Danmark 36 - Norge 0 | Golf.dk
Viktor Hovland skrev norsk golfhistorie, da han sidste år vandt US Amateur. Bliver Hovland også den første norske herrespiller, der vinder på en af de store professionelle tours?

Foto: Getty Images

Danmark 36 - Norge 0

28/02 - 2019 | Henrik Søe

Danmark 36. Norge 0.

Antallet af sejre på herrernes europatour står i skærende skarp kontrast til hinanden. Men når man kigger på de talenter, som vores kære naboer mod nord har udklækket gennem tiden, er forskellen formentlig også større, end den burde være.

For hvordan kan det være, at herregolfen i Norge i modsætning til landets mange succesfulde kvindelige golfspillere - og trods en lang række lovende amatørresultater - ikke har formået at konvertere de mange åbenlyse talenter til mere succes på de store tours?

Vi har spurgt en af Norges mest garvede golfjournalister om en mulig forklaring på dette mysterie - og bedt ham om at vurdere, om der mon er lysere tider på vej for norsk herregolf. Jan Espelid er redaktør på golfsitet Golferen.no og har fulgt norsk golf på nærmeste hold i en menneskealder.

Hvad er din forklaring på, at de gode norske amatør-resultater i de sidste mange år ikke har udmøntet sig i flere europatour-spillere og sejre på herresiden?

- Jeg tror, at meget af årsagen bunder i et ledelsesproblem. Norges Golfforbund har ikke dygtige nok ansatte i de vigtigste positioner. I sportsafdelingen findes der meget dygtige fagfolk med erfaring fra de største tours og træner/coacherfaring fra nogle af verdens bedste spillere. Det er altså ikke der, det svigter. Men der mangler i mine øjne ledere med golffaglig baggrund, ligesom et par af dygtigste folk i sportsafdelingen desuden er blevet afskediget i de sidste år.

I Danmark har der altid har været spillere i de forskellige generationer, som er gået forrest og har trukket andre med. Har der manglet nogle mandlige “ledestjerner” i Norge til at vise vejen for de andre?

- Ja, vi har utvivlsomt savnet de virkelige ledestjerner i norsk herregolf. Marius Thorp gav op, da han tog for lang tid om at få succes som pro efter overgangen fra europamester og bedste amatør i The Open. Henrik Bjørnstad kunne heller ikke leve op til forventningerne etter succes indledningsvis på PGA Touren og han tabte interessen for at arbejde så hårdt, som det kræves.

Nu er der en ny bølge af spillere på vej. Kristoffer Reitan viser allerede lovende takter på europatouren, Victor Hovland har skabt store resultater i USA, og så er der Kristoffer Ventura, som også har vist potentiale. Hvad er den dybere årsag til, at der nu er begrundet optimisme, og hvem tror du har de bedste chancer for at blive Norges første Ryder Cup-spiller?

- Udover de nødvendige mentale og fysiske ressourcer, er de økonomiske ressourcer den vigtigste årsag til, at Kristoffer Reitan, Viktor Hovland og Kristoffer Ventura - hvem som helst af dem - kan blive vores første vinder på herrernes europatour og vores første Ryder Cup-spiller. I Reitans tilfælde fordi penge hjemmefra ikke er noget problem. Han kommer fra den velstående familie, som ejer Rema 1000 og har siden de unge amatørdage haft adgang til alt det bedste lige fra trænere til privatfly. Hovland og Ventura har ikke haft pengene med, men de har til gengæld haft Rickie Fowler som meget inspireret mentor og døråbner. (Alle har spillet på Oklahoma State University, red.). En anden norsk spiller, som man skal holde øje med, er den 22-årige Andreas Halvorsen. Han spiller på PGA LatinoAmerica og har den indstilling og seriøsitet, som kræves (det vi på norsk kalder “vinnerskallen”). Han er gået sine egne veje, har sagt nej til Team Norway og andre tiltag fra golfforbundet og flyttede som 16-årig alene til Florida, hvor han nu træner i samme miljø som PGA Tour-spilleren Daniel Berger.

Er der potentiale nok til at kunne sige, at “NU kommer Norges herrer”?

- Når vi får den første sejr på europatouren kan du sige, at der er nok potentiale. Bare se hvilken ledestjerne Suzann Pettersen blev for vores kvindespillere. Efter at hun vandt sin første europaturnering i 2001, har hun været inspiration for mange norske piger, og vi har i dag otte spillere på Ladies European Tour.

----------------------

Fortiden og fremtiden i norsk herregolf

Bjørnstad og Thorp
Efter Per Haugsrud, som i en lang periode var Norges bedste spiller, blev Henrik Bjørnstad i slutningen af 90’erne Norges første alvorlige bud på en decideret stjerne. Han kom meget tæt på at blive den første norske europatourvinder i 2001, da han blev nummer to i Hong Kong Open. Efter en pause fra det professionelle liv, hvor han arbejdede som tømrer, tog Bjørnstad til USA og fik et kort til PGA Touren i 2006. Efter nogle svingende år i USA opgav han karrieren i 2010, men forsøger sig nu med et comeback i en alder af 39 år. Stortalentet Marius Thorp blev i samme periode udråbt som Norges nye store håb, da han efter sit europamesterskab i 2005 blev bedste amatør i The Open året efter. I 2011 fik han sit kort til europatouren, men i efteråret samme år lagde han køllerne på hylden på grund af manglende motivation.

Hvem skal bryde dødvandet?
Succes i amatør- og juniorrækkerne er ikke nogen garanti for succes på den professionelle scene, men Norge havde et særdeles talentfuldt kuld af juniordrenge, som op gennem 00’erne og 10’erne høstede mange medaljer ved junior-EM. I 2006 vandt Norge guld (med Marius Thorp på holdet) og i 2005, 2008, 2010 og 2013 sikrede man sølv, inden det blev til bronze i 2015. Ved junior-EM i 2013 var der på holdet fem af de spillere, som i dag tegner de norske forhåbninger på herresiden:

Viktor Hovland
Spiller collegegolf i Oklahoma og skabte vel Norges største resultat på herresiden nogensinde, da han sidste år vandt den prestigefyldte US Amateur i overlegen stil. Hovland, der i både 2016 og 2018 blev toer i det individuelle EM, kan nu som den første norske spiller se frem til at deltage i The Masters på Augusta i april. (Jan Espelid gør opmærksom på, at Ralph Guldahl, som vandt The Masters i 1939, US Open i 1937 og 1938 og spillede Ryder Cup i 1937, også var norsk. Men han skiftede til amerikansk statsborgerskab og fejrede alle sine store golftriumfer som amerikaner).

Kristoffer Reitan
Spiller på europatouren i 2019. Kvalificerede sig via tourskolen og har en femteplads i Perth som sæsonens bedste resultat.

Kristian Krogh Johannesen
Spillede sig ligesom Reitan til europatourkortet i 2019 via tourskolen. Har endnu sit første klarede cut til gode. 

Kristoffer Ventura
Blev professionel i 2018 og spiller på Web.com-touren i 2019. Har fået tre starter på PGA Touren via invationer i denne sæson.

Andreas Halvorsen
Spiller i dag på den latinamerikanske PGA Tour.

Du kan følge med i norsk golf på Golferen.no - hvor du blandt også kan læse Jan Espelids rejsereportage om “højfjeldsgolf i Danmark”.

 

 

 

Deltag i debatten
Log ind eller opret en konto for at skrive kommentarer