Årtiet i dansk golf | Golf.dk
Sejren i Eisenhower Trophy 2018 var et af de mange, store højdepunkter i dansk golf i det forgangne årti.

Årtiet i dansk golf

03/01 - 2020 | Mikkel Ring Christensen

PGA Touren har allerede taget hul på den nye sæson, men resten af golflandskabet er stadig ved at sunde sig oven på det seneste årti. Det blev et med masser af dansk succes, både blandt herrer, damer og amatører. Lad os tage et kig tilbage.

Damerne
I 2010 sagde Iben Tinning farvel til den professionelle karriere med et brag. I sin allersidste turnering blev det til karrierens sjette sejr i den store sæsonfinale, Omega Dubai Ladies Masters.

Selvom Danmarks mest succesfulde danske damespiller nogensinde lagde køllerne på hylden, var det ikke slut med rød-hvide triumfer på Ladies European Tour. I 2012, få år inden en rygskade satte en stopper for en spirende karriere, vandt Line Vedel i Slovakiet, og midt i årtiet hentede Nicole Broch Larsen, Emily Pedersen og Nanna Koerstz Madsen hver deres sejr.

Siden har Pedersen repræsenteret Europa ved Solheim Cup (2017), og Koerstz Madsen (to gange) og Broch Larsen har begge hentet andenpladser på LPGA. Begge har etableret sig på verdens stærkeste tour, og Koerstz Madsens 2019 blev den mest indbringende sæson nogensinde af en dansk damespiller. Hun tjente 552.072 dollars på LPGA alene.

Herrerne
Ved starten på det netop afsluttede årti lignede Thomas Bjørn enn færdig mand. Han havde ikke vundet siden 2006, og det var også småt med topresultater. Det ændrede sig i Estoril Open de Portugal 2010, hvor han sikrede sig karrierens 10. sejr på europatouren. 

Det blev startskuddet til Bjørnens genkomst. Han vandt tre turneringer det følgende år, genvandt Omega European Masters i 2013, og tidligt i 2014-sæsonen sejrede han for 15. og indtil videre sidste gang i den kæmpestore Nedbank Golf Challenge.

Den sejr var med til at få Bjørn med på Ryder Cup-holdet for tredje gang i karrieren. Udover de seks titler og en europæisk holdsejr på Gleneagles kan Bjørn også kigge tilbage på et kaptajnskab i Ryder Cup, Paris, som gav en sikker sejr til danskerens hjemmehold.  

Ligesom Bjørn producerede Søren Kjeldsen de fleste af sine sejre i det foregående årti, men i Irish Open 2015, var han igen på pletten og vandt et tre-mands omspil for karrierens fjerde titel.

I 2012 begyndte Thorbjørn Olesen at indfri nogle af de tårnhøje forventninger. Sejren på Sicilien var blandt de mindre turneringer på europatouren, og det samme var den følgende i Australien, men siden har Olesen slået til i tourens helt tunge turneringer. 

Alfred Dunhill Links Championship, Turkish Airlines Open og Rolex Series-turneringen Italian Open har bragt den 30-årige dansker op på fem sejre for årtiet og karrieren, og i den seneste Ryder Cup bidrog Olesen til den europæiske sejr ved at nedlægge Jordan Spieth under søndagens singles. Hvordan fremtiden kommer til at se ud står ikke klart, da der endnu ikke er faldet dom i den meget omtalte retssag.

Alfred Dunhill Links Championship blev også vundet af Lucas Bjerregaard i 2018. Det var frederikshavnerens anden sejr på europatouren efter succesen i Portugal Masters et år tidligere. 

Sent i 2013, i begyndelsen af sin kun anden sæson på europatouren, triumferede Morten Ørum Madsen i South African Open Championship. Siden er han dumpet ned gennem rækkerne, men i 2019 viste silkeborgenseren livstegn, så måske får han også en rolle at spille i 2020'erne.

Der er der ingen tvivl om, at Rasmus Højgaard får. I december vandt stortalentet på Mauritius i sin kun femte start på europatouren og sin kun anden som medlem af det fineste europæiske selskab. 

Samlet blev det til 16 danske europatoursejre, en færre end årtiet tidligere. Til gengæld blev Olesen og Kjeldsen Danmarks første verdensmestre sent i 2016, og da den eksperimenterende GolfSixes blev afviklet for første gang et halvt år senere, var det også med en dansk duo som vinder, denne gang Olesen og Bjerregaard.

Vi tager hul på det nye årti med otte danske fuldtidsmedlemmer af europatouren og for første gang nogensinde har to danskere kategori til PGA Touren på samme tid.

Amatører
Der blev hentet et væld af medaljer til de danske landshold i det forgangne årti, men holder vi os alene til dem af guld, er der også nok at tage af.

Den største af dem alle, Eisenhower Trophy, leverede Rasmus Højgaard, Nicolai Højgaard og John Axelsen i 2018. Det er første gang nogensinde, at Danmark vinder amatørernes VM. Der er et titelforsvar i vente i 2020, men det bliver med en ny holdkonstellation, da alle tre forsvarende mestre nu jagter succes blandt de professionelle.

Tidligere samme år sejrede brødrene Højgaard sammen med Sebastian Friedrichsen og Frederik Sejr i det uofficielle VM for drenge. Rasmus Højgaard vandt den individuelle turnering otte år efter Lucas Bjerregaard sikrede sig samme hæder.

2010 var et produktivt år for Bjerregaard. Han vandt det individuelle EM, og i sommeren 2018 var det Nicolai Højgaards tur til at gå i Bjerregaards fodspor. Inden dette årti var Morten Backhausen, nu direktør i Dansk Golf Union, den eneste danske vinder af det individuelle EM for herrer. Vi går ind til 2020 med tre danske sejre.

Guldrusen var ikke kun forbeholdt herrespillere i 2010'erne. I 2013 skrev Emily Pedersen historie, da hun blev den første danske vinder af damernes EM.

I europamesterskaberne for hold, var det de helt unge danskere, som kom til at stå øverst på skamlen. I 2017 sejrede Oliver Hundebøll, Frederik Sejr, Rasmus Neergaard-Petersen, Kristoffer Max og de to Højgaard-brødre ved drengenes EM i Spanien, og i samme land fik pigelandsholdet hængt guld om halsen to år senere. Holdet bestod af Amalie Leth-Nissen, Cecilie Leth-Nissen, Olivia Grønborg, Alberte Thuesen, Anne Normann og Natacha Husted.

Dette er blot nogle af de kæmpemæssige bedrifter, danske golfspillere præsterede fra 2010 til udgangen af 2019. Mon ikke der er meget mere i vente i løbet af de kommende 10 år.

Deltag i debatten
Log ind eller opret en konto for at skrive kommentarer

Counter

 • Site Counter:3,159,748
 • Unique Visitor:177,623
 • Registered Users:166,739
 • Unregistered Users:31,299
 • Blocked Users:12,450
 • Published Nodes:16,323
 • Unpublished Nodes:316
 • Server IP:10.230.58.22
 • Your IP:34.204.185.54
 • Since:04 Aug 2020
 • Visitors:
  • Today:9,161
  • This week:97,039
  • This month:405,957
  • This year:3,160,400

Klik HER hvis du ønsker at slette alle cookies fra golf.dk