Den enorme græske rigdom | Golf.dk

Den enorme græske rigdom

02/03 - 2014 | Claes Meldal

Ja, du læste rigtigt. Et græsk golfresort. Traditionelt set har ferier i Grækenland involveret rigelige mængder retsina, restauranter, rygsvømning og ruiner. Men nu har de økonomisk trængte grækere sat gang i en charmeoffensiv rettet mod velhavende europæere, blandt andet golfspillere fra Skandinavien, Tyskland og Storbritannien.

Som led i denne offensiv satte den stenrige shippingmand Vassilis Constantakopoulos for år tilbage gang i byggeriet af Costa Navarino, et luksusresort med to glimrende golfbaner i den græske region Peloponnes tre timers kørsel fra Athen.

I dag har resortet været fuldt funktionelt i et par år, og der er ikke noget som helst at sætte sin finger på. Det hele spiller. Både udendørs og indendørs er der brugt materialer af højeste kvalitet. Det skaber en perfekt helhed i samspil med det smukke Middelhav, som danner rammer om Costa Navarino. Det er gennemført luksus.

Hvis du tager den ikke-golfspillende del af familien med, vil de ikke kede sig et sekund. Resortet byder på ekstravagante poolområder, fitnessmuligheder, børneaktiviteter i bunkevis og gourmetmad på de i alt 17 restauranter.

Dunes Course

Og så er der jo golfen. Costa Navarino råder over to fremragende baner med Dunes Course – designet af Bernhard Langer – som flagskib. Dunes Course ligger på selve resortet, men den er dejligt diskret placeret i forhold til hotellet og de øvrige aktiviteter, så man har mulighed for at skille tingene ad.

Udfordringerne på den ekstremt velplejede bane ligger primært i indspillene og på de store, men lumsk ondulerede greens. Det er svært at undgå de strategisk placerede bunkere omkring greens, medmindre du gør dit arbejde ordentligt, og ofte er vinden en betydelig faktor på grund af Middelhavets nærhed.

Det er næsten muligt at drive det korte signaturhul 6 (par 4, 272 meter) fra det højt hævede teested, og der er flere relativt korte par 4-huller på banen, hvor to præcise slag kan give gode birdiemuligheder.

Generelt er par 5-hullerne dog mine favoritter. Dunes Course byder på fem bragende flotte af slagsen, og ikke mindst det lange afslutningshul på 481 meter op ad bakke mod klubhuset står stærkt i erindringen. En fremragende golfbane.

Bay Course

Bay Course ligger mere tilbagetrukket et par kilometer fra selve Costa Navarino. Banen er designet af Robert Trent Jones II, men er ikke helt så svær som mange af hans øvrige baner. Den er bestemt til at komme rundt på, og hullerne er generelt ikke så lange.

Det mest bemærkelsesværdige ved Bay Course er den fortryllende udsigt til Middelhavet på mange af hullerne. Banen er relativt kort med sine blot 5.614 meter fra de bageste klodser, men hvis vinden er i spil, er der godt med udfordringer alligevel.

På 1. hul skal du slå et nøje afmålt slag over vandet, og afhængigt af din eventyrlyst kan du skære doglegget af og gå efter guldet. De fleste vil dog nok være godt tilfredse med at holde bolden tør.

Herefter følger et godt mix af flotte huller med mange hævede teesteder, hvor du har et fint overblik over hullerne og en fantastisk udsigt ud over Middelhavet. På bagni starter og slutter du med et godt par 5-hul, og ind imellem får du nogle forholdsvis korte huller, hvor du gør klogt i at spille konservativt.

Rig historie og lækre specialiteter

Ikke mange lande når Grækenland til sokkeholderne, når det gælder kultur og oldtidshistorie. På øen Peloponnes, hvor Costa Navarino ligger, kan du gå på opdagelse i masser af velbevarede ruiner og lære om de store søslag, skiftende sejrherrer og historiske begivenheder, som har præget Peloponnes og Grækenland gennem årtusinder.

Og så er der maden. Overraskende god lokal vin, kalamataoliven, frisk fisk og fløjlsblød olivenolie. Husk at gøre plads i kufferten, så du kan tage lidt lokale specialiteter med hjem.

PGA-pro Yiannis Tsioukanis, søn af græske forældre, men opvokset i Australien, er chef for Costa Navarinos golfaktiviteter. Med masser af driftserfaring fra hele Europa og i Australien reflekterer han over, hvad der gør det ambitiøse græske golfresort til noget helt specielt.

- Jeg har arbejdet som golfpro og driftschef i mange lande, og her på Costa Navarino føler jeg mig hjemme på en helt anden måde. Det skyldes delvis, at jeg taler sproget og kender kulturen, men der er også noget specielt her, som kendetegner grækerne og deres kultur.

- Grækerne befinder sig midt i en kæmpe økonomisk krise, som er udslaget af årtiers magelighed. Men uanset hvor sort det ser ud, vil grækerne altid finde en måde at nyde livet på. Det gør dem til fantastisk gode værter, siger Yiannis Tsioukanis.

De magelige grækere

Det er svært at bebrejde grækerne deres magelighed. Klimaet er generøst, gastronomien er i top, historien er drønspændende, og Middelhavet er så smukt, at det er svært at holde øjnene fra det for at lave noget så trivielt som at arbejde.

Et lands rigdom kan ikke altid gøres op blot ved at kigge på statsfinanserne. Hvis man i stedet måler på almen lykke og livskvalitet, må grækerne være et af verdens rigeste folk.

Og til alle os, der kan lide at søge lykken ude på golfbanen, har de nu også et golfresort i absolut topklasse.

Dansk Golf var inviteret til Costa Navarino af GNTO (den græske turistorganisation) og Costa Navarino.

Krone Golf Tours arrangerer også ture til Costa Navarino

Denne artikel blev bragt i dansk Golf #6 2013