Baskeren med de brede skuldre | Golf.dk
Jon Rahm sammen med en gruppe børn på Valderrama, hvor han i oktober spillede professionelt for første gang nogensinde i hjemlandet.

Foto: Getty Images

Baskeren med de brede skuldre

23/01 - 2018 | Mikkel Ring Christensen

Denne artikel blev oprindeligt bragt i Dansk Golf i november 2017. Læs eller genlæs vores portræt at golfsportens måske varmeste navn lige nu.

 

Med sine 100 kilo fordelt på 188 centimeter minder Jon Rahm mest af alt om en sværvægtsbokser, men det er inden for golfen, at han på rekordtid har slået til.

Da Dustin Johnson vandt US Open i 2016, var Rahm stadig amatør, men da han midt i oktober ankommer til Valderrama, er det som den bedste europæer ifølge verdensranglisten.

Senest Rahm spillede golf i sit hjemland var ved sejren i det spanske amatørmesterskab i 2015, så interessen fra både publikum og medier er total under Andalucía Masters.

På en blæsende torsdag eftermiddag er det småt med tilskuere på den berømte skovbane. Alligevel er der fyldt omkring green på hul to. Lyden af et velslået bunkerslag driver med vinden og efterfølges af klapsalver fra dagens uden sammenligning største galleri. I bunkeren er John Rahm selv mindre imponeret over resultatet. Han skælder ud og sparker aggressivt til sandet.

Der er et par lange dage i vente.

 

ET TALENT BLIVER TIL

Golf var ikke den eneste sportsgren, Rahm gik op i som barn. Fodbold stod også hans hjerte nært, fortæller han til Dansk Golf.

- Jeg er spanier, så jeg ville være fodboldspiller. Jeg var målmand. Men det ændrede sig, da jeg var omkring 14. Der droppede jeg alle andre sportsgrene for at spille golf, fordi jeg nød konkurrenceelementet i det.

Det var også på det tidspunkt, det gik op for Rahm selv, at han kunne drive det vidt med køllerne.

- Jeg var på vej til at fylde 15, vi spillede det spanske u16-mesterskab i min hjemmeklub. Jeg havde lige lavet dobbeltbogey på hul 9. På 10. tee havde jeg tre slags forspring, og der fik jeg tændt for kontakten og sagde, ”det var det, der kommer ikke flere bogeys”. Og så lavede jeg fem birdies i træk og vandt med ni slag.

For andre var det ikke helt så åbenlyst, at Rahm var et talent i stand til at vinde på både PGA Touren og europatouren og nå top-5 i verden i løbet af sine første 16 måneder som professionel.

- Nej, lyder svaret uden tøven fra José María Olazábal, vi spørger ham, om Rahm fremstod som et lysende talent, første gang de mødtes.

- Han var 14 år gammel, det var en amatørturnering kaldet Lacoste. De bedste spillere kom med til finalen, hvor de havde en weekendturnering. Dagen inden var traditionen, at de boede hos Miguel Angel Jiménez, Ignacio Garrido, jeg selv og et par stykker andre. Vi plejede at spille tre huller med hver enkelt, og det var der, jeg mødte ham første gang, husker José Maria Olazabal.

- Det er klart, at han var meget stærk for en dreng på sin alder. Han slog bolden en mil, men han havde ingen længdekontrol. Næste gang, jeg så ham, var da vi spillede sammen til en turnering lige før han blev professionel, og på det tidspunkt var det indlysende, at han havde et meget bedre spil, fortsætter den dobbelte major-vinder.

 

FØRSTE BESØG I USA

Rahm tilbragte fire år på Arizona State University, hvor hans nuværende manager Tim Mickelson stod for skolens golfprogram.

- Det var lidt et tilfælde, at han endte hos mig. Jeg var heldig. Gennem det spanske golfforbund fandt jeg ud af, den her dreng havde en målsætning om at komme på college. Så jeg sendte ham en mail i maj om, at han skulle komme i august. Så talte han med sin far om det, og et par dage efter sagde han ja. Vi havde aldrig mødt hinanden, vi havde aldrig snakket i telefon med hinanden. Jeg tror ikke, han nogensinde havde været i USA, siger Mickelson under sin klients pro-am.

Det gik hurtigt op for den mindre kendte af brødrene Mickelson, at spanieren kunne noget ud over det sædvanlige.

- Vi spillede en turnering mod slutningen af oktober på Pumpkin Ridge. Han kiggede på mig efter prøverunden og sagde, ”jeg synes, den her bane er ret nem, jeg tror, jeg kan gøre det godt her”.  Og så skød han 77 i første runde. Så sagde jeg til ham ”77, er det en let bane?”. Men han svarede, ”bare rolig, jeg har en god fornemmelse”. Og så gik han 64 og 65 for at blive nummer to i turneringen, og da gik det op for mig, at ham her han bliver god.

- Jeg forestillede mig, at han langsomt ville blive bedre og bedre. Men i sit tredje år gik han ud og sluttede på femtepladsen i PGA Tour-turneringen i Phoenix, og jeg tænkte, jamen, han er rent faktisk klar. Men han ville gøre skolen færdig. Og i det sidste år var han mere eller mindre nummer ét på amatørernes verdensrangliste hele året.

 

VÆGTEN AF SUCCES

Efter fire huller af første runde på Valderrama bobler følelserne igen til overfladen, da et layup ender et par meter fra fairway. At dømme ud fra kropssproget overvejer Rahm en kort stund, om livet fortsat er værd at leve. På hul 6 fejllæser han et putt, slår ud med armene og skælder højlydt ud på greenen eller putteren eller måske bolden.

Spillet når aldrig sit sædvanlige, tårnhøje niveau. Efter to runder misser han cuttet for kun tredje gang i 2017.

- Det er noget af det, jeg ikke har været i stand til at håndtere denne uge. Jeg endte med at spille for folket, for Valderrama og for Spanien i stedet for at spille for mig selv. Jeg havde det sjovt alligevel, men jeg ville ønske, jeg kunne have spillet bedre for dem, siger han efter at have underskrevet sit scorekort fredag.

De brede skuldre rakte ikke til at bære de tårnhøje forventninger, men Rahm gemmer alligevel skuffelsen væk og bliver hængende i et par timer for at snakke med journalister, skrive autografer og kramme børn.

Det missede cut er et lille bump på en vej, som indtil nu kun har ført opad.

- Verdensranglistens førsteplads er noget, jeg har i tankerne, men der er ingen tidsplan. Det er så svært at opnå med de spillere, jeg har foran mig. De har alle vundet fem gange i løbet af de seneste 18 måneder, så jeg har stadig en del at gøre.

Ambitionerne formår han at blande med en god portion ydmyghed, og respekten for de ældre kollegaer som Garcia, Kaymer, Rory McIlroy og Henrik Stenson er ikke til at tage fejl af..

- Jeg føler mig ikke ligeværdig. Det niveau, jeg spiller på lige nu, kan måle sig med dem, men de har opnået meget mere, end jeg har. Jeg spiller måske lige så godt som Sergio lige nu, men han har opnået meget mere i sin karriere, lyder det fra Jon Rahm.

 

EN STJERNE ER FØDT

Rahms store gennembrud kom i januar på Torrey Pines i det sydlige Californien. På hul 18 slog han en 5-wood op i bagkanten af green. Et putt på små 20 meter blev sendt tilbage ned ad bakke mod hullet i forkanten, først fra venstre mod højre, så tilbage den anden vej, og efter 12 lange sekunder dumpede den ned i bunden af hulkoppen. Eagle. Hvilken måde at gribe sin første titel på PGA Touren.

Med spilleretten i USA garanteret valgte Rahm i marts at takke ja til medlemskab af europatouren. Det resulterede i en ny triumf ved Irish Open i juli. Efter par på søndagens første tre huller lavede Rahm eagle med et 9-jern fra fairway, og det blev kun begyndelsen til en fænomenal finalerunde i 65 slag og en sejr på seks slag.

Medlemskabet på denne side af Atlanten giver den snart 23-årige mulighed for at deltage i Ryder Cup, og selv om han ikke engang var et emne til at spille med på Darren Clarkes hold i 2016, så er det så godt som hugget i sten, at han kommer til at spille for Thomas Bjørn.

- Man ved aldrig med skader og den slags ting, men hvis alt går godt, er Jon Rahm en af de spillere, der skal spille Ryder Cup mange år ud i fremtiden. Thomas bør uden tvivl være glad for at have ham, siger den tidligere kaptajn Jose Maria Olazábal.

For Rahm selv har det altid været en drøm at føre de stolte spanske traditioner i Ryder Cup videre, og nu ligner han den naturlige arvtager til Ballesteros, Olazábal og Garcia. Tingene er dog gået så stærkt, at han endnu ikke har haft tid til at lære den danske kaptajn at kende.

- Det er sjovt, for hver gang, jeg ser ham, siger han, ”åh, vi skal snakke sammen, vi skal mødes og snakke sammen ti minutter”, men han skriver aldrig. Vi har ikke snakket. Måske fordi han ikke har haft tid eller har glemt det, men jeg er ret sikker på, vi kommer til at tale sammen i Dubai, siger spanieren.

Selv om Rahm kommer til at bære europæiske farver i Paris, vil Scottsdale i Arizona fortsat være  hans bopæl. Han trives på afstand af den enorme opmærksomhed fra hjemlandet, og det giver bedre muligheder for at holde sig til planen.

- Det hjælper, at jeg ikke er så meget i Europa. Det har været et “reality check” at komme herover og se, hvor mange mennesker, der fulgte min gruppe hver dag.

Kan manden med det kolossale talent holde fokus, kommer fremtiden til at bringe mange flere triumfer med sig.


 

Imponerede kolleger


Søren Kjeldsen (Tabte 7&5 til Rahm i kvartfinalen ved WGC – Dell Match Play)

- Jeg ser det som et kæmpe plus, at han ikke har sådan et “picture perfect” sving, som nogle bliver lidt fortabt i. Han har sådan en lille aktion med masser af fart, slår bolden langt, og så er han vildt god i det korte. Det virker som om, han har en meget praktisk tilgang til spillet- at han er ligeglad med, hvordan det ser ud, bare han rammer den godt, holer nogle putts og laver nogle lave scores. Han har meget selvtillid og et super godt spil. Han virkede bare meget komfortabel med det, som han lavede, nøjagtig som Garcia dengang, så jeg kan godt forstå, at man laver nogle sammenligninger.

Sergio Garcia (Tabte 6&4 til Rahm i gruppespillet ved WGC – Dell Match Play)

- Allerede inden havde jeg spillet med ham et par gange. Jeg spillede med ham for to et halvt år siden ved Travelers Championship, og jeg var imponeret over, hvad jeg så. En meget, meget solid spiller. Der er ikke nogen erstatning for talent. Han ved, han er meget talentfuld, og det er derfor, han er, hvor han er.

Daniel Im (gik førerbold med Rahm ved Irish Open og tabte med syv slag)

- Han har en masse energi. Han udspillede mig og vandt med mange slag den uge. Efter at have holet for eagle fra fairway tog han energien med sig videre. Det var sjovt at se. Jeg lærte lidt af det; at kunne bruge den slags momentum til min egen fordel i stedet for at blive hylet ud af den. For han var meget oppe at køre efter den eagle, men han var stadig i stand til at fokusere og fortsætte med at presse på. Da jeg voksede op, spillede jeg med mange af dem, der nu har vundet majors, men han er nok en af de bedste, jeg har set.


Jon Rahm

Født: 10.11.1994

Blev professionel: juni 2016

Fødested: Barrika i det nordlige Spanien

Amatør: Har rekorden for flest uger på førstepladsen på amatørernes verdensrangliste (60)

Eneste spiller i historien til at vinde Hogan Award to gange

11 individuelle turneringssejre

Professionel: Vinder af Farmers Insurance Open

Vinder Irish Open 

Har tjent over syv millioner dollars i karrieren


OWGR

2. februar 2015:  I sin anden professionelle turnering opnår Rahm en delt femteplads ved PGA Tourens Waste Management Pheonix Open. Derefter er han nummer 522 i verden og har taget hul på rejsen mod toppen.

26. juni 2016: Den professionelle debut kaster en delt tredjeplads af sig i Quicken Loans National. Med den er han nummer 285 i verden.

25. juli 2016: Rahm slutter ét slag fra førstepladsen i RBC Canadian Open, men en delt andenplads er alligevel nok til at rykke til 142. pladsen.

1. januar 2017: Nummer 137.

30. januar: For første gang finder Rahm sit navn i top-50. Sejren på Torrey Pines giver et hop frem til nummer 46.

27. marts: Efter en femteplads på Pebble Beach samt en anden- og tredjeplads i årets to første WGC’s rykker Rahm frem til 14. pladsen.

29. maj: 11 måneder efter sin professionelle debut er han top-10 i verden. Andenpladsen i Dean & Deluca Invitational resulterer i en placering som nummer ni i verden.

10. Juli: Med sejren i Irish Open rykker Rahm frem til nummer otte.

28. august: Efter en tredjeplads i den første af fire slutspilsturneringer i FedEx Cup er han fremme på femtepladsen.

 

Deltag i debatten
Log ind eller opret en konto for at skrive kommentarer