Damernes præmiesum er fra Venus, mændenes er fra Mars | Golf.dk
Emily Pedersen spillede weekenden seks under par i Marokko, men hun må nøjes med en beskeden præmie.

Foto: Mikkel Ring Christensen

Damernes præmiesum er fra Venus, mændenes er fra Mars

28/04 - 2019 | Mikkel Ring Christensen

Hvori ligger forskellen på mænd og kvinder? Det er det ældgamle spørgsmål, som vi til stadighed søger svar på. Kvinder er fra Venus, siges det, og mænd er fra Mars. I golfens verden er det et godt billede på afstanden mellem kønnene - når det kommer til pengepræmier i hvert fald. Der er en god portion af et solsystem til forskel.

Denne søndag på Royal Golf Dar Es Salam i Rabat dyster kvinderne om en førstepræmie på 67.500 euro i Lalla Meryem Cup, mens vinderen hos herrerne i Trophée Hassan II kan tage 416.660 med hjem.

Hvad er det, der gør mændende fem en halv gange mere værd en kvinderne? Er de fem en halv gange bedre? Kan underholdningsværdien ganges med fem en halv? Jeg brugte morgenen på først at gå en tur på Red Course og kigge på herrerne, og siden på Blue Course for at følge kvinderne.

Vi ved alle sammen, at herrerne slår længere og ikke mindst højere slag. Det er ikke ligefrem ”Breaking News”, og det er evident, når jern møder bold og lyden runger i træerne på en stille og varm morgen. På grund af forskellen i kraft måler den røde bane 6978 meter, mens damernes blå bane er lige over en kilometer kortere. 

Vil man se de længste drives, skal man over hos herrerne. Sådan er det bare. Vil man se spyt, hakkere og snot forlade næsebordene for fuld tryk, så er det også herrerne med de mange sponsorlogoer og medbragte caddies, man skal følge. 

Hos damerne er der langt bedre kontrol over mundvandet, og når allergi får næsen til at løbe, har medlemmerne af Ladies European Tour nået et højere trin på udviklingsstadiet. Papirlommetørklæder er en naturlig løsning på problemet.

Sæt en af damespillerne til at dyste mod en af herrerne fra det bagerste sæt tees på en lang bane, og kvinden vil være tæt på chanceløs. Sådan er det også i boksning, hvis en sværvægter går i ringen mod en letvægter - udfaldet er stort set givet på forhånd. 

Det til trods er det langt fra altid tilfældet, at sværvægtsbokserne er de største stjerner. I sporten med to handsker i stedet for én bliver der sat pris på tekniske færdigheder, og hvis en bokser dominerer en vægtklasse, hyldes han eller hun som en stor mester. Der er ingen fodnote, som pointerer, at et større og tungere brød ville vinde i en direkte duel. 

Der er masser at teknisk snilde til skue blandt damerne tidligt søndag et kvarters kørsel fra den marokkanske hovedstads centrum.. I det korte spil er muskelmasse ingen fordel – alle kan kæmpe på lige fod - og jeg er vidne til en række perleslag af Emily Pedersen og medspillerne Olivia Cowan og Gabriella Cowley.

Cowley, en høj englænder klædt helt i rødt, kommer i problemer på femte hul, og hun står over et 30 meter chip for par. Med hvad der ligner et 7-jern triller hun bolden op over en stor pukkel på green, bruger en anden af greenens konturer til at svinge bolden rundt i bagkanten og ned mod hullet. Det kræver fantasi og kreativitet at se slaget; det kræver talent og evner på et højt niveau at udføre det.

Alle tre ender i den samme greenbunker på ottende hul, og alle tre slår det krævende slag fra mere end 20 meter tæt på pinden. Én lander bolden nær flaget med spin; to spiller efter mere rul. To ud af tre får birdie på par fem hullet. 

Det er en af fem birdies, Emily Pedersen laver på forni. Det kunne være blevet til et flere, for hele vejen har hun gode chancer, og hver gang er puttet tæt på at falde i. Gang på gang rammer hun fairway og klemmer wedges af sted direkte mod pinden. Man ved, spillet sidder, når der er tydelig ærgrelse over at være ”pin high” to meter til den ene eller anden side af hullet.

Det er stort set ingen til at se showet – præcis som ovre hos herrerne, hvor kilometer af hvidt reb flugter langs fairway, parat til at holde de manglende tilskuere tilbage. En far til en af Pedersens medspillerne, et par uinteresserede marshals og den udsendte fra Golf.dk ser danskerens mesterlige spil på de første ni huller. På tv vil det meste også forblive udokumenteret.

Fra torsdag til søndag bliver det til 22 timers live tv-dækning fra europatouren. På LET kan det kun blive til én times sammendrag, når turneringen for længst er slut.

Det er tv-aftaler, som driver professionel golf. Ingen tv er lig med minimal eksponering for sponsorer – både turneringssponseorer og spillernes personlige. Derfor må damerne klare sig med små summer i præmie og færre, mindre berigende logoer på tøjet.

Giver det mening med så stor forskel? Ikke set fra denne ret så bekvemmelige stol i presseteltet. På den blå bane var underholdningsniveauet fuldt ud på højde med det på den røde.

Det er blot en skam, at alt for få får det at se.

User Comments:

  • Dame/herregolf

    28/04 - 2019 | Flemming Lademann

    Tja, og Golf.dk kan notorisk ikke finde ud af at lave et brugbart link til LET - Leaderboard.

Deltag i debatten
Log ind eller opret en konto for at skrive kommentarer