Ernie Els: De unge har overtaget, men Tiger kan stadig vinde major | Golf.dk
Den dobbelte vinder Ernie Els spiller selv med i US Open på en invitation.

Foto: Getty Images

Ernie Els: De unge har overtaget, men Tiger kan stadig vinde major

07/06 - 2018 | Interview

Sent på foråret blev Ernie Els interviewet i forbindelse med åbningen af Royal Greens Golf & Country Club, hvor europatouren i 2019 for første gang nogensinde gæster Saudi-Arabien. Udover fremtidsudsigterne for banen og regionen taler den firedobbelte majorvinder om årets US Open, den nye generation af profiler og chancerne for, at Tiger Woods vinder en major igen. Golf.dk bringer interviewet med eneret i Danmark.

Hvad er dit første indtryk af af Saudi-Arabien?

- Ja, det er første gang, jeg er her. Jeg var virkelig begejstret over at skulle hertil. Jeg har hørt om King Abdulla Economic City gennem årene, og jeg var interesseret i at se, hvad det er blevet til. Det her er selvfølgelig åbningen af golfbanen her på Royal Greens. Jeg vil ikke sige, jeg er overrasket, men jeg er virkelig glad for at være her, for jeg synes oprigtigt, de har ramt plet. Banen er virkelig god, og de har glimrende faciliteter her på Royal Greens. Det er et vidunderligt stykke land. Jeg er glad for at være her.

Du har naturligvis oplevet en masse klassebaner rundt om i verden. Hvordan tror du, denne vil kunne måle sig med andre europatourbaner næste år?

- Jeg tror, det vil blive en af de bedste baner i Mellemøsten. Jeg har spillet de fleste af banerne i Dubai, Qatar og Abu Dhabi. Jeg har ikke spillet i Oman, men banen her vil blive en af spillernes favoritter. Greens kan blive ret drilske, og vinden tager til om eftermiddagen, hvilket vil gøre det svært at gå en lav score. Men det er en sjov bane. Hvis man spiller ordentligt, tror jeg, der kan laves nogle birdies, men der er nok udfordringer til at presse gutterne. Banestrategi og evner til at klare sig i kraftig vind bliver afgørende. Det er en vidunderlig bane, og jeg glæder mig til vi skal spille den. 

Hvor vigtigt er det for for golfspillet, at nye regioner som Saudi-Arabien tager sporten til sig og får spillet til at vokse sig større?

- Turneringen bliver ikke kun en gevinst for europatouren, den bliver vigtig for hele golfverdenen. Vi har brug for steder, hvor spillet kan vokse, hvor vi kan starte på græsrodsniveau og introducere spillet til nye markeder, og det her er absolut et uberørt marked gennem landets historie. Det bliver den første turnering, og det bliver en game-changer at bringe verdensklassespillere til Royal Greens her i Saudi-Arabien. Faciliteterne er vidunderlige, men de kommer til at bygge skoler, de kommer til at bygge huse og hoteller - det bliver en helt utrolig by, og at have golf som den primære sport betyder, at børnene vokser op med spillet helt tæt på, og jeg kommer ikke til at blive overrasket, når vi ser klassespillere komme fra Saudi-Arabien i nær fremtid. 

Hvis vi retter os mod, hvad der sker andre steder i golfens verden, så har vi nogle interessante majorbaner i kikkerten med Carnoustie og Shinnecock Hills til The Open og US Open. Hvad mener du, det kræver at vinde på de baner?

- Lad os tage Shinnecock, US Open; det kan blæse op ligesom her, forholdene kan ændre sig ret hurtigt derude på øen. Jeg mener, Long Island strækker sig 80 mil ud for byen, så man har praktisk talt en fremragende golfbane ude i havet. Det kommer til at kræve en links-lignende type golf. Og med USGA, som sætter baner sværere op end nogen anden major, så man har brug for at være i kontrol over alle dele af spillet: Det mentale spil, den fysiske del, og så har man brug for en lille smule held her og der. Det er en fantastisk bane, og man kunne spille hvilken som helst slags major der – alt fra en British Open til US Open – det er en af de store, klassiske baner, og den kommer til at give en stor mester.

I US Open kommer vi uundgåeligt til at høre klagesong om, at banen er for hård, men i år kommer det midt i en dabat om, at udstyret gør spillet for let. Mener du, US Open er et eksempel på, at man kan tøjle udvilkingen ved at ændre på banerne frem for at sætte nye restriktioner for udstyrsproducenterne?

- Golfbolde, køller og atleterne nu til dags er bare bedre. Jeg ser ikke nogen grund til at foretage ændringer. Når vi kommer til baner med svære forhold, med hårde fairways og greens, roughen er høj og vi får en smule vind, så er det ligegyldigt, om vi har supersonisk udstyr, det skal nik blive ret så svært at spille golf. Udviklingen i længde er primært på grund af de her atleter. De svinger køllen meget hurtigere, end vi gjorde tidligere, og det tror jeg bare er en udvikling fra generation til generation. Det betyder ikke det store at rykke et teested tilbage her og der for os pro'er. Det kan vi godt gøre, vi behøver ikke at ændre banerne totalt. Det får vi at se i US Open og The Open Championship, og så behøver vi forhåbentlig ikke blive ved med at tale om, hvor langt bolden flyver. Ja, i USA er det en kæmpe fordel at slå længere end alle andre, hvis vejret er godt, men man skal stadig have sat bolden i spil, så golf er fortsat i trygge hænder. 

Hvis vi vender tilbage til US Open, tror du så, det er så svært at forudsige vinderen i kraft af, et enkelt hul kan afgøre det hele, fordi banen er så svær?

- Normalt i US Open, The Open, eller i hvilken som helst major er det den spiller, som har leveret den bedste golf, som enden med sejren. Jeg tror ikke, man kan få en majorsejr ved et tilfælde, specielt ikke i US Open. Det er den hårdeste af alle de fire, og hvis man ikke har vist nogen svaghedstegn efter fire dages udfordringer, så har man fortjent at vinde. Der har været vindere, som ikke har så mange øvrige sejre, men de ender i reglen med at have rigtig gode karrierer efter en US Open-sejr. Man kommer ikke tilfældigt til sejr i en af de turneringer. 

De seneste to-tre år har vi oplevet et en ændring. En masse unge spillere er brudt igennem og gør det rigtig godt, hvorimod det i en tid var svært at spotte unge talenter. Mener du, at spillet er i gode hænder med den talentmasse, der kommer frem?

- Uden tvivl. Jeg tror, omvæltningen netop er sket. Min generation syntes at være oppe nær toppen mere eller mindre i 20 år. Der var en mellemgeneration med Sergio Garcia og Adam Scott og den slags gutter, men de blev nødt til konkurrere i Tiger æraen, og Tiger var en så dominerende spiller. Så i 20 år skete der ikke de store ændringer i toppen af spillet. Nu føler jeg, der er 10 unge spillere, som virkelig kommer til at dominere  fremadrettet, og det får de en masse sjov med at gøre. De lader til at være gode venner, hvilket jeg ikke nødvendigvis synes er en god idé. Jeg mener, man har brug for at være yderst konkurrenceminded, hvilket de er, men det hele er meget venligt i øjeblikket. Derudover er de en talentfuld gruppe spillere, og de vinder majors, og de skiller sig ud fra resten. Den gruppe kommer til at bringe spillet fremad, og det bliver vidunderligt at følge med i.   

Er der nogen specielt, du har lyst til at fremhæve?

- Justin Thomas, selvfølgelig. Det år, han havde sidste år, var et karriereår med sejren i FedEx Cuppen, at gå 59, vinde en major og vinde fire eller fem andre turneringer. Så er der Jordan Spieth, som vandt sin tredje eller fjerde major og allerede har været nummer ét i verden. Så har vi Rickie Fowler, Jon Rahm og Rory McIlroy, som i en alder af 28 er en af de ældre, gud bevares. Så der er bare så mange af dem, og Patrick Reed vandt The Masters. Det er en helt vidunderlig gruppe spillere.

Du nævnte Tiger. Hvor meget har hans spil imponeret dig?

- Jeg er glad for det, jeg ser. Jeg kan spore glæde i hans øjne igen. Han havde det meget hårdt i lang tid, både på og udenfor banen. At se ham glad, og at se ham svinge køllen som han har lyst til efter alle de her skader, det gør mig virkelig glad på hans vegne. Og jeg tror på, han har en majorsejr i sig, det er jeg slet ikke i tvivl om, at han er i stand til.  Han har talentet, han skal bare finde den rette bane, og så skal han nok få det gjort. Der er en masse spændende golf i udsigt. Han er 42 år, det tror jeg er det magiske nummer for at begynde at vinde majors igen. Ben Hogan, Mark O´Meara, Phil Mickelson, jeg selv, Darren Clarke, jeg tror Ray Floyd var 42, Payne Stewart var 41, så hvis vi kan gøre det, kan han gøre det. Jeg glæder mig til noget god golf.

Vi ser frem til en højtprofileret Presidents Cup med dig og Tiger som kaptajner. Tror du det vil bringe et ekstra element at have kaptajner af jeres rang i spidsen for presidents Cup?

- Det ved jeg ikke. Jeg har altid nydt at spille Presidents Cup. Jeg føler, jeg vil foretage nogle ændringer i opløbet til cuppen. Jeg har allerede fået fire wild cards. Vi har allerede foretaget nogle ændringer, og jeg håber på at kunne vise en vej fremad for de kaptajner, som kommer efter mig. Det er en meget vigtig tid for mig og holdet. Vi skal ændre tingene for at blive i stand til at vinde Presidents up i Australien, hvilket er en super bane for os. Men Tiger har et utroligt hold, og han har været en utrolig spiller, og vi to har en smule historie sammen fra Presidents Cup. Jeg tror, vi bringer noget ekstra til opgøret, og forhåbentlig bliver det virkelig spændende. 

Deltag i debatten
Log ind eller opret en konto for at skrive kommentarer