- Det har ligget i underbevidstheden, om jeg nogensinde ville få den sejr | Golf.dk
Joachim B. Hansen tænker strategi på sin runde søndag. Dagen endte med at blive karrierens hidtil største.

Foto: Getty Images

- Det har ligget i underbevidstheden, om jeg nogensinde ville få den sejr

23/11 - 2020 | Claus Rødgaard Thomsen

Dette interview blev bragt i Dansk Golf 3/2018, lige efter Joachim B. Hansen vandt sin første sejr på challengetouren. Han vandt endnu en challengetour-sejr måneden efter og vandt hele tourens rangliste det år. Nu er han med sejren i Joburg Open for alvor konsolideret på europatouren.

 

Manden i den hvide kasket tager sigte og fører driveren tilbage.

Så kommer smældet, der giver genlyd i træningsbåsens metalvægge, og bolden tager himmelflugt over de amagerkanske mælkebøtter.

Smældet dør hen, og atter hører vi trafikken på Vejlands Allé.

- Den var god, bliver der sagt.

Joachim B. Hansen kigger på data fra træffet på sin træners telefon. Thomas Kiel Larsson er i siddende positur og følger sin elev. De tager sig god tid mellem hvert slag. Der evalueres, indtil det er tid til at pakke sammen for i dag.

Joachim B. Hansens sving er et godt sted.

Joachim B. Hansen er et godt sted.

Han er Danmarks mest formstærke golfspiller, og nu skal han hjem og fejre sin søn, som er fyldt et år dagen forinden.

Men først sætter han sig sammen med os i de stole, vi har fået lov til at rykke ud til putting green på Royal Golf Club, hvor den 27-årige pro henlægger en del af sin træning.

- Jeg har fået en fantastisk start på sæsonen, selv om jeg missede det første cut. Efter fire turneringer havde jeg ikke regnet med at ligge, hvor jeg ligger nu. Jeg er et godt sted i mit spil og i mit liv, siger han.

Den 27-årige Hillerød-dreng er muligvis den af de danske pro’er, der bevæger sig længst under radaren i forhold til sit talent.

Han er som type en smule fåmælt og genert. Han har ikke kontinuitet på europatouren som de jævnaldrende Thorbjørn Olesen og Lucas Bjerregaard, og han har ikke nogen højprofileret sejr, som Morten Ørum Madsen har, ligesom han ikke rummer Jeff Winthers rapkæftethed.

Men evnerne har hele tiden været der, og nu ser det ud til, at alle brikkerne er ved at falde på plads.

Joachim B. Hansen har i år vundet sine to første professionelle sejre nogensinde. Den seneste, Turkish Airlines Challenge, er hovedårsagen til, at han er på andenpladsen på challengetour-ranglisten og med stor sandsynlighed er at finde på europatouren fra 2019.

Joachim B. Hansen fotograferet i Royal Golf Club i København i maj 2018. Blikket er rettet mod en fremtid, der to et halvt år senere viser sig at rumme en sejr på European Tour. 

FRØS OVER BOLDEN

Det bliver for hans vedkommende et gensyn med europatouren.

Kigger man på Joachim B. Hansens karrierekurve, kan man hurtigt komme til at identificere ham som en klassisk elevatorspiller.

Fra Ecco Touren og videre til challengetouren. Gennembruddet kom med det samme, og Hansen var klar til europatouren i 2013. Efter en fin første sæson mistede han kortet efter 2014-sæsonen.

Allerede et år efter havde han genvundet sit kort, men igen varede opholdet på europatouren kun et år.

2017 var ikke noget godt år for ham, men i 2018 er han kommet ud af startblokken som lyn og torden.

Årsagerne er flerfoldige.

Men en væsentlig faktor er, at han har fundet ro over bolden.

- I sidste sæson havde jeg problemer med at starte køllen, når jeg stod over bolden. Det gjorde, at jeg heller ikke ramte den så godt. Det havde været et problem igennem flere år, og som er kommet og gået væk igen. Det var frustrerende, når det kom og gik. Specielt når det kom tilbage, så panikkede jeg og var bange for, om jeg kunne få det væk igen, indrømmer Joachim B. Hansen.

Løsningen lå i åndedrættet. Hansen spændte i de svære perioder så meget over bolden, at han glemte at trække vejret.

- Jeg har meget mere styr på mit spændingsniveau nu, og vejrtrækning hjælper mig. Den hjælper mig med at blive i nuet. Jeg trækker vejret over bolden nu. Jeg trækker det ind, og så trækker jeg det ud - og når jeg begynder at trække det ind igen, så tager jeg køllen tilbage.

Hvor han sidste år raslede ned ad leaderboard, når han havde bragt sig i position, holder han sig flot flydende i år.

I turneringen inden sin sejr blev han nummer to i en turnering i Kina. Ugen efter sin sejr blev han nummer ni i Spanien.

Hvis vi ser bort fra Barclays Kenya Open, hvor han missede cuttet, har han gået sine sidste 24 turneringsrunder på Challenge Tour på mellem 66 og 72 slag. En bemærkelsesværdig stabilitet, som har givet karrierens første to pro-sejre.

En sejr ved Mediter Real Estate Masters på Nordic League i februar var hans første professionelle sejr nogensinde og optakt til, at han i slutningen af april kunne hente karrierens største sejr på Gloria Golf Club i tyrkiske Belek.

FORLØSNINGEN

Joachim B. Hansen har lige så mange andenpladser på Challenge Tour, som han har fingre på den ene hånd.

Han mener delvis, det er tilfældigt, at han ikke før har kunnet tage det sidste skridt op på sejrsskamlen. Putts, der bare ikke faldt. Modspillere, der ramte dagen, lige når det så ud til at være danske Hansens tur.

- Man skal have heldet med sig. I 2012 havde Espen (Kofstad, red.) lige det held to gange og stjal førstepladserne fra mig. I Tyrkiet var det så bare mig, der havde nogle putts, som faldt i. Ham, der lå nummer to, fik ikke sin birdie på hul 16 og 17, og han slog i vandet på 18., fortæller Joachim B. Hansen.

Han genfortæller det med fokus på fakta. Men der er også følelser i spil. 

- Det var fedt at komme over den hurdle. Det har ikke været slemt, men det har ligget i underbevidstheden, om jeg nogensinde ville vinde. Det er en stor forløsning.

Han havde vennerne og konkurrenterne Martin Ovesen og Niklas Nørgaard Møller ved sin side. De gik langs fairway på de sidste tre huller og var vidner til, at Joachim endelig fik fingre i den pokal, som så mange gange før er gledet ham af hænde.

- De fejrede mig på en gevaldig sjov måde bagefter med champagne og vandtur. Det kunne ikke gøres bedre.

Efter triumfen var det dog videre til et hotelværelse i Istanbul. Her havde han ikke tid til andet end at pløje igennem de flere hundrede lykønskninger på telefonen, inden han skulle op og i et fly til Kastrup.

- Det var svært at sove. Adrenalinen kørte, og der var så mange tanker om det, der var sket.

I lufthavnen blev han mødt af familien og havde et døgn til at fejre, inden han skulle videre til næste turnering i Spanien.

FOR SENT TIL FØDSLEN

Familien har fået en ekstra stor rolle i Joachim B. Hansens liv.

Vi møder ham et år og en dag efter, at sønnen Felix kom til verden. Man kunne også formulere det sådan, at vi møder ham præcis et år efter, han så sin søn for første gang.

Joachim B. Hansen kom nemlig for sent til fødslen.

- Det var følelsesmæssigt hårdt. Vi må jo bare se, om ikke det kan lykkes anden gang, griner han.

Han befandt sig i Portugal den dag i maj 2017. Dagen inden turneringen skulle i gang, ringede Joachim B. Hansens telefon. Det var hans gravide kæreste, som var en måned fra terminen. Hun mente, at hendes vand var gået.

- Jeg sagde bare “nej, det er det sgu ikke”.

Men et hospitalsbesøg senere kunne Elisabeth Persson meddele sin kæreste, at barnet var på vej.

- Martin Ovesen kørte mig til lufthavnen i Faro, og jeg tog det næste fly nordpå til Frankfurt. Det landede ved ti-tiden, og jeg ringede og spurgte, hvordan det gik. Hun sagde “han er her om et par timer”. Så lejede jeg en bil og kørte. Jeg havde ikke en chance for at nå det.

Felix blev født på Hillerød Hospital klokken 23.45 den 10. maj 2017. Godt syv timer senere var hans far der.

Nogle sportsfolk tilskriver farrollen stor betydning for deres præstationer. Om Felix har en finger med i spillet i forhold til den ro, som Joachim B. Hansen har fundet over bolden, ved han ikke.

- Det betyder meget for mig at have fået familie. Jeg elsker min søn sindssygt højt. Jeg glæder mig til at komme hjem til ham hver gang, og jeg savner ham, når jeg er afsted. Men jeg ved ikke, om det har haft betydning for resultaterne. Det kan da godt være, at jeg tænker mindre på golf, og at det kan være en fordel, funderer han.

Hans kæreste er ansat på netop Hillerød Hospital som assistent. Og familien lever et på mange måder helt almindeligt liv, også selv om far er på landevejen omkring halvdelen af årets uger.

Parret prøver at lægge hendes aftenvagter på tidspunkter, hvor han er hjemme i Danmark. Og selv hvis hans karriere for alvor tager fart, er der ingen planer om at gøre hende til medfølgende hustru, sådan som nogle topspillere gør.

- Jeg synes, det er vigtigt, at hun også har sit liv herhjemme. Hun skal ikke leve mit liv.

Familien bor i en 90 kvadratmeters lejlighed i Hillerød. Det giver begrænset plads til gæster, hvorfor Felix’ første fødselsdag må fejres over tre gange. En gang med venner, en gang med hans familie og en gang med hendes familie.

Joachim B.Hansen flyver economy, når han er ude til turneringer.

Men en frynsegode ved at vinde Turkish Airlines Challenge er, at han må rejse gratis på business class til en enkelt destination, som han selv vælger. Det bliver formentlig, når han skal til Kina og spille i efteråret.

I 2019 kan det godt være, at han stadig flyver economy. Men han er med stor sandsynlighed at finde på europæisk golfs business class - European Tour.

Inden da er det tid til dagens fejring af sønnen. Og til fotografering.

Fotografen beder Joachim B. Hansen tage kasketten af til nogle af billederne. Det gør han og afslører pro-golferens evige følgesvend - hattehåret.

Så Joachim B. Hansen tager sin hvide kasket på igen.

 

Deltag i debatten
Log ind eller opret en konto for at skrive kommentarer

Counter

 • Site Counter:3,544,121
 • Unique Visitor:191,406
 • Registered Users:170,156
 • Unregistered Users:31,607
 • Blocked Users:12,473
 • Published Nodes:16,550
 • Unpublished Nodes:328
 • Server IP:10.230.58.21
 • Your IP:3.210.184.142
 • Since:04 Aug 2020
 • Visitors:
  • Today:5,319
  • This week:96,658
  • This month:444,630
  • This year:3,544,909

Klik HER hvis du ønsker at slette alle cookies fra golf.dk