete efter 10 år med årlige underskud i størrelsesordenen 1 til 5 mio. kroner og et medlemstal, som var dalende. 

- Jeg ønskede ikke længere at betale for, at folk i Toftlund skulle spille golf, og der var alt for meget tummel, siger Eivind Dam Jensen til Golf.dk.

Men Eivind Dam Jensen vil dog ikke udelukke muligheden for, at der igen bliver spillet golf på den tilgroede bane. Han har i øjeblikket en dialog med en gruppe lokale investorer, som har vist interesse i at overtage banen.

- Det er ikke endegyldigt slut. Jeg fået en forespørgsel fra nogle lokale, for hvem det er gået op for, at golfbanen betyder meget for Toftlund, ikke bare for dem der går rundt og flytter en bold, men også for detailhandelen, for muligheden for at tiltrække arbejdskraft eller lokke folk til Toftlund at bo, siger Eivind Dam Jensen. 

Men indtil videre er det ikke lykkedes for de to parter at nærme sig hinanden i en grad, som peger i retning af en overtagelse - og dermed håb om, at der igen bliver spillet golf på anlægget i Toftlund.  

Eivind Dam Jensen, der også ernærer sig som ejendomsmægler i Esbjerg, føler at han forlanger en rimelig pris. Men han kommer ikke til at give sig.  

- Jeg har ikke bedt om en ublu pris. Jeg arbejder med vurdering af ejendomme til daglig og føler egentlig, at jeg er i stand til at værdisætte. Så de kan godt glemme alt om at sulte mig i håbet om at få det for en slik, siger Eivind Dam Jensen, som er ret overbevist om, at det ikke længere skal være ham, der skal stå som ejer af golfcentret, hvis der igen skal spilles i Toftlund.  

(artiklen fortsætter under billedet)


Det er noget tid siden, banen sidst har set en klipper. 

- Jeg tror ikke det er klogt, at jeg går ind i det igen. Jeg tror, man ser mig som et grimt spøgelse i byen, siger han med henvisning til de efterhånden mange “krige” han har kæmpet med både bestyrelserne i de to golfklubber, der har været på banen, og ejerforeningen på golfbanens hotel.

- Jeg vil være ked af, hvis ikke der skal spilles golf i Toftlund, og jeg krydser fingre for at investorgruppen forstår alvoren, for vi er tæt på at træffe andre beslutninger, siger Eivind Dam Jensen, med henvisning til forespørgsler fra andre interesserede investorer, som gerne vil overtage jorden med henblik på juletræsproduktion, vindmøllepark eller campingplads.  

- De skal snart se at komme ud af busken, siger han. 

I investorgruppen sidder Peter Engel, som også er Erhvervsdirektør i Tønder Kommunes Erhvervsråd. 

Overfor Golf.dk kalder han det en “katastrofe” for Toftlund, at banen ligger brak. Og det er netop derfor, at han har samlet en lille håndfuld lokale erhvervsfolk. 

- Vi har kigget på, om vi kan erhverve banen og give den videre til nogen, der kan drive den. Den proces er vi i gang med, og nu handler det om at finde fælles fodslag med Eivind Dam Jensen, som ejer golfbanen, siger Peter Engel, der er enig i, at banen vil have godt af at få en frisk start med nye ejere. 

- Der er en lang historie om folk, som ikke har kunnet så godt sammen. Det er ikke gået så godt. Vi var en række erhvervsfolk, som er totalt uvildige og ikke har nogen aktier i det, der er foregået. Vi ser på på det med erhvervsbriller og har et ønske om at bygge det op forfra. Alene med det formål at gøre noget godt for Toftlund, siger Peter Engel.

- Men lige nu står vi ganske langt fra hinanden. Eivind argumenterer fint for, at tingene kan hænge sammen ud fra de budgetter, han har fremlagt, men det tror vi ikke på. Vi bliver nødt til at mødes et eller andet sted, og det nytter ikke noget, hvis han ikke vil sælge til en pris, som vi ikke kan være med på, siger Peter Engel, der understreger, at man i den perfekte verden skulle have overtaget anlægget tidligere i år. 

-  Nu bliver det tidligst i 2022, at der kan komme til at ske noget, for dem der vil spille golf i 2021, har fundet ud af, hvor de vil spille. Og vi kan ikke basere økonomien på greenfee-spillere. Vi vil gerne købe, men vi kan ikke finde investorer til den pris. Lige nu er vi for langt fra hinanden, siger han.

Fakta: 

Eivind Dam Jensen overtog Brundtland Golf Center i 2010 på en tvangsauktion. Den daværende klub på banen, Toftlund Golf Club, trak sig ud af anlægget fra starten af 2018, da man ikke kunne blive enige med Eivind Dam Jensen om en ny lejeaftale. Herefter opstod Brundtland Golf Club, der spillede på banen cirka i halvandet år, inden klubben i februar 2020 nedlagde sig selv. 


Sådan så det ud, inden banen lukkede. 

 

Deltag i debatten
Log ind eller opret en konto for at skrive kommentarer

Counter

 • Site Counter:2,185,309
 • Unique Visitor:143,718
 • Registered Users:162,073
 • Unregistered Users:31,183
 • Blocked Users:12,415
 • Published Nodes:15,797
 • Unpublished Nodes:298
 • Server IP:10.230.58.21
 • Your IP:3.236.156.34
 • Since:04 Aug 2020
 • Visitors:
  • Today:6,809
  • This week:69,288
  • This month:296,386
  • This year:2,185,728

Klik HER hvis du ønsker at slette alle cookies fra golf.dk