So Yeon Ryu vandt sin anden major ved ANA Inspiration, men Lexi Thompsons andenplads giver på en måde endnu større betydning for golfsporten

Foto: Getty Images

Absurd regeldrama koster Lexi Thompson sejren

03/04 - 2017 | Mikkel Ring Christensen

Søndag blev der føjet et nyt kapitel til en hastigt voksende samling af kontroversielle regelepisoder i professionel golf. Alene inden for det seneste år har vi set Dustin Johnson få en straf – måske – for en bold i bevægelse efter adressering ved US Open. I US Women's Open tabte Anna Nordqvist i omspil efter et kamera med zoom viste, hun havde berørt et par enkelte sandkorn i en bunker. 

Hvad Lexi Thompson oplevede under ANA Inspiration vil give ligeså mange hold i nakken af at ryste på hovedet. På hul 17 lørdag markerede den 22-årige amerikaner sin bold mindre end en halv meter fra hullet. Hun rensede hurtigt skidt væk og genplacerede, men tv-billederne afslørede tydeligt, at bolden marginalt havde skiftet position i forhold til det oprindelige leje. 

Det gjorde en seer dommerne opmærksomme på et lille døgn senere, da førerbolden med Thompson og Suzann Pettersen var på hul syv i finalerunden. Det tog et par timer at få gennemset videomaterialet og nå til enighed om en kendelse, og da spillerne blev indformeret om den mellem 12. green og 13. tee, lød dommen på to straffeslag for at spille fra forkert position og to straffeslag for at skrive under på en for lav score.

Indtil da havde de to leveret forrygende golf. Pettersen satte et kraftfuldt angreb ind med tre birdies på de første seks huller, mens Thompson havde forsvaret sit to slags forspring ved at ramme green efter green efter green og samtidig slå agressivt efter yderlige pindplaceringer. Det var ball striking i særklasse, men med ét gik vinderen fra 2014 fra at føre med to til at halte to slag efter.

- Er det en joke? Spurgte Thompson, da hun fik overbragt nyheden.

Det havde været fuldt forståeligt, hvis den 22-årige amerikaner havde tabt pusten og fokus, men det præcis modsatte skete. Hvordan hun fandt den mentale styrke er en gåde, men med tårer i øjnene og samtlige tilskuere i ryggen mønstrede Thompson tre birdies på de sidste fem huller for at nå til -14 og fremtvinge omspil mod en bogeyfri So Yeon Ryu.

Der knuste sydkoreaneren den samlede tilskuerskares drømme med en ind-og-i birdie på par fem hullet 18. Med god grund var Thompson alligevel stolt af sin indsats efter den chokerende nyhed under runden.

- Min caddie hjalp mig meget. Vi har et godt forhold, og han sagde ”start forfra, du kan stadig vinde.” Men det var tilskuerne, der fik mig gennem det her, sagde Thompson til Golf Channel efter den følelsesmæssige rutchetur.

Der var lagt op til en glimrende afslutning på årets første major, men tilbage sidder man med en dårlig smag i munden og en masse spørgsmål.

Hvorfor skulle det tage næsten et døgn at gøre opmærksom på et regelbrud? Er det overhovedet muligt at genplacere en bold i eksakt samme position? Og hvis ikke, hvor stor en fejlmargen er så tilladt? Hvor mange af konkurrenterne har sjusket under en markering i løbet af ugen uden kameraerne har fanget det? Skal tv-seere fortsat have lov til at påvirke udfaldet af en turnering? Kan vi – golf – ikke gøre det lidt bedre?

Link til resultatet.

User Comments:

  • Forkert scorekort

    04/04 - 2017 | Erling Torben Mørk

    Hej Niels. Altid rart at høre en rigtig regelkyndig dommer i en diskussion som den foreliggende. Jeg har kun spillet golf i ret kort tid (ca. 1 år), men jeg er godt klar over, at f.eks. Nanna ville være blevet diskvalificeret for sin forseelse, hvis det var sket for et par år siden, hvilket faktisk chokerede mig temmelig meget. Alligevel forekommer 4 straffeslag en voldsom reaktion i en situation, hvor scorekortet faktisk var korrekt, da det blev underskrevet, og hvor spilleren således var i god tro og ikke havde noget som helst forsæt til at snyde. Jeg synes ikke helt, det kan sammenlignes med den situation, hvor en spiller har "glemt" et luftslag eller at der skulle to slag til at komme op fra bunkeren, og derfor afleverer et scorekort med for lav score. Jeg har bestemt heller ikke problemer med, at en tilskuer kan gøre dommeren opmærksom på et regelbrud, så længe det sker på stedet, og spillerens score derfor bliver rettet med det samme, så han/hun senere kan aflevere et korrekt scorekort. Det, der støder mig, er, at en tv-seer et døgn senere kan kontakte spilleledelsen og få "sat apparatet i gang". På mig virker det ikke fair, og det er vel det, vi alle gerne vil have, altså at golfreglerne er fair og fremfor alt forståelige. Også straffene, selvom jeg i min civile karriere som jurist aldrig er stødt på et regelsæt med så mange (ofte ret drakoniske) straffe som golfreglerne. Jeg er klar over, at en regelændring kan medføre bevisproblemer mht. god/ond tro, men det bør vel ikke være umuligt at løse dem i en konkret situation. Jeg gætter på, at en golfdommer ofte tvinges til at foretage et konkret skøn i vanskelige situationer, f.eks. i forbindelse med reglerne om lempelse, så det må kunne løses. At Lexi bar sig dumt ad, er vi til gengæld helt enige om.

  • Ændre reglerne - hvordan?

    04/04 - 2017 | Niels Pein

    Der er nogle der skriver at straffen for at aflevere forkert score er for hård, eller at det er for hårdt at hun får 4 straffeslag i alt. Lad os nu lige slå fast, at netop den straf faktisk er mildnet for nyligt. For 2 år siden var hun blevet diskvalificeret for den forseelse, men undtagelsen til Regel 6-6d, som kom i 2016, åbner mulighed for at hun slipper med 2 straffeslag. For det andet: Hovedårsagen for hele miseren hviler først og fremmest på Lexi selv. Når jeg ser videoen, synes jeg det er hovedrystende underligt hvad hun har gang i, og det er ikke kun en lille unøjagtighed - bolden flyttes tydeligt. Årsagen til at, hun gør som hun gør, er kun gætteri. Hun har måske været totalt åndsfraværende fordi hun var på vej til at vinde, men det kan nemt have givet hende en fordel, at hun lige flytter bolden lidt. For det tredje: Jeg har været dommer i over 20 år, og det er sket mange gange at en tilskuer har gjort opmærksom på et muligt regelbrud, og det er helt ok. Derefter gælder det om at få styr på facts, og det kan foregå på mange måder alt efter situationen. Ofte ender det med ord mod ord, og jeg er nødt til at afgive en dom, som nemt kan være forkert. Her ville en vidoeoptagelse være guld værd - og hvorfor ikke bruge den mulighed hvis den foreligger, når facts skal afgøres. Så hvis man vil forbyde den slags, så vil jeg som erfaren dommer sige, at man skal tænke sig grundigt om, inden man søsætter en forhastet løsning.

  • Uprofessionelt?

    04/04 - 2017 | Erling Torben Mørk

    Situationen minder på mange måder om det, vores egen Nanna Koerstz Madsen var ude for under sidste års Evian Championship, hvor hun åbenbart havde fjernet nogle sandskorn på forgreen, inden hun puttede. Det blev opdaget af modspillerens caddie men først indberettet til turneringsledelsen, efter at Nanna havde puttet og afleveret sit underskrevne scorekort. Hun fik også 2 straffeslag for selve forseelsen og yderligere 2 for at underskrive forkert scorekort. Det kostede hende et misset cut. Vi syntes vist alle dengang, at den pågældende caddie var en usportslig s....rik, og at hendes straf var helt ude af proportioner i forhold til forseelsen. Det samme må jeg erkende, at jeg gør i den nuværende situation. Selvfølgelig skal man være tilbageholdende med at ændre regler på grundlag af konkrete hændelser, men når den konkrete hændelse har medført et så grotesk resultat som her, hvor en helt suverænt spillende Lexi Thompson mister en major sejr til endnu et produkt fra den koreanske golffabrik, synes jeg nu nok, der er grund til at overveje, både hvor længe efter spilafslutning, der kan skrides ind, og om en tilfældig tv-seer skal kunne blande sig. Regler er regler, og regler skal holdes, skriver en her i tråden, og det skal de selvfølgelig. Det er dog ikke ensbetydende med, at regler ikke kan ændres. I den nuværende situation er det vel især straffen for at aflevere forkert scorekort, der virker urimeligt hård. Da jeg ikke et sekund tror, Lexi Thompson har snydt med vilje, har hun jo været i god tro, da hun afleverede sit scorekort, så den del er måske nok i overensstemmelse med reglerne, men måske er reglerne ikke helt rimelige på dette punkt? Noget helt andet er så, at det virker uprofessionelt at sjuske med genplaceringen af bolden. Det gjorde det også i Nannas tilfælde. Uforståeligt faktisk. Hun lå en halv meter fra hullet. Hvorfor gennemføre hele det rituel med at markere og løfte. Hvorfor puttede hun den ikke bare i?

  • 2 Strafslag pga forkert scorekort ???

    04/04 - 2017 | Bente Jensen

    Fejlagtig at dømme 2 strafslag pga Lexi havde underskrevet scorekort med for lav score... Lexi underskrev jo korrekt scorekort om lørdagen, idet hun først blev "straffet" om søndagen !!!!!! Lexi er absolut den rigtige vinder af turneringen...

  • Reglerne er utvetydige

    04/04 - 2017 | Stig Bahl Jensen

    Reglerne omkring genplacering er utvetydige. Når jeg ser billederne er der ingen tvivl om at hun ændrer på boldens placering, og det må man ikke. Det koster også at underskrive et ukorrekt scorekort. Disse ting ligger helt fast. Hvorvidt hun skal straffes den efterfølgende dag fordi en TV seer opdager fejlen, synes jeg er irrelevant. Golf er i høj grad baseret på spillernes ærbødighed overfor regelsættet. Det skal spilles korrekt efter disse regler. Det handler ikke om af hvem eller hvornår en fejl opdages. Det handler om at reglerne skal følges. Det kan på mange mennesker virke helt afsindigt konservativt og ude af trit med nutiden, men det er lige netop det der gør golf til en helt unik sportsgren. Du spiller ikke kun imod din modstander. Du spiller også imod dig selv og er samtidigt underlagt helt klare regler, som der i øvrigt er rigtig rigtig mange af, hvilket er en nødvendighed i et spil med så mange facetter. Hvis man begynder at pille ved The R & A's regler, så ødelægger man det unikke ved sporten. Det kan lyde skørt, men sådan er det bare. Accept it - or don't play it.

  • Regelryttere

    03/04 - 2017 | Lars Priemé

    Det er golfens endeligt hvis man skal begynde, at bruge superslow optagelser fra TV eller optagelser fra tilskuere etc. til at afgøre golfturneringer. Hvis det er fremtiden så vil tempoet blive taget endnu mere ud af spillet og spilleren vil til enhver tid sikre sig, at de har gjort alt rigtigt evt. vil at tilkalde en dommer for at få en afgørelser her og nu. Fuck nu alle de fordømte regler og glæd jer over spillet - og få sat tempoet op.

  • Fordel?

    03/04 - 2017 | Chano John Jensen

    Hun kan få flere fordele ud af det, hvis hun synes den ligger nede i et lille hul, eller der er et spikemærke eller andet i vejen, hun ændrer også linien en smule. Jeg synes lige som Niels Pein, at måden hun gør det på ser meget mystisk ud.

  • Bevidst snyd?

    03/04 - 2017 | Lars Christoffersen

    Er det ikke lidt forhastet at mene at Lexi bevidst snyder ved genplacering af bolden. Bevidst snyd? Hun ligger cirka en halv meter fra hullet! Hvem vil dog være så tåbelig at forsøge at reducere længden på puttet med 1 cm? Selvfølgelig ikke! I kampens hede, kommer hun til at genplacere bolden forkert, men opnår jo ikke nogen fordel af det. Tåbelig dom!

  • Tom sejr til So Yeon Ryu!

    03/04 - 2017 | Lars Christoffersen

    Her viser golfsporten den totale tåbelighed i tolkning af reglerne og So Yeon Ryu viser mangel på sportsmanship. Det mindste So Yeon Ryu kunne have gjort var at misse et par put og give Lexi mulighed for omspil!

  • Utilsigtet fejl

    03/04 - 2017 | Hans Henrik Bruun

    Videoen viser, at Lexi T foretager markeringen fra siden af bolden og ikke bag fra bolden. Da hun placerer sin marker er mit gæt, at hun kommer til at placere den skævt i forhold til linjen fra marker til hul. Efter at have løftet bolden kun få cm genplacerer hun ud fra antagelsen, at marker og hul er på linie. Videoen af episoden viser desværre ikke hendes hovedbevægelse, men der ville undre mig, hvis ikke vi kunne se, at hun sigtede ved genplaceringen. Men selvfølgelig er det en fejl, som skal takseres til 2 stafslag. De ekstra 2 strafslag for forkert scorekort er desværre en regelfejl, idet det jo er urimeligt at blive dømt 2 gange for samme fejl. Denne regel må nemt kunne ændres, således at man ikke kan få dobbelt straf ved forkert scorekort. I øvrigt var der fantastisk spændende at følge dette drama på tv.

  • Forkert

    03/04 - 2017 | Chano John Jensen

    Det er tydeligt at hun bevidst snyder, at hun bevidst næsten ligger den en hel bold ved siden af hvor den skulle ligge, og det er forkasteligt. Men jeg synes ikke man skal kunne blive straffet dagen efter, og jeg synes slet ikke at tv-seere skal kunne være medvirkende dertil, det har vi desværre set før.

  • Fuldkommen idiotisk

    03/04 - 2017 | Morten Buckhøj

    Må indrømme, at jeg finder situationen fuldkommen idiotisk. Enig i, at Lexi begår en fejl, men at den først opdages og får konsekvenser et døgn senere er grotesk. Det bør ALDRIG være tv-seere, der dømmer. Er fejlen ikke opdaget i tide, det vil sige inden scorekortet underskrives, så er sagen ikke længere åben. Og jeg skriver bevidst 'fejl'. Jeg er overbevist om, at Lexi ikke bevidst forsøger at snyde. Hvorfor skulle hun det i den givne situation? Selvom jeg heller ikke synes, at tv-billeder og seerinformation skulle benyttes, så var det anderledes dengang med Tiger i Masters, fordi han netop selv sagde at han droppede bolden længere bagud 'for at få den rigtige yardage'. Derfor var det bevidst, og i orden at han blev straffet. Det var blot ikke i orden, at det skete på en tv-seer foranledning og EFTER han havde underskrevet scorekortet. Morten B.

  • Rutine sjusk.

    03/04 - 2017 | Verner Hansen

    Har lige set videoen hvor Lexi T. løfter bolden. Den slags rutine-sjuskefejl sker hver dag i golf. Det urimelige er at straffen først falder så lang tid efter. Hensigten var at rense sin bold, - og ikke at "flytte" den 1-1,5 cm fra oprindeligt position. Nu skal vi så have udvidet reglen med, hvor stor afvigelse der er tilladt, ved genplacering. I billard-sporten har dommeren en vinkelformet markør der bruges når bolden renses.

  • Klokkeklart regelbrud!

    03/04 - 2017 | Poul Koefoed-Petersen

    @Niels Pien - jeg går ud fra at du med din kommentar er enig i at hun ikke placerer sit markeringsmærke direkte i linie bold hul og derefter uden pause placerer bolden på linien mellem mærke og bold. Det er en klar bevidst handling, som jeg ikke kan finde nogen fornuftig forklaring på, og et klokkeklart brud på reglerne og straffen er derfor også helt rimelig og helt efter reglerne. Man kan tillægge hende alverdens motiver for at gøre som hun gør, men et brud på reglerne er det - og skal straffes som så. Måske var bolden kommet til hvile i et hul, som hun ikke måtte reparere, eller hun så et spikemærke hun gerne ville undgå, eller blot en tanketorsk - Kun Lexi ved det. Hvis hun indrømmede noget andet ville hun ikke bare blive diskvalificeret, men sikkert også idømt en disciplinær straf og udstødelse af det gode selskab. For et par år siden var hun blevet diskvalificeret. Jeg synes hun håndterede det meget fint og at komme til omspil efter sådan et chok er imponerende. Det ændrer dog ikke på det faktum at hun brød reglerne!

  • Har I overhovedet set videoen?

    03/04 - 2017 | Niels Pein

    I løbet af få sekunder, og uden at løfte bolden højere op end et par centimeter, flytter hun den flere centimeter. Den er svær at overse. Som erfaren golfer vil jeg mene, at det kan man ikke gøre uden at bemærke det selv. Se videoen. Men ok, man kan selvfølgelig diskutere om det skal være ok at flytte bolden et par centimeter, når det ikke er noget der har den store betydning. Sådan kunne vi jo godt spille golf, men så ville reglerne blive meget besværlige at håndtere i praksis.

  • Nye regler

    03/04 - 2017 | Carsten Jensen

    I reglerne der er foreslået til 2019 kan man ikke ændre en situation udfra hvad en tilfældig tv-seer har eller mener at have set. Og det er fuldt retfærdigt, for hvis der er noget lusk, så skal medspillerne nok gøre opmærksom på det og de professionelle er i forvejen langt bedre til at gøre opmærksom på evt. regelbrud end os amatører. Indtil disse ændringer træder i kraft, skal tourene undlade at benytte tv optagelser til at bedømme situationer udefra banen.

  • Det er så uretfærdigt, at en

    03/04 - 2017 | Lena Juul Dyrlund

    Det er så uretfærdigt, at en tåbelig regel, der ingenting betyder for puttet, skal gå ind og afgøre en match:((

  • Sund fornuft

    03/04 - 2017 | Lars Hermansen

    Hvor er den sunde fornuft?

  • Håbløst

    03/04 - 2017 | Denny Christensen

    Lexi T var den rette vinder og golf taber - det er altså ikke menneskeligt muligt at placere en bold præcist hvor den lå og derfor må man acceptere en mindre flytning, det der blev vist gjorde absolut ingen forskel. Al respekt for at hun fortsatte og kæmpede sig i omspil.

Deltag i debatten
Log ind eller opret en konto for at skrive kommentarer