Fra nybegynder til klubmester på to år | Golf.dk
Mathias Nielsen havde aldrig rørt en golfkølle, da han i 2016 begyndte at spille golf. I 2018 blev han klubmester i Himmelbjergets Golf Club.

Fra nybegynder til klubmester på to år

12/12 - 2018 | Henrik Søe

De fleste kan blive enige om, at golf er svært, og at det kan tage lang tid at mestre alle spillets facetter. Mange husker de første slag på driving rangen, hvor bare det at ramme bolden kunne være en udfordring i sig selv.

Men der findes også de typer, som åbenbart ikke helt har forstået, hvor svært det er - og hvor lang det tager at blive bare nogenlunde stabil.

Mathias Nielsen er et lysende eksempel på sådan en type. I foråret 2016 begyndte den dengang 19-årige handelsstudent sammen med sine forældre at spille golf i Himmelbjergets Golf Club - uden nogensinde at have haft en golfkølle i hånden.

- Jeg var blevet træt af at spille fodbold. Det havde jeg dyrket siden jeg var tre år, så der skulle ske noget. Jeg fandt ud af, at golf var pissesjovt, og jo flere runder jeg gik på pay and play-banen, jo mere gik det op for mig, at jeg rent faktisk godt kunne blive god til det her, for jeg gik ned i handicap hele tiden, siger Mathias Nielsen.

Mathias Nielsen har siden starten sat sig nye handicapmål hvert halve år, og før sommerferien i år var målet at komme under de fem. Og det nåede han. Da han stillede op til klubmesterskaberne, lød handicappet på 4.7. Et godt solidt handicap, men langt fra nok til at blive nævnt som favorit i et felt, hvor andre havde både handicap 1 og 2 - og langt større erfaring.

- Da jeg stod på første tee om søndagen, havde jeg godt nok nervøs mave. Det var klubbens bedste spillere, jeg skulle ud med, men jeg besluttede mig for at spille mit eget spil og være ligeglad med, om de andre tog driveren frem efter gik efter green på par 5-hullerne i to. Og det gav pote. Jeg har spillet mange vigtige fodboldkampe, men den følelse jeg havde ned ad 18. fairway, var den bedste, jeg nogensinde har haft, siger Mathias Nielsen, der havde tre slags forspring, da han stillede sig op på sidste hul.

Når man går fra handicap 54 til 4,7 på to sæsoner, kunne det måske lyde som om, det hele er kommet meget nemt til ham. Men sådan føler han så langt fra, det har været.  

- Nej! Det kræver eddermame mange timer, siger Mathias Nielsen, som heldigvis havde en del tid til rådighed.

Efter endt handelsskoleuddannelse tog han et sabbatår i 2017, som delvist blev brugt på golfbanen.  

- Det år arbejdede han i Brugsen, og resten af tiden brugte han på at spille golf. Og det er uden overdrivelse. Det var direkte fra det ene til det andet, fortæller hans far Karsten Møller Nielsen.

- Og når jeg havde fri om tirsdagen, var jeg gerne derude i 10 timer, siger Mathias, der ikke har nogen idé om, hvor mange runder han har spillet - udover at det er rigtig mange.  

Træneren i Himmelbjergets Golf Club, Michael Juhl Dalsgaard, er ikke i tvivl om, at Mathias Nielsen har et talent. Men han er sikker på, at de mange runder og timer på træningsbanen spiller en stor rolle.

- Mathias har et talent for golf, men i hans tilfælde skyldes det lige så meget, at han er så sindssygt ihærdig og har en enorm høj selvdisciplin omkring sin træning. Han har i lange perioder været herude 6-8 timer om dagen, og det batter jo noget. Han har et naturligt og meget stabilt golfsving med meget simple bevægelser, som ikke falder sammen under pres, og det er blandt også derfor, at han kunne vinde klubmesterskabet. Han var meget nervøs, men han er i stand til at håndtere det. Han holder sig til sit eget spil og lader sig ikke påvirke, siger Michael Juhl Dalsgaard.

Mathias Nielsen startede i handicap 54 og spillede sig det første halvår ned i 21. I hans første fulde sæson i 2017 fik han sænket det til 9,7, og i denne sæson er han så kommet ned under 5. Og den udvikling kan ifølge Michael Juhl Dalsgaard også tilskrives det miljø, som Mathias Nielsen har været en del af.

- Mathias er en del af en flok på 3-4 spillere på cirka samme alder, som startede samtidig. Og selvom de ikke kendte hinanden i forvejen, har de skabt et træningsfællesskab og et konkurrencemiljø, som har rykket dem allesammen ned i handicap 4-5 stykker, siger Michael Juhl Dalsgaard, der drager paralleller fra miljøet i Himmelbjergets Golf Club til det han oplevede i 90’erne i Holstebro Golfklub, hvor man havde en flok meget talentfulde juniorer.

- Det handler om at bygge et miljø op, hvor de træner sammen, spiller sammen og presser hinanden til at forbedre sig. Det tager tid at opbygge sådan et miljø, men når det først det ruller, så har man også skabt fundamentet for en sund fødekæde, siger Michael.

Karsten Møller Nielsen mener også, at modtagelsen i klubben har været en af årsagerne til, at hele familien er blevet så grebet af golfsporten - og at hans søn i raketfart er nået så langt.   

- Da vi kommer ud i klubben og vil begynde med golf, bliver vi mødt af en fantastisk frivillig organisation, hvor der er mange, der leverer et flot stykke ulønnet arbejde. Det har inspireret os til at være med på det hold og tage del i det arbejde, der skal laves. Det smitter af. Der bliver samtidig fra starten taget hånd om Mathias, og han kommer meget hurtigt med i gruppen af de dygtige spillere, selv om han ikke var på det niveau. Parolen har været, at hvis du har interessen, så kan du komme med på holdet - og så skal vi nok få det sjovt. Og det er det, der har skabt hans interesse for at komme i klubben lørdag og søndag morgen kl. 8 i regnvejr, siger Karsten Møller Nielsen.  

Mathias Nielsen drømmer ikke om at bliver tourspiller, og han har endnu ikke sat sig nogle mål for den kommende sæson.  

- Jeg skal bare ud og have det sjovt, siger han.

Deltag i debatten
Log ind eller opret en konto for at skrive kommentarer