Dansk banearkitekt: Fantastisk for banerne, hvis udviklingen bliver bremset | Golf.dk
Old Course på St. Andrews er en af de gamle baner, som har haft behov for at blive forlænget for at dæmme op for de langtslående professionelle.

Foto: Getty Images

Dansk banearkitekt: Fantastisk for banerne, hvis udviklingen bliver bremset

03/03 - 2020 | Henrik Søe

De bedste golfspillere slår længere og længere, og mange af de gamle baner har mere end svært ved at stå imod presset fra golfsportens longhittere. 

For en måneds tid siden meldte golfsportens lovgivende organer, R&A og USGA, sig på banen med en rapport, som konkluderede, at noget skulle gøres ved udviklingen.

Og den udmelding glæder den danske banearkitekt Philip Spogárd, der er medejer i Spogárd & VanderVaart Golf Course Architects.

- Det lægger for stort et pres på banerne, så det vil være enormt godt for golfsporten, hvis der bliver gjort noget ved det. Det er blevet for meget, og har været det længe, siger Philip Spogárd.

Man kan synes, at banearkitekten modarbejder sine egne muligheder, når han til daglig lever af gøre baner tidssvarende. 

-  Udviklingen giver mig selvfølgelig arbejde. Men som elsker af spillet og specielt af banerne synes jeg det er ærgerligt, at det har nået et niveau, hvor rigtig gode baner er blevet ødelagt af det. Man ser på europatouren, at gamle historiske baner ikke længere kan bruges, fordi de ikke er lange nok. Europatouren er flagskibet i forhold til at udstille golfsporten, og udviklingen gør, at der skal spilles på mange baner, som ikke har den skønhedsværdi, som mange af de ældre baner har, siger Philip Spogárd. 

Den nemmeste måde at få hullerne up-to-date med udviklingen er at flytte teestederne tilbage. På St. Andrews har man sågar taget nabobanen i brug i forsøget på at udstyre Old Course med et forsvarsværn mod de lange drives. Men den mulighed findes langt fra alle steder.  

- Der opstår en naturlig grænse for mange af de baner, som gerne vil være tidssvarende og vil teste de bedste spillere. Det kan simpelthen ikke fysisk lade sig gøre, fordi rammerne ikke er der længere. På et eller andet tidspunkt rammer man et skel, og det er lidt det, der har været problemet med de ældre baner, hvor teestederne i forvejen ligger så langt tilbage som man kan trække dem. Det er de færreste baner, der har den luksus som St. Andrews, hvor der ligger seks-syv andre baner, som man kan lægge teesteder på, siger Philip Spogard.  

- Som arkitekt er jeg stor fortaler for at en bane har flere teesteder, men det er lidt vanvittigt, at vi efterhånden skal have syv forskellige. Vi vil gerne tilbyde golfspillerne et fleksibelt produkt, som møder dem på det niveau, hvor de er. Og det er svært, når du kun har gul og rød tee, for så skal Hr. Jensen stå ved siden af Tiger Woods. Så selvfølgelig skal man have flere teesteder, så det bliver sjovt for alle, men det er enormt svært at lave baner, som er sjove for alle, hvis du samtidig skal kunne forsvare banens par over de her enormt langtslående spillere, siger den danske arkitekt, som også nævner sikkerheden som en stor faktor. 

- Jo længere du kan slå, jo skævere kan du også slå, så du får en helt anden spredning, og det presser også de ældre baner, som tit er lidt mere kompakte, fordi sikkerhedsstandarderne så anderledes ud for 50-100 år siden, siger han. 

Philip Spogárd har blandt andet været med til at redesigne New Course i Himmerland, så den også kunne forsvare sig overfor europatourens langtslående spillere. Og det er netop hos de allerbedste, problemet ligger. 

- Det er primært elitespillere, den bedste procent eller to, der får fordelene, fordi deres svinghastigheder er så høje. Hr. Jensen har ikke fået 50-70 meter ekstra, han har måske fået fem eller ti meter. Jeg ser ikke det store problem for 85 procent af golfspillerne. De fleste er også i den ældre målgruppe, og her foregår golf relativt roligt. Hos de yngre er der en helt anden energioverførsel i de her slag. 

Da trampolineffekten var en bandit

Hvordan R&A og USGA har tænkt sig at bremse udviklingen, står ikke klart endnu, men i det næste års tid skal golfsportens lovgivende organer blandt andet konsultere udstyrsproducenterne i forsøget på at finde en løsning. For 15 år siden var det drivernes trampolineffekt, man slog ned på, og noget kunne tyde på, at det denne gang bliver boldene, der skal gøres noget ved. 

- Historien viser med al tydelighed, at golfsporten ændrer sig fra fra årti til årti. Da trampolineffekten var den store bandit, satte man en masse regler op for at begrænse det, og så blev det tilpasset. Hvis man nu begynder at sætte begrænsninger på bolden, hvem ved så, hvad det er om 10 år. Skafter, legeringen på køller eller noget andet. Udstyr er altid blevet lavet med det formål at få folk til at slå længere og længere. Det er udviklingen, siger Philip Spogárd.

- I 1930’erne havde man også et skift fra fjer til gummibolde, og man kan læse i de gamle bøger, at arkitekterne dengang stod med præcis de samme udfordringer med at tilpasse banerne som vi gør i dag. Udviklingen er en del af golfsporten, og selv om jeg forestiller mig, at USGA og R&A kan gøre meget, er det om 100 år sikkert de samme bekymringer og tanker man gør sig, siger Philip Spogárd.   

Selv om Philip Spogárd er fortaler for at gøre noget ved udviklingen og redde de gamle baner, mener han dog også, at man bør huske på, at evnen til at slå langt også er en del af fascinationen. 

- Vi skal også være bevidste om de negative slagsider, en regulering har. For vi skal heller ikke gøre golf til kroket. Det er godt at være bevidst om, hvorfor folk synes det er fedt at kunne slå længere, for alle elsker at ramme bolden og se den flyve langt. Det er noget af det, der gør, at folk elsker at spille golf - når slagene lykkes, og du får en succesoplevelse. Og det er bare mere glæde i at slå 250 end 230 meter, siger han. 

- Men det vil være fantastisk godt for golfsporten, hvis der bliver gjort noget ved udviklingen, for jeg synes det er sørgeligt at se, at de gamle baner udsættes for det her pres, som gør, at de ikke længere kan fungere som baner for elitespillerne, siger Philip Spogárd. 


Philip Spogárd

User Comments:

 • Det er ikke banens længde, den er gal med

  05/03 - 2020 | Kenneth Olsen

  Kan næsten ikke forestille mig andre sportsgrene end golf, hvor primært gamle, forstokkede mænd begræder, at sportens allerbedste er blevet for gode. I fodbold hører man ikke brok over for mange mål, tværtimod. Eller at man burde indføre tungere løbesko i atletik, fordi vi nu er under 2 timer på en maraton. Men i golf er vi simpelhen så mærkelige - det minder om en sær blanding af misundelse og "alt-var-bedre-i-gamle-dage". Selv som lavhandikapper kan jeg stort set aldrig nå et par 5 i to, og det bliver jo ikke nemmere, hvis boldene skal til at flyve kortere. Men skal nye bolde, så ikke bare kun gælde for de profesionelle? Nej, for så ryger lige nøjagtig muligheden for at sammenligne sig og beundre de bedste for, hvor gode de i virkeligheden er. Nej, den store trussel for golf er altså ikke længden på verdenselitens drives. Det er længden på deres (og vores) runder. Golf kommer ikke til at overleve som (tv)sport, hvis de, der bestemmer, holder fast i 4 x 18 hullers runder a 5-6 timer. Vi havner i en selvforskyldt dødsspiral, når vi bliver ved med at løse de forkerte problemer. Men hold k... hvor jeg glæder mig til at komme ud og spille i weekenden og se PGA tour om aftenen. Det er uforklarligt!

 • "Grow the grass"

  04/03 - 2020 | Finn Korntved

  Til de store turneringer kan man jo bare lave smallere fairways, og så sætte klippehøjden lidt op på fairways så bolden ikke bare ræser 50 - 80 meter ekstra, når longhitterne rammer fairway med driveren. Og det samme i 1'st klipning,, 5 mm højere græs !! Det må da være nemmere at sætte banerne svært op, end at skulle få alle golf-udstyrs-producenter til at ændre deres produkter. Det er jo trods alt kun for de ganske få procent i verdens-eliten, at problemet med for korte baner opstår. GROW THE GRASS !!

 • Begræns longhittere

  04/03 - 2020 | Thyge Thygesen

  Det må da være muligt at indlægge hindringer i banerne, f.eks. 300m fra backtee, så de langtslående fratages fordelen. For mig shorthitter synes jeg da, at der stadigvæk ligger nok i vejen for mig, selv om man ser tendenser til at man fjerner dem, for at tante Ane ikke skal blive ked af det.

Deltag i debatten
Log ind eller opret en konto for at skrive kommentarer