Carsten kalder alle mænd: Gå til lægen! | Golf.dk
Carsten Philipsen var en af tre modige kræftramte danskere, som tog del i Vild med Dans Knækker Cancer på det Kongelige Teater i oktober.

Foto: Privat

Carsten kalder alle mænd: Gå til lægen!

03/12 - 2018 | Henrik Søe

Carsten Philipsen var sund og rask. Troede han.

Det er nu præcist et år siden, at den 61-årige politimand fra den københavnske vestegn fik diagnosen prostatakræft. En sygdom, som mange lever med, hvis sygdommen opdages i tide.

- Så heldig var jeg ikke, siger Carsten Philipsen, der i forbindelse med et ganske almindeligt 60-års tjek hos lægen måtte banke i bordet for at få undersøgt sit PSA-tal, der er indikator for sygdomme i prostata.

- Jeg mærkede ingenting, da jeg gik til lægen, men de indvilligede til sidst i at undersøge mit tal. Og så lå der pludselig en mail i min e-boks. om at jeg skulle til undersøgelse. Jeg ringede for at få en anden tid, men fik så beskeden: Du er godt klar over, at du er med i kræftpakken, ikke?

Beskeden kom naturligvis som et chok for Carsten Philipsen. Kræften havde spredt sig.

- Jeg fik diagnosen uhelbredelig prostatacancer med spredning til lymfer, hofter og ribben. I dag får jeg livsforlængende antihormon og mærker intet til kræften. Men bivirkningerne af medicinen er ikke sjove. Jeg er møghamrende træt og tager på, bare jeg ser en slankeopskrift, siger han.  

- Jeg har haft stor gavn af et tre måneders træningsforløb på Herlev Hospital sammen med andre prostataramte mænd, som også behandles med antihormon. Holdet hedder FEEL+ og ledes ”med hård hånd” af fysioterapeut Anne-Mette Ragle. Hun kan få mænd på 86 år til gå hele vejen op til 26. etage som en del af træningen. Jeg selv har ikke haft bedre kondital siden, jeg gik på politiskolen, siger Carsten Philipsen.

Som en udløber af behandlingen har Carsten Philipsen ovenikøbet fået konstateret knogleskørhed i ryggen. Men det mærker han ikke noget til takket være hans gode fysiske form, som han sørger for at opretholde med motionscenter, dans med konen - og golf på både hjemmebanen i CGC i Vallensbæk og andre baner i ind- og udland, når chancen byder sig.

- Der er dage, hvor jeg ikke rigtig orker at tage på golfbanen, men jeg ved jo, hvor glad jeg bliver, når jeg først kommer derud. Det er god motion og hygge, og jeg nyder den frihed, der er på golfbanen - også selv om jeg kan være meget træt efter 15 huller. Men jeg holder mig i form, hvis der skulle dukke noget nyt medicin op. Jeg ved, at de kræver at man er fit for at komme i betragtning til nye forsøg, så det er absolut en motivationsfaktor for at træne. Det skal ikke være manglende fysik, jeg dør af, siger Carsten Philipsen.  

Men diagnosen har også udløst en mental reaktion.

- Jeg føler mig rask, men går alligevel konstant rundt med en uvished i baghovedet. Jeg har en udløbsdato, men jeg ved ikke om den kommer om ét, fem eller 10 år. Jeg har altid drømt om at blive 84 år og skudt af en jaloux ægtemand på plejehjemmet, men så længe holder jeg desværre nok ikke.  Min kone og jeg har besluttet, at bare fordi jeg har kræft, så skal det ikke styre vores liv. Vi skal leve livet. Næste år tager jeg på golfhøjskole, og min kone og jeg har bestilt to skiferier. Kræften skal ikke styre vores liv. På et tidspunkt kommer den til det - men ikke nu.

Carsten Philipsen er åben omkring sin sygdom og kan levende forestille sig, hvor svært det kan være for mænd i hans alder at tale om problemer med underlivet og de medfølgende problemer, som prostatakræft eventuelt kan føre med sig.

- Jeg har ikke selv haft problemer, men det kan være svært for mænd at tale om de seksuelle problemer, som prostatakræft kan medføre, og det er heller ikke sjovt for en mand på 60 år at gå rundt med en ble, som nogle gør, siger Carsten Philipsen, der er overrasket over, hvor mange sygdomsfæller han møder på golfbanen.  

- Jeg spillede regionsgolf, og allerede inden vi slog ud på 1. tee, havde vi konstateret, at tre af os havde prostatakræft. En af mine medspillere sagde: Beklager at mit sving ser lidt sjovt ud, men jeg har altså svært ved at svinge og lave knibeøvelser samtidig, fortæller Carsten Philipsen, som også understreger nødvendigheden af at bruge humoren som middel til at overkomme bekymringerne.

- Man bliver nødt til at se lidt humoristisk på det. Ellers bliver det simpelthen for tungt.

Hvis du synes at genkende Carsten Philipsen, kan det skyldes, at han var med i årets 'Vild med Dans knækker cancer'. Her fik han (som man ser på billedet) fornøjelsen af at danse wienervals med den professionelle danser Mie Moltke på det Kongelige Teater - og ikke mindst muligheden for at sætte fokus på sin nye mission.

- Jeg opdagede det for sent, så min mission er at få flere mænd med symptomer til at gå til lægen, siger Carsten Philipsen, der har fået stor hjælp fra prostatakræftforeningen PROPA, som har en hjemmeside, hvor man kan finde alt om sygdommen, symptomer, behandlinger og meget andet, som kan være godt at vide.

Omkring 4.400 mænd får hvert år konstateret prostatakræft. Sygdommen rammer sjældent personer under 50 år og er mere almindelig, jo ældre man er. Cirka 1.200 personer dør hvert år som følge af prostatakræft.

Læs mere om prostatakræft her eller her.

Deltag i debatten
Log ind eller opret en konto for at skrive kommentarer