En Ryder Cup-kaptajn krydser sit spor | Golf.dk
Thomas Bjørn mødte pressen forud for sin Pro-Am onsdag.

Foto: Getty Images

En Ryder Cup-kaptajn krydser sit spor

29/08 - 2018 | Mikkel Ring Christensen

Thomas Bjørns karriere er ikke slut, men denne uge fuldendes en cirkel alligevel, når Made in Denmark spilles i Silkeborg. Dér hang Bjørn på sin fars golfbag som toårig. Det viser billedet, han har derhjemme, og siden fik han selv køller i hånden.

Det var på banen i Silkeborg, Bjørn indledte sin karriere, dengang det ikke var en karriere men bare en leg. I de år havde han ingen forventninger til, hvad golfen skulle bringe med sig af oplevelser, penge og resultater, og denne uge er ambitionsniveauet heller ikke påfaldende højt.

Det er præcis fire år siden, Bjørn hentede sin seneste af 109 top-10 placeringer på europatouren, og med fokus rettet mod Paris om en måned er der ikke meget håb om, at der er en sentimental topplacering i vente på den gamle hjemmebane.

- Hvis jeg spiller golf lørdag, har det været en god uge. Der foregår en masse ting i øjeblikket, og det sted, jeg bruger mindst tid, er driving rangen, og det er der, man skal bruge al sin tid, hvis man vil konkurrere. Så jeg har ingen forventninger. Jeg er begejstret over at være her og spille, og når jeg står på første tee torsdag, handler det om at spille golf og gøre alt for at gøre det så godt som muligt, sagde Bjørn på sit engelsksprogede pressemøde onsdag formiddag.

Glæden ved at få lov til at vise hjemmebanen frem for verden er ikke til at tage fejl af. Gennem opvæksten har han brugt utallige timer og dage i og omkring klubhuset, som stadig står mere eller mindre uændret mere end 40 år senere.  

- Stedet her var min barndom. Når der ikke var sne, blev jeg sat af her klokken otte lørdag morgen og hentet igen klokken seks søndag aften, og hver dag efter skole holdt jeg til her i klubben. Jeg brugte mere tid her end derhjemme. Det var min barndom, det var her jeg boede, det var det, jeg gjorde. Det var den bedst tænkelige legeplads.

Ideelt set havde den 47-årige Ryder Cup-kaptajn dog foretrukket at muligheden var opstået på et tidligere tidspunkt i karrieren.

- Jeg havde et arrangement med John  Daly i går aftes, og én ting, der blev ved med at gå gennem hovedet på mig, var, at jeg ville ønske, denne uge kunne have foregået i 2002, da jeg var helt på toppen af mit spil og kunne have forberedt mig på den rigtige måde. Jeg ville have elsket at spille denne turnering på denne bane, da jeg spillede min bedste golf. Men det betyder ikke, at jeg ikke kan gå ud og nyde det. Det er kæmpestort for klubben og kæmpestort for folkene.

Siden det europæiske Ryder Cup-håb blev lagt i hænderne på Bjørn, er der gået 18 travle måneder, og om en uge venter kaptajnskabets måske vigtigste beslutning, når der skal sættes navn på de fire ”captain's picks”. Inden da fik Bjørn dog muligheden for lidt afslapning og refleksion – den måske sidste stille tid, inden turen går til le Golf National nær Paris.

- Jeg kom tilbage og brugte noget tid over weekenden. Jeg kommer ikke tilbage så tit, så jeg nød et par stille dage, da jeg vidste, det ville blive en travl uge.

Thorbjørn Olesen, Matthew Fitzpatrick og Eddie Pepperell kæmper om den sidste kvalifikationsplads. De havde Bjørn ikke lyst til at tale om, men han løftede en smule på sløret for, hvad der kommer til at ligge til grund for valgene af de sidste fire spillere. Kaptajnen har en liste med 15-20 ting, som gør en god Ryder Cup-spiller, og han har allieret sig med en flok meget erfarne vicekaptajner i forsøget på at træffe de helt rette valg.

- Denne gang er det mig, det er Lee Westwood, Padraig Harrington, Robert Karlsson, Luke Donald og Graeme McDowell. Man skulle mene, at os imellem vil der blive tænkt på det meste, og vi vil nå en beslutning, som vi mener, er bedst for holdet.

- Det er fem rookies på holdet. Det er mange til at begynde med. De fleste af emnerne til ”captain's picks” har spillet før. Det bliver svært for mig at finde rookies at give et pick. Til en vis grad kommer jeg til at vælge erfaring. Sergio (Garcia) og Henrik (Stenson) har meget erfaring, og så er der gutter som Fitz (Matthew Fitzpatrick) og Rafa (Cabrera Bello) og Thomas (Pieters), som har spillet i én, så de har alle spillet. Jeg har svært ved at finde mange andre end Eddie (Pepperell), som er rookie, så hovedparten af mine picks bliver erfarne spillere.

Onsdag klokken 15.00 fuldender Bjørn holdet, men før det skal der spilles Made in Denmark i Silkeborg. Den 15-dobbelte vinder på europatouren har spillet flere runder på banen, end han kan huske, men ikke nok til at regne den ud.

- Det er en finurlig golfbane. Man kigger på baneguiden og ser, at den ikke er særlig lang, og at der burde scores rigtig godt. Jeg har samme holdning hver gang, jeg går ud og spiller. Jeg tænker, jeg burde skyde en god score, men af en eller anden grund tager banen altid noget fra dig igen. Jeg er nok den værste person til at vurdere vinderscoren denne uge. Jeg ville ikke have den fjerneste idé, sagde han, inden han satte kursen mod rangen for gud ved hvilken gang i sit liv.

Bjørn indleder turneringen fra hul et klokken 13.30 sammen med Martin Kaymer og Pepperell.

Deltag i debatten
Log ind eller opret en konto for at skrive kommentarer

Counter

 • Site Counter:1,622,029
 • Unique Visitor:125,320
 • Registered Users:160,738
 • Unregistered Users:31,217
 • Blocked Users:12,393
 • Published Nodes:15,518
 • Unpublished Nodes:313
 • Server IP:10.230.58.21
 • Your IP:3.238.184.78
 • Since:04 Aug 2020
 • Visitors:
  • Today:922
  • This week:93,723
  • This month:381,399
  • This year:1,622,351

Klik HER hvis du ønsker at slette alle cookies fra golf.dk