Dansk golfs ener fylder 50 | Golf.dk
Thomas Bjørns mentalitet var på mange måder udansk. Nu er hans vinderinstinkt givet videre til dusinvis af danske golfere.

Foto: Getty Images

Dansk golfs ener fylder 50

18/02 - 2021 | Henrik Søe og Claus Rødgaard Thomsen

Det er svært at overvurdere den betydning, som Thomas Bjørn har for dansk golf. 

Det er selvfølgelig muligt, at Rasmus Højgaard, Emily Pedersen, Lucas Bjerregaard, Iben Tinning, Thorbjørn Olesen og de i alt 12 herrer og syv damer, der udover Bjørn har vundet danske sejre på europatouren siden årtusindeskiftet, alle ville have vundet alligevel.

Det er bare ikke det, man forestiller sig. Thomas Bjørn begyndte at hæve trofæer på europatouren fra 1996 og frem. Først da forstod Danmarks andre topspillere, at det var muligt også for dem.

- Thomas var som en ledestjerne for os, siger Søren Kjeldsen, der er fem år yngre end Thomas Bjørn og skabte sig en blændende golfkarriere, der stadig er på skinner.

1990’erne huskes stadig for Danmarks sejr ved fodbold-EM i 1992, Bjarne Riis’ Tour de France-ridt i 1996 og håndbolddamernes udradering af andre landshold ved adskillige OL, EM og VM.

Spørgsmålet er, om nogen af dem har haft samme betydning som Thomas Bjørns sejr ved World Invitational på Loch Lomond i efteråret 1996.

Siden da har Danmark vundet yderligere 54 gange på European Tour og Ladies European Tour. Tre danskere har repræsenteret Europa ved Ryder Cup og to danskere har repræsenteret Europa ved Solheim Cup.

- Det er bare meget nemmere at vinde, når nogen har vist vejen. Han har været foregangsmand for en gylden generation af spillere og også for de næste generationer, siger Morten Backhausen, der er direktør for Dansk Golf Union og som selv konkurrerede mod Thomas Bjørn som amatør og som professionel.

18 gange har Danmark leveret en top-10 i majors. Thomas Bjørn, hvem ellers, har været allertættest på en sejr. Fire gange har han været i top-3 på golfens ypperste scener.

- Han tænkte bare anderledes end os andre, siger Anders Hansen, der kun er få måneder ældre end Bjørn og har kendt ham helt tilbage fra juniortiden.

At være ukonventionel har sine omkostninger. Thomas Bjørns temperament og stædighed har til tider skaffet ham problemer. Han ragede uklar med Dansk Golf Union i sin landsholdsstid. Bjørn mente ikke, der var nogen forståelse fra unionen for, hvad der skulle til for at de unge talenter kunne blive topprofessionelle. Hos de ansvarlige for landsholdet havde man svært ved at acceptere den unge silkeborggensers opførsel, uanset hvor talentfuld han var.

Caddies har fået de modbydeligste skideballer i fuld offentlighed. Danske journalister har rejst ud for at skrive om ham for blot at få en kold skulder, når de nåede frem. Golffans har måbet over, hvor vrissen deres idol kunne se ud på banen, når tingene gik ham imod.

- Når man er sportsmand og i 20’erne så er man meget firkantet, og det er måske også den eneste måde, man bliver succesfuld i sportens verden. Desværre, siger Thomas Bjørn i dag.

Golfkommentatoren Henrik Knudsen har fulgt Thomas Bjørn rundt på alverdens baner i snart en menneskealder - og han kan fortælle mange historier, som tilsammen danner et billede af en ægte vindertype. 

- Det tog mig meget lang tid at forstå, hvor meget Thomas brændte for at vinde. Jeg er opdraget med “tab-og-vind-med-samme-sind”, så jeg havde de første mange år ingen anelse om, hvor meget det kogte inden i Bjørn, når tingene ikke lige gik hans vej. Så jeg har jo formentlig i hans verden optrådt som en elefant i en porcelænsbutik og stillet nogle meget forkerte spørgsmål på endnu mere forkerte tidspunkter. Og den slags havde han altså ikke meget tilovers for. Heldigvis kan Bjørnen dog forholdsvis hurtigt blive god igen, siger Henrik Knudsen og giver et eksempel. 

- Jeg husker tydeligt en gang ved Volvo Masters på Montecastillo, hvor jeg var i nærheden, da Thomas og Darren Clarke var noget utilfredse med tingenes tilstand. Jeg kan ikke huske, hvad det drejede sig om, men de råbte og skreg ukvemsord mod hinanden i en sådan grad, at da jeg kom tilbage til “boksen”, fortalte jeg Nyholm, at de to aldrig ville blive gode venner igen. Den slags tilsvining tilgiver man ikke sådan lige – mente jeg. Samme aften så vi dem ude og spise sammen på én af byens restauranter, fortæller Henrik Knudsen. 

Thomas Bjørn har måttet gøre tingene på sin måde. Og resultaterne viser, at han havde fat i den lange ende.

Han har 15 sejre på europatouren. Det er flere end folk som Justin Rose, Henrik Stenson, Darren Clarke, Rory McIlroy, Greg Norman, Ian Poulter og Martin Kaymer. Og det er tre gange så mange, som den næstmest vindende dansker, Thorbjørn Olesen.

Af de 17 danske top-10 placeringer i majors hos herrerne, står der Thomas Bjørn på de otte. Han står bag tre af Danmarks indtil videre fem deltagelser i Ryder Cup. Og så er han den eneste dansker, der nogensinde har spillet sig i top-10 på verdensranglisten.

- Folk glemmer hele tiden, hvor meget mere han har vundet end alle de andre danskere, siger Morten Backhausen.

Han spillede sin sidste Ryder Cup i 2014, og siden da har hans niveau på banen været dalende. Til gengæld har hans aftryk i den øvrige del af sporten været proportionelt voksende.

Som formand for europatourens turneringskomité og senere medlem af europatourens bestyrelse har han spillet en kæmpe rolle i udviklingen af europatouren og i den globale samtale om golfsportens velbefindende i det hele taget.

Derfor forbløffede det ingen, da han blev valgt til europæisk Ryder Cup-kaptajn i 2018.

Den overlegne sejr over USA på Le Golf National vil altid stå som et af karrierens absolutte højdepunkter.

Alt tyder på, at Thomas Bjørn også vil være en stor del af dansk golf fremover.

- Thomas er virkelig sød til at dele ud af sin viden og give sine erfaringer videre til unge talenter, siger Morten Backhausen.

Selv i sine år som hyperindividualist på toppen var han klar til at støtte landsmænd på touren og glæde sig, når de præsterede noget stort.

Thorbjørn Olesen har i Bjørn haft en uvurderlig ven og mentor. Da Lucas Bjerregaard efter mange års forsøg endelig slog igennem med en sejr i Portugal var Thomas Bjørn en af de første, der ringede. Og brødrene Højgaard har altid haft en velvillig rådgiver i deres forbillede.

Det er svært at forestille sig, hvordan dansk golf ville se ud uden Thomas Bjørns eksistens. Morten Backhausen tør dog godt vove en påstand.

- Vi ville have haft færre vindere på touren. Han tog nogle ufatteligt store skridt og satte nogle kæmpe aftryk. Succes avler succes, siger han. 

User Comments:

 • Hurra og lidt om vindermentalitet...

  20/02 - 2021 | Jesper Frigast Larsen

  Bjørn er Bjørn, og hurra for det og stort tillykke. Men det er en stor misforståelse at tro, at der er en modsætning mellem god opførsel og vindermentalitet. Der er faktisk langt flere "vindere", der opfører sig godt, høfligt og velopdragent, end det modsatte. Men de er alle drevet af viljen til sejr...

 • Tillykke med de 50 år Thomas Bjørn

  18/02 - 2021 |

  Bortset fra overskriften "dansk golfs ener fylder 50 år" er det en opremsning af bjørnens fantastiske bedrifter. Men herfra skal der lyde et trefoldigt Hurra - Hurra - Hurra. Hvad med at ønske ham tillykke...?

Deltag i debatten
Log ind eller opret en konto for at skrive kommentarer

Counter

 • Site Counter:3,582,252
 • Unique Visitor:192,633
 • Registered Users:170,465
 • Unregistered Users:31,659
 • Blocked Users:12,476
 • Published Nodes:16,609
 • Unpublished Nodes:327
 • Server IP:10.230.58.21
 • Your IP:3.236.231.61
 • Since:04 Aug 2020
 • Visitors:
  • Today:12,845
  • This week:108,483
  • This month:457,112
  • This year:3,583,062

Klik HER hvis du ønsker at slette alle cookies fra golf.dk