Danskernes europatour 2016 | Golf.dk

Danskernes europatour 2016

21/11 - 2016 | Mikkel Ring Christensen

2016 blev året, hvor chancen for at en dansker skulle blive Skandinaviens første majorvinder på herresiden forsvandt. Den bedrift tilfaldt Henrik Stenson og Sverige for den monumentale bedrift på Royal Troon. Det blev også Stenson, som tog sig af europatourens samlede sejr, men trods svenskerens dominans, var der masser af resultater, det danske golfpublikum kunne glæde sig over fra starten gik 26. november sidste år til det sidste putt blev slået søndag eftermiddag.
 
Godt nok blev det et ”på gensyn” til Morten Ørum Madsen, som efter fire år på højeste niveau må en tur tilbage på challengetouren for at genfinde det spil, der gjorde ham til vinder af South African Open Championship for et par år siden, men til gengæld blev 2016 et år, Lasse Jensen kan se tilbage på med lykkelige minder. 
 
Efter 13 år som professionel fik han endelig spillet sig ind i varmen af top-110 på Race to Dubai, og   fremtiden ser ny lysere ud end nogensinde. På vejen til toppen af europæisk golf står den på mere rugbrød end champagne og kaviar, men den slags luksusgoder kan Jensen nu så småt kan begynde at nippe til. I løbet af karrierens 53 første turneringer på europatouren blev det til 272.200 euro, men i de 25, Jensen spillede i 2016, tikkede der hele 433.603 euro ind på kontoen.
 
For Lucas Bjerregaard lykkedes det ikke at bygge videre på sidste efterårs storspil, som viste et potentiale til at kunne måle sig med spillere som Justin Rose, når formen er i top, men frederikshavneren havde ingen problemer med at holde sin plads på touren. Mens han gjorde et beskedent indtryk på diverse leaderboards, så indtog han for tredje år i træk en fremtrædende rolle i opgørelsen over Driving Distance. I sine to første sæsoner på touren sluttede Bjerregaard nummer syv og 13, og i denne sæson blev det til en sjetteplads med et gennemsnit på 305.8 yards. Selv kanoner som Rory McIlroy og Thomas Pieters kunne ikke følge med.
 
Søren Kjeldsens storform i 40'erne fortsatte, og med sin eagle på sæsonens afgørende hul, sikrede han sæsonens syvende placering i top-10. To af dem kom i majors og var med til at give en samlet 18. plads på Race to Dubai. Man skal ikke forvente Kjeldsen i en så fremtrædende position i 2017, for efter nytår begynder det amerikanske eventyr, der vil gøre Kjeldsen til en mere sjælden gæst på denne side af Atlanten.
 
Det helt store danske højdepunkt kom sent, men det var værd at vente på. Thorbjørn Olesens sejr i Tyrkiet var den 26-åriges fjerde på europatouren og den 33. danske i rækken. Førstepræmien på over en million euro var imponerende, men det var den måde, Olesen dominerede på sin vej til titlen også. Den var årsag til, at han kunne slutte året som nummer 12 på Race to Dubai, karrierens bedste placering.
 
Det var lige ved at blive til to danske sejre, da Anders Hansen støvede køllerne af og gjorde et par gæsteoptrædener på europatouren. I Portugal Masters, hvor han gjorde en ende på den professionelle karriere i 2015, fandt han sig pludselig i kamp om sejren søndag. Det skulle ikke være, men den delte tredjeplads, han hentede med hjem, står stadig som et af årets mest bemærkelsesværdige resultater.
 
Olesens sejr blev akkompagneret af fire danske andenpladser og yderligere 11 top-10 placeringer. 
 
Af de otte danskere, der spillede fast på touren i 2016, lykkedes det Olesen (12), Kjeldsen (18), Bjerregaard (74) og Jensen (78) at slutte i top-110 og forny spilleretten.
Jeff Winther (117), Thomas Bjørn (151), Joachim B. Hansen (152) og Morten Ørum Madsen (227) sluttede uden for det gode selskab.
 
Winther klarede sig gennem Q-School, og Bjørn behøver ikke bekymre sig om sin spilleret, så der er mindst seks danskere at følge i den sæson, der begynder 1. december i Sydafrika.

Deltag i debatten
Log ind eller opret en konto for at skrive kommentarer