50 år og på vej mod topformen: Hvide Klit skal igen være et hit | Golf.dk
Hvide Klit er på vej tilbage til tidligere tiders høje standard.

Foto: Michael Eeg

50 år og på vej mod topformen: Hvide Klit skal igen være et hit

14/02 - 2021 | Henrik Søe

Da chefgreenkeeper Michael Eeg kom til Hvide Klit for seks år siden, var den snart 50-årige nordjyske bane ved at være godt slidt i kanterne. Op mod 15.000 greenfeegæster om året og et trægt vedligeholdsbudget havde sat sig sine spor. 

- De forskellige elementer på en golfbane har kun en vis levetid, og da jeg startede heroppe, var det ved at være tid, siger chefgreenkeeperen, der kom til Hvide Klit fra Lübker.

Michael Eeg fik derfor i samarbejde med DGU udarbejdet en masterplan. Og nu fem år efter de første tiltag kan man for alvor begynde at mærke forandringen på Danmarks nordligste bane.  

- Produktet levede ikke længere op til de forventninger, som golfspillerne måtte have. Vores førsteprioritet var at få græs på banen og skabe nogle greens, der var gode at spille på. Det fik vi ordnet relativt hurtigt, men det betød så også, at vores bunkers pludselig stod i skærende kontrast til et velplejet græstæppe, fortæller Michael Eeg. 

Klubbens økonomi har dog ikke tilladt at hyre dyre arkitektfirmaer og indkalde erfarne “shapere” fra England. Det er således Michael Eeg og DGU’s konsulent Thomas Jepsen, der har stået for udviklingsprojektet.   

Hvide Klit ligger i et ferieområde og er en rigtig greenfee-magnet. Gennem mange år havde klubben nogle omdiskuterede aftaler med en række timeshare-hoteller i Skagen, hvor gæsterne kunne spille på Hvide Klit uden beregning.  

Greenfeeaftalerne med hotellerne er dog udløbet, så nu får klubben rent faktisk penge fra de greenfee-gæster, som kommer og spiller. 

Hvide Klit har cirka 500 fuldtidsmedlemmer og 250 langdistancemedlemmer, så det er stadig de omkring 10.000 årlige greenfee-gæster, der for alvor skæpper i pengekassen. Af samme grund kan man ikke arbejde slavisk efter en forkromet 10-årsplan. 

- Vores omsætning er meget variabel, så først i slutningen af august ved vi, hvad vi har at gøre med. Så vi har en ønskeliste, som vi kigger på hvert år, og ser om vi kan komme i gang eller bliver nødt til at vente. Det er tæring efter næring, siger Michael Eeg.   

Økonomien har dog i de senere år været så god, at bunker-projektet er kommet godt ud over stepperne. Banen har i alt 61 bunkers, og indtil videre er man godt og vel halvvejs med projektet, som både består af at renovere, nedlægge og etablere nye bunkers. 

En af udfordringerne i Hvide Klit har været, at banens bunkers har lidt under et højt grundvandsspejl, som befinder sig kun en halv meter under jorden. Det har betydet, at bunkers ofte blev oversvømmet, men med de nye tiltag kommer golfspillerne ikke længere til at finde deres bolde i en vandfyldt bunker.

Og nu bliver det lidt teknisk. Michael Eeg forklarer: 

- Som golfspiller ønsker man en fast bund med et lag helt tørt sand ovenpå. Det kan man gøre på alle mulige dyre måder, men vi forsøger at skabe et kunstigt vandspejl, som holder den nederste del af bunkeren fast. Vi måler hvor grundvandsspejlet står og prøver at placere bunden af bunkeren lige der hvor grundvandsspejlet ligger. Så kommer vi nogle centimeter bunkersand ovenpå, så du får en top, der er tør og en bund der er våd. Og altså en bunker hvor der aldrig kommer til at stå vand i.

Selv om midlerne - og terrænet - giver naturlige begrænsninger, forsøger Michael Eeg også at ændre det visuelle udtryk, så de “nye” bunkers kommer til at tilføre banen noget mere karakter. 

- Bunkers er det nemmeste sted at lave visuelle kontraster på en golfbane. Langt de fleste bunkers på de gamle baner er lettere uinspirerende - runde eller nyreformede. Jeg spiller selv golf i hele landet, så jeg henter inspiration fra de steder jeg kan - og prøver at få det til at gå op med de begrænsninger, vi nu engang har her, forklarer han. 

Michael Eeg erkender, at det tager tid at få rettet op på folks opfattelse af banen.  

- Banen var fin dengang, men lige pludselig var der 15.000 greenfeegæster som ikke betalte en krone. Der var ingen penge til vedligehold, og den her bane har en beliggenhed, som kræver meget vedligehold, siger Michael Eeg. 

- Hvis du har en restaurant og har solgt en dårlig bøf, skal du sælge mange gode bøffer, før gæsternes holdning ændrer sig. Som golfbane er det ekstra svært, hvis folk flere år i træk får en dårlig oplevelse, men nu kan vi lige så stille mærke, at vi har en bane, som folk igen taler positivt om. 

- Vi vil gerne være den gode golfbane i Nordjylland. En bane, hvor du kan tage ud på hvilket som helst tidspunkt på året, og hvor det hele spiller. Vi er godt på vej, og jeg er sikker på, at folk allerede til foråret vil kunne se og mærke en stor forskel, siger Michael Eeg. 

Hvide Klit er altså godt på vej med udviklingsplanerne, men der er meget mere i gære. Også alle teestederne står foran en renovering, og i kulisserne arbejdes der i øjeblikket på at skabe politisk velvilje til at anlægge nogle nye søer/vådområder, som skal bidrage til at løse nogle af banens udfordringer med grundvandsspejlet. Samtidig vil anlæggelsen være med til at klimasikre banen og øge både biodiversiteten og spillernes oplevelse.   

User Comments:

 • Hvide Klit, nydelig bane

  23/02 - 2021 |

  Spillede banen nogle gange, mens jeg gik på MARTEC i Frederikshavn. Mens Frederikshavn stod under vand efteråret 2017, så var Hvide Klit tør og flot. Jeg nød banen, som osse er godt beskyttet mod den fremherskende Nordjyske vind. Lars Kongsted

 • Hvide Klit - et hit

  18/02 - 2021 |

  Den er allerede et hit - der er sket så utrolig meget igennem de sidste år ! Det viser bare , hvad passion og evner kan udrette . God vind ! Jan P

 • Hvide Klit

  15/02 - 2021 |

  Har spiller der hver sommer i mange år, og kan kun bekræfte de seneste års markante forbedringer. Håber at en nedlæggelse af kæmpebunkeren på hul 1 indgår i masterplanen. Den er ikke køn.

 • Hvide Klit Golf

  15/02 - 2021 |

  Havde fornøjelsen at anmelde Hvide Klit Golfbane i det danske magasin på Costa del Sol "SOLKYSTEN" i Augustnummeret. Det var en fantastisk oplevelse at spille denne bane. Har kendt banen i mange år og ofte spillet den for en del år siden. Det var derfor en overraskende og fantastisk oplevelse at spille den igen. Som formanden for klubben Freddy Jokumsen viste mig på vejen rundt er det Michael Eeg der har forestået renoveringen. Fik også indsigt i hvad der skal arbejdets med inden sæsonen 2021 for alvor går i gang .Husk lige at der kun er 17km. til Skagen .Det giver mulighed for også at opleve Toppen af Danmark. Tøv ikke med at køre til Hvide Klit Golf - det er en fremragende oplevelse med det bedste af hvad Dansk Golf kan præstere. Tak for en herlig solrig dag på Hvide Klit Golf Stor hilsen Poul Erik Aagaard Redaktør. - Aalborg

 • Hvide Klit

  15/02 - 2021 |

  Godt gået af ME og bestyrelsen. Flot bane. 116-1701.

Deltag i debatten
Log ind eller opret en konto for at skrive kommentarer

Counter

 • Site Counter:2,638,266
 • Unique Visitor:158,152
 • Registered Users:163,238
 • Unregistered Users:31,203
 • Blocked Users:12,432
 • Published Nodes:16,031
 • Unpublished Nodes:308
 • Server IP:10.230.58.22
 • Your IP:44.192.112.123
 • Since:04 Aug 2020
 • Visitors:
  • Today:1,997
  • This week:69,909
  • This month:323,424
  • This year:2,638,772

Klik HER hvis du ønsker at slette alle cookies fra golf.dk