- Folk er ikke klar over hvor interessant og udfordrende en hverdag man får | Golf.dk
Greenkeepere i Ledreborg får lov til at arbejde i et miljø med fantastisk natur. Alligevel var det selv her næsten umuligt at finde nogen, der ville være greenkeeperelev.

Foto: Privat

- Folk er ikke klar over hvor interessant og udfordrende en hverdag man får

07/11 - 2019 | Claus Rødgaard Thomsen

Der kniber med at lokalisere dem, der skal sørge for lækre golfbaner i Danmark i fremtiden.

Greenkeeperuddannelsen er simpelthen ikke sexet nok i de unges øjne, og en ny fondsbevilling skal være med til lave om på det.

Enhver promovering af faget er tiltrængt. Det mener i hvert fald Finn Nielsen, der er chefgreenkeeper i Ledreborg Palace Golf Club. Han har en elev nu, men det krævede en jætteindsats at skaffe ham.

- Jeg slog en elevstilling op på Jobnet. Jeg fik ingen respons overhovedet. Jeg kørte også rundt til tekniske skoler i Roskilde, Slagelse og Nykøbing Falster, men der var ingen, der viste interesse. Halvdelen af dem lignede nogle, der bare skulle opbevares, lyder det opgivende fra Finn Nielsen.

Han slog senere en stilling op på Facebook. En enkelt viste interesse, og den person mangler nu halvandet år af sin fire-årige greenkeeperuddannelsen, som er en blanding af skolebænk og arbejde i klubben.

I Ledreborg håber man på, at man kan finde en elev mere, der kan starte til foråret. Men det kan blive vanskeligt.

- Jeg tror simpelthen ikke, at folk ved, at det er en uddannelse, siger Finn Nielsen.

Selv mener han, at der er rigtig gode grunde til, at man skal overveje golfbanen som sin arbejdsplads.

- Folk er ikke klar over, hvor interessant og udfordrende en hverdag, man får. Vi er Danmarks nye naturforvaltere. Man kommer til at arbejde med biodiversitet. Her hos os har vi for eksempel hele paletten af rovfugle, lige fra tårnfalk til havørn, og det er fordi vi skaber en sund natur.

Han er selv leder af en seks mand stor stab, der udover ham selv tæller tre uddannede greenkeepere, en ikke-uddannet greenkeeper og en elev. Han håber, at de bliver syv til næste sæson til at passe 18-hullers banen, som må være et af de anlæg i Danmark, der har mest plads at boltre sig på.

Ifølge ham er der stor forskel på, om en greenkeeper er uddannet eller ej.

- Vi arbejder jo meget med biologi. Uddannelsen er faktisk mere bogligt krævende end den almindelige anlægsgartneruddannelse. Vi er helt nede på celleniveau i forhold til planterne, og vi skal hele tiden tænke på, hvad der virker i forhold til sygdomme, gødning og vanding. Og så skal vi vide en hulens masse om jordbundsforhold, lyder det fra Finn Nielsen.

Han mener, at det er på det lange stræk, at man som klubgolfer mærker, om ens greenkeeperstab er højt kvalificeret eller ej. Eksempelvis på den løbende dræning og græssets generelle kvalitet.

Finn Nielsen nåede selv et arbejdsliv, hvor han i et kvart århundred kørte lastbil og betonkanon.

I en moden alder begyndte han så at læse til greenkeeper med elevplads og senere ansættelse i Golfklubben Storstrømmen. For seks år siden kom han til Ledreborg.

- Jeg er jo blevet passioneret for det her. Og de fleste i den grønne branche ånder og lever for det. Vi er et serviceerhverv, og vi er dem, der knokler, mens andre sidder på terrassen og griller. Det skal man kunne lide, lyder det fra Finn Nielsen.

Han fastslår, at det er vigtigt, at vi får unge ind i greenkeeperfaget.

- Vi skal have fødekæden på plads, når alle vi gamle idioter går på pension. Vi er for mange gamle i branchen. Hvis vi skal lave bedre golfbaner i fremtiden, så skal kvalifikationerne være i orden.

Finn Nielsen fortæller, at en greenkeeperelev får en elevløn på omkring 13.000 kroner om måneden under uddannelsen.

I Ledreborg er fire af de seks i greenkeeperstaben ansat hele året, mens to medarbejdere er ansat ni måneder om året.

User Comments:

  • Greenkeeperelev

    07/11 - 2019 | Katja Postma

    Jeg har været på udkik efter en greenkeeper elev plads et par måneder uden held. Jeg er startet på grundforløbet på skole, og mangler elevplads til foråret. De få på sjælland som officielt søger elever er ikke interesseret i en kvinde over 24. Så jeg kan forestille mig at det afholder en del fra at søge hvis hvis der både er de kriterier og meget få opslag på landsplan. Venlig hilsen Katja Postma Medlem i Hornbæk golfklub Postma.katja@gmail.com

Deltag i debatten
Log ind eller opret en konto for at skrive kommentarer