Tænk dig videre fra teested | Golf.dk

Tænk dig videre fra teested

02/02 - 2017 | Martin Kold og Claus Rødgaard Thomsen

Du behøver faktisk ikke engang at blive bedre til at svinge køllen for at spare slag på golfbanen.

Hvis du er, som golfspillere er flest, vil du kunne forbedre din score ved at træffe mere kvalificerede beslutninger på banen.

Med hjælp fra de danske OL-spiller Nicole Broch Larsen vil vil gerne vise, hvordan du vælger den rigtige kølle fra teestedet, når du skal spille et par 4-hul eller et par 5-hul.

En forudsætning for at lave en banestrategi er, at du kender tendenserne i dit spil. Du skal vide, hvor langt du slår med de forskellige køller, og du skal vide, hvor langt til venstre eller højre dine skæveste slag går.

Fingrene er et glimrende værktøj til at kende dine sidelæns afvigelser. Du skal holde en eller flere fingre op foran dig i nogenlunde strakt arm. En finger udgør 3,4 procent af slagets længde i sidelæns afvigelse.

Dine afvigelser til siden kan du vurdere ret godt på træningsbanen ved at bruge fingre som reference. Slå ti slag med hvert værktøj i bag’en og vurdér, hvor mange fingre, der er mellem den skæveste i venstre og den skæveste i højre. Du ved nu, hvad du kan spille imellem, når du står med den samme kølle på et teested.

Hvis du slår 200 meter med driveren og har en afvigelse på fem fingre, betyder det, at dine slag vil lande inden for et område på 34 meter i bredden. Men hvis du slår 220 meter og har en afvigelse på syv fingre, så lander dine drives inden for et område på mere end 52 meter i bredden. Brug den viden til at træffe gode beslutninger på teestedet.

Når Nicole her vælger kølle fra teestedet, tager hun ikke bare risiko for vand eller out of bounds med i sine beregninger. Hun vurderer, hvilket andetslag, hun sandsynligvis vil få. Det kan også have omkostninger at spille defensivt.

Ved at vælge driver her løber Nicole en risiko for, at hendes bold når den store fairwaybunker. Men hun giver også sig selv chancen for, at bolden kommer forbi bunkeren, og hun dermed får et kortere slag ind til green.

Ved at kende dine egne afvigelser i længde og bredde bør du vurdere, om der er sandsynlighed for, at du kan ramme green i andetslaget, hvis du er kort af bunkeren. Er sandsynligheden lille, er der måske ikke så meget tabt ved, at dit drive ryger i bunkeren.

Nicole har her slået ud med driver. Bolden er endt i fairway-bunker, og hun må tage sin medicin. Fra denne bunker kan hun ikke nå green. Hun slår længere op i fairway og skal nu forsøge at redde sin par ved at nå i hul i to slag fra wedge-afstand.

Et af de  andre slag, Nicole slog med driver fra teested, nåede forbi fairwaybunkeren. Herfra kunne hun slå et syv-jern. Hendes approach gav hende et putt på fire meter op ad bakke. Dermed er der en god chance for, at hun kan lave en birdie, og det er meget usandsynligt, at hun ikke får mindst en par.

I dette andet scenarie vælger Nicole at slå ud fra teested med en hybridkølle. Alle de slag hun slår, når sikkert over vandet og lander i fairway, da hun ikke kan nå den store fairwaybunker.

Nicole slår så sit andetslag efter at have brugt en hybridkølle fra tee. Det betyder, at hun igen er nødt til at slå en hybridkølle. Det kan hun gøre fra et godt lie på fairway, men hun må acceptere en større grad af afvigelse i andetslaget, end hvis hun lå længere fremme.

Hun lander bolden mere end ti meter fra hullet. Dermed er birdiechancen spinkel, men der er stor sandsynlighed for, at hun kan redde sin par.

Alle disse scenarier er nogle, som Nicole var bekendt med, inden hun traf sit køllevalg på teestedet. Også du kan sandsynligvis planlægge hvert enkelt hul bedre, end du gør i forvejen.


 

Deltag i debatten
Log ind eller opret en konto for at skrive kommentarer

Klik HER hvis du ønsker at slette alle cookies fra golf.dk