Blog: Når vind og vejr dikterer arbejdsugen | Golf.dk
Inden runde afprøves det, hvor langt hvert jern flyver under de gældende meteorologiske forhold.

Foto: Thomas Søby

Blog: Når vind og vejr dikterer arbejdsugen

08/07 - 2019 | Thomas Søby - Caddie for Joachim B. Hansen

Jeg er flere gange blevet spurgt om, hvordan en typisk arbejdsuge ser ud for en caddie, og hvad vores arbejdsopgaver består i. Så det tænker jeg, I skal høre lidt om i dag.

Selvom de fleste uger på touren ligner hinanden, så varierer mine arbejdsopgaver som caddie alligevel lidt. Og her tænker jeg primært på selve golfbanen, og de ting jeg skal have styr på, når jeg går rundt og tager notater derude.

Først og fremmest kigger jeg på vejrudsigten for ugen, og hvor jeg forhåbentlig får en ide om, hvorfra vinden skal blæse i løbet af turneringsdagene. Det sker nemlig en gang imellem, at vi spiller prøverunde om tirsdagen i en vindretning, som vi slet ikke kommer til at se i løbet af turneringen. Og det er pisse irriterende, når det sker - ja, bare for at sige det som det er. På den måde får vi nemlig ikke super meget ud af prøverunden.

(Bloggen fortsætter under billedet)

Omvendt, så ved vi også, at hvis vindretningen er den samme hele ugen, så vil scores med al sandsynlighed forbedre sig en lille smule dag for dag - og det skyldes naturligvis at spillerne (og caddierne) bliver bekendt med banen, og på den måde mere eller mindre ved hvor bolden ender, hvis de f.eks. slår driver på de samme huller hver dag. De uger bliver typisk lidt kedelige, og hvor det oftest ender med at spilleren med det laveste antal putts også vinder turneringen. Kort sagt, så bliver det en puttekonkurrence.

Vi caddies har væsentlig mere at lave de uger hvor vinden skifter hele tiden. Her skal vi virkelig holde tungen lige i munden. Og hvis greens så samtidig tørrer ud i løbet af ugen - eller omvendt, bliver blødere som ugen skrider frem (typisk grundet en masse regn) ja så er der en masse ting vi skal være opmærksomme på i det samlede regnestykke inden hvert slag.

To ekstreme eksempler på to ens (men samtidig også to meget forskellige) slag:

Nu forestiller vi os, at Joachim og jeg står højt oppe i alperne i Schweiz, 1.500 m over havet i den tynde luft, 25 grader varmt, vind i ryggen, greens er hårde, og vi står med 160 m til forkanten, og 180 m til pinden. Den tynde luft kombineret med det varme vejr vil typisk betyde, at bolden går 10 procent længere end normalt. Så når vi trækker det fra, så er vi allerede nede på 144 m til forkanten, og 162 m til pinden. Dertil har vi medvind, og vurderer i det her tilfælde vinden til at hjælpe os yderligere 8 m. Så nu er vi nede på 136 m til forkanten, og 154 m til pinden. Og sidst men ikke mindst, så er greens som nævnt hårde denne eftermiddag, og hvorfor bolden typisk vil release 7-8 m, når den lander på green. Så i sidste ende skal vi altså forsøge at flyve bolden 146-147 m, og hvorefter den bør release de sidste 7-8 m hen til pinden. Så i det her tilfælde vil det være et 8-jern for Joachim.

Det andet eksempel kunne være fra Tjekkiet. Så nu forestiller vi os at Joachim og jeg igen står med 160 m til forkanten, og 180 m til pinden. Klokken er 07:30 om morgenen, og der er kun 9 grader varmt. Der er lidt støvregn i luften, en lille smule modvind og greens er bløde. Den våde og kolde luft betyder at bolden vil gå noget kortere end normalt. På rangen har vi stået og varmet op med JB’s trackman, og hvor vi kunne se, at de forskellige jern gik ca. 12 m kortere end de normalt ville. Så nu spiller forkanten altså 172 m, og pinden 192 m. Dertil er der lidt modvind (ca. 8 m), og hvorfor forkanten nu spiller 180 m, og pinden 200 m. Greens er bløde, og hvor selv de lange jern ikke releaser ret meget når de lander på green. Så i det her tilfælde vil vi nok forsøge at flyve bolden 195 m, og hvilket vil være et solidt 4-jern for Joachim.

(Bloggen fortsætter under billedet)

Så på trods af den samme afstand til pinden, så er der alligevel hele fire jerns forskel på de to nævnte slag. Og det er blot nogle af de ting, vi skal have styr på i løbet af en golfrunde. Og ja, nogle uger er banen så tilmed også kuperet, og hvorfor opad bakke og nedad bakke også skal medregnes i det samlede regnestykke.

Men det bliver alt for nu. I min næste blog vil jeg komme ind på, hvad jeg holder øje med, når vi spiller prøverunde. Og hvilke notater jeg typisk går og foretager mig der.

 

 

 

Deltag i debatten
Log ind eller opret en konto for at skrive kommentarer