Danmark risikerer mangel på greenkeepere i fremtiden | Golf.dk
Det er vigtigt, at vi i Danmark får trukket flere unge ind i greenkeeperfaget.

Foto: Dansk Golf Union

Danmark risikerer mangel på greenkeepere i fremtiden

29/10 - 2019 | Claus Rødgaard Thomsen

En del danske klubber har skåret ned på greenkeeperstaben, tvunget af økonomiske omstændigheder. 

Men det betyder ikke, at vi har en permanent overflod af ledige, uddannede greenkeepere. Problemet er nærmere det modsatte.

- I fremtiden er vi nødt til at skaffe det nødvendige antal greenkeeperelever. Ellers kommer klubberne i fremtiden til at mangle kvalificeret uddannet arbejdskraft, siger Torben Kastrup Petersen, der er banechef i Dansk Golf Union.

Det er ikke bare greenkeeperelever, der er mangel på. Hele den grønne branche tørster efter unge, der vil læse til f.eks. anlægsgartner, jordbrugsteknolog eller landskabsarkitekt.

Det skal en pulje på mere end 6 millioner kroner fra EU's Socialfond nu rette op på. Pengene er uddelt af Danmarks Erhvervsfremmestyrelse og de vil også medføre muligheder for golfklubberne.

- De får chancen for at være med i et brobygningsforløb, hvor klubben og greenkeeperuddannelsen skal tilbyde skoleelever et forløb, hvor de kan snuse til, hvad det vil sige at være greenkeeper i en golfklub, siger Torben Kastrup Petersen.

Nogle tror måske, at greenkeeperen kun skal være i stand til at starte klipperen og så ellers tøffe derudad. Intet kunne være mere forkert.

- Chefgreenkeeperne skal være rustet til helt andre udfordringer. Der er klimaforandringer, og der vil være øgede krav fra omverdenen til, hvad han eller hun skal kunne inden for kommunikation, sortering af data, dokumentation af det arbejde, de udfører og meget mere, lyder det fra Torben Kastrup Petersen.

Banechefen siger, at man har forsømt at gøre de grønne uddannelser sexede for de unge mennesker. 

- Her er det vigtigt at fortælle, at det er karrierevej, hvor man kan gøre en forskel i forhold til klimaet og være med til at løse morgendagens udfordringer. Der er også videreuddannelsesmuligheder helt op til ph.d.-niveau. Man kan gå videre fra greenkeeper til at bliver landskabsarkitekt, opnå lederstillinger og andre spændende udfordringer.

Brobygningsforløbene vil sigte såvel mod gymnasieelever som mod unge fra folkeskoler, efterskoler og de forberedende grunduddannelser (tidligere produktionsskoler).

I Danmark findes der greenkeeperuddannelser i Vilvorde (Roskilde) og Sandmosen (Brovst).

 

Deltag i debatten
Log ind eller opret en konto for at skrive kommentarer