Bagermester Cappelen ser krisen i det store perspektiv | Golf.dk
Sebastian Cappelen har ikke spillet turneringsgolf siden slutningen af februar. Han kommer tidligst i aktion igen 21. maj.

Foto: Getty Images

Bagermester Cappelen ser krisen i det store perspektiv

22/03 - 2020 | Mikkel Ring Christensen

Mens verden kæmper for at få kontrol med Corona-krisen, kæmper Sebastian Cappelen med et afløbsrør.

Det runger, da den snart 30-årige fynbo lørdag aften tager telefonen fra hjemmet i Florida, for på badeværelset er det lykkedes ham at tabe en stift til et nyt Rolex-ur, og så må værktøjskassen frem og blikkenslagerarbejdet må gøres, før han kan blive genforenet med sin schweiziske luksusdims.

Så gik der lidt tid med det, og tid har der været nok af, siden PGA Touren på dramatisk vis lukkede ned sent om aftenen 12. marts efter første runde af Players Championship. 

- Det er lidt surrealistisk, for min far ringede til mig ugen før Players, hvor tingene fra Italien var begyndt at sprede sig. Han sagde, jeg tror, de aflyser Players i næste uge. Det tænkte jeg ikke, der var nogen chance for. Folk var jo ikke engang bekymrede i USA. Men ud af ingenting eskalerede tingene ved, at der var en NBA-spiller, der fik det, og så begyndte de store sportsgrene at aflyse og suspendere deres sæsoner, og så lige pludselig var Players også aflyst. Om aftenen klokken 23.30 fik vi besked internt fra touren, at nu tager vi den ikke længere. Så fik min far jo ret, siger Cappelen.

Indtil videre er TPC Sawgrass - Cappelens base - åben for træning, og danskeren har fået at vide, at anlægget, hvor PGA Touren har sit hovedkvarter, kun lukker ned, hvis guvernøren sender hele staten i undtagelsestilstand.

- Jeg ved godt, der er delte meninger omkring golfbaner, der er åbne i de her tider, men jeg forsøger at gøre min del af ”social distancing” så meget som muligt, siger han.

Det er nu ellers ikke fordi, formen behøver at toppe lige foreløbigt. Der bliver ikke spillet nogen turneringer på PGA Touren før tidligts 21. maj, og det betyder, at Cappelen er midlertidigt arbejdsløs.

Professionelle golfspillere har et ry for at være særligt selvscentrerede, og det er blevet påstået, at det er en nødvendighed for at nå langt i spillet. I nogle tilfælde passer pengene, i andre er beskrivelsen helt skudt forbi målet. Sebastian Cappelen hører til den sidste gruppe.

I løbet af vores 20 minutter lange samtale spørger jeg flere gange, hvilke konsekvenser situationen har for ham. Som nummer 130 i FedEx Cuppen ligger Cappelen til at miste sit PGA Tour-kort. Han står får husholdningens eneste indkomst, og ingen ved, hvornår der bliver mulighed for at tjene den næste check. Corona-virussen er en trussel mod levegrundlaget, men det til trods svarer han uden undtagelse med et større perspektiv i tankerne. Et par eksempler: 

Er der nogen økonomisk støtte fra PGA Touren under pausen?
- Ikke indtil videre. Korn Ferry-spillerne (Udviklingstouren, som Cappelen rykkede op fra efter sidste sæson red.) har mere brug for det end vi har. Der føler jeg mig meget heldig over at være på PGA Touren og ikke på Korn Ferry, så vi i det mindste har lidt at stå imod med, hvor de på Korn Ferry Touren har spillet seks turneringer siden den første uge i september. Der er mange der, som ser en hårdere realitet i øjenene, end vi gør lige p.t. Jeg håber da, at PGA Touren ser, det er en nødvendighed at hjælpe spillerne på deres mindre tours på et eller andet tidspunkt.

Hvordan er det ikke at vide, hvornår du kommer til at spille igen?
- Et eller andet sted er det det samme for alle mennesker, bare på hver sin måde. Dybest set tror jeg, det handler om, at man lige skal trække vejret og begynde at fokusere på, hvordan vi kan hjælpe hinanden i stedet for at tænke, hvordan overlever jeg selv det her. Jeg ved godt, det er en svær tanke at gøre til en realitet, men et eller andet sted tror jeg, vi får det bedre af at forsøge at rette op på tingene sammen i stedet for bare at tænke hver mand for sig. Så bliver det nemlig lige præcis til supermarkeder, hvor alle hylderne er flået fra hinanden, i stedet for at man bare køber til et par dage, og så tænker lidt på andre. Jeg har set nok folk i supermarkederne, som har haft jeg ved ikke hvor mange af den samme vare. Det er lidt ulækkert.

Normalt tilbringer Cappelen halvdelen af sit liv på landevejen, rejsende fra turnering til turnering, og det er sjældent, han har en længere periode hjemme i Ponte Vedra Beach. Derfor præsenterer Corona-virussen også muligheder. Mens verden er gået i stå og folk hamstrer panisk, er Cappelen gået i køkkenet.

- Jeg bager alt mellem himmel og jord. Jeg har starten en surdej, som forhåbentlig skal blive en base til nogle forskellige brød, gerne noget dansk rugbrød, tænker jeg. Og måske lidt andre forskellige brød. Jeg har fået flere ideer fra Danmark gennem social media fra folk, jeg kender, som er meget inde i bagning, så der skal nok komme lidt forskelligt ud af det. Det er stadig nemt at købe alle ingredienserne til det, for folk herovre ved ikke, hvordan man bager, så man kan få friske korn, hele korn, det ved folk ikke, hvordan man bruger, så det har ikke været så svært at få fat i faktisk.

- Mange af supermarkederne har implementeret, at man kun må købe to af hver af de vigtige varer i øjeblikket. I dag skulle jeg have noget kærnemælk til et bageprojekt, og der var en kærnemælk tilbage i et stort supermarked, så jeg følte mig faktisk lidt heldig. Men det er lidt skræmmende, for normalt er der 300 mælk eller sådan noget i det her køleskab, og der var to mælk tilbage. Det ser lidt mærkeligt ud. Vi er jo i en nødsituation, men det ligner, at vi er ved at løbe tør for alt, for der er jo næsten ikke noget på hylderne med de essentielle varer.

Når Cappelen indleder et projekt, går han op i det med liv og sjæl. Men man skal dog ikke forvente et karriereskifte. Ligesom resten af verden er golfen i en venteposition, og hverken den danske rookie eller nogen af kollegaerne ved med sikkerhed, hvad fremtiden vil bringe. Bortset fra komplikationer.

- Jeg hørt lidt om, at PGA Championship skal ligge samme uge som Wyndham Championship (fra sjette august), og så bliver FedEx Playoffs eventuelt rykket en uge. Men der er ikke noget confirmed endnu, det er bare rygter, jeg har hørt.

- Vi har haft masser af tid til at tænke over det, de sidste par dage, og min kone og jeg har snakket frem og tilbage om, hvad der er realistisk. Og jeg kunne godt forestille mig, at PGA Touren bare godt kunne tænke sig at få sæsonen overstået så hurtigt som muligt, trykke på reset-knappen og starte næste sæson som planlagt. Men der skal også være et eller andet, som gør det fair for alle, enten i form af, at man får de starter, man burde have fået, eller i hvert fald får en chance for at spille sig ind i top-125. Men vi kommer hele tiden frem til, at det er svært ikke at træde nogen over tæerne. Enten bliver det en løsning, der er til fordel for dem, der allerede har spillet godt, eller også bliver det en fordel for dem, der ikke har spillet så godt indtil videre. Jeg har svært ved at se en situation, hvor alle bliver retfærdigt stillet. 

Lige nu er golfen ikke det vigtigeste, og brødene i ovnen er heller ikke afgørende i det store billede. Selvom Cappelen er ved godt mod, og familien hjemme i Danmark ikke er berørt direkte af Corona-virussen, så sætter pandemien sit præg på udlandsdanskeren.

- Hvis det forbliver, som det er nu, så skal det nok gå i orden, men der skal heller ikke meget til, før det lige pludselig tipper den forkerte vej. Det er med lige at holde vejret i øjeblikket, lige føle pulsen og se, hvordan tingene udvikler sig, siger han.

Har du selv et spørgsmål til Cappelen, så holder han Q&A på instagram mandag klokken 15.00 dansk tid. Find ham på: sebastiancappelen

Deltag i debatten
Log ind eller opret en konto for at skrive kommentarer