Vi præsenterer: Amalie Leth-Nissen | Golf.dk

Vi præsenterer: Amalie Leth-Nissen

 

Hun er bare 15 år, men hendes navn hviskes allerede i krogene på den store golfscene.

 

TEKST:

Claus Rødgaard Thomsen

FOTO:

Kasper Kristoffersen

Det er i havemøblerne derhjemme, min datter og jeg har en snak om varmefri.

Det fandtes, da jeg var dreng. Nu findes det ikke, og det synes min datter klart er et justitsmord.

Jeg forklarer, at hvis temperaturen sneg sig over de 25 grader, så kom inspektørens stemme knitrende gennem højttalerne i Nordby Skoles klasselokaler, og vi kunne styrte til stranden.

Temaet er aktuelt, da skolestart 2020 er omtrent så hed, som når djævelen tager jordens syndere i skole blandt helvedes flammer.

Spørg bare Amalie Leth-Nissen, der har haft første skoledag på Falkonergårdens Gymnasium dagen inden, vi sætter os ned for at snakke.

 

Efter første skoledag gennemførte hun sine sædvanlige tre timers træning.

- Der er ikke nogen skygge på rangen i Hjortespring, oplyser hun.

Det er i det hele taget ikke et liv på skyggesiden, Amalie Leth-Nissen er ved at forberede sig til. Den 15-årige venstrehåndsspiller er allerede rangeret som Danmarks bedste amatør med en placering blandt de 50 bedste på amatørernes verdensrangliste. Hun er tydeligvis begavet med et stort idrætstalent, en glimrende evne til at tillære sig færdigheder og et konkurrenceinstinkt, som byder hende hele tiden at stræbe efter næste bjergtop.

- Jeg er ikke sikker på, at det er pengene eller titlerne, det kommer til at handle om for hende. Det er det at banke de andre. Hun er god til at kigge opad og se “hvem skal jeg banke”. Hvis hun kan blive ved med det, så kan det jo være, at der kommer en dag, hvor der ikke er flere, hun mangler at banke.

Ordene kommer fra Anders Danielsen, der er pigelandstræner og tidligere var klubtræner for både Amalie og søsteren Cecilie Leth-Nissen i Hjortespring Golfklub. Nu har Amalie prøvet at banke alle de andre danske spillere, så blikket er rettet mod udlandet.

- Jeg har da nogle navne på piger, jeg gerne vil ligge højere end. For eksempel Lucie Malchirand. Hun er bedre end mig, men jeg ved, at hvis jeg spiller godt, kan jeg slå hende, siger Amalie Leth-Nissen med adresse til den halvandet år ældre franske spiller, som ligger nummer 11 på verdensranglisten.

Nystartet på gymnasiet men med blikket fast rettet mod en fremtid i golf.

Amalie Leth-Nissen har to sejre, en 2. plads og en 4. plads ved de sidste fire danmarksmesterskaber, hun har spillet. Allerede som 13-årig blev hun udtaget til EM-pigeholdet. Det blev hun igen som 14-årig og var en bærende spiller på holdet, der hentede guld hjem til Danmark. Kort efter fik hun mange til at spærre øjnene op, da hun efter en indledende runde i 66 slag førte damernes individuelle EM. Hun har repræsenteret Europa ved Junior Vagliano Trophy og Junior Solheim Cup.

- Alt, hvad hun gør i sit liv er med vilje og for at blive bedre til at spille golf. Den overlagthed og offervilje og det at ville noget så meget er det, der adskiller hende fra de fleste andre, siger Anders Danielsen.

Han fortsætter:

- Hendes søster har det samme. Jeg kender ikke to, der lægger en hårdere indsats end de to. Cecilies kurve er bare mere normal end Amalies. Tog du Amalie ud af ligningen, så er Cecilie jo den bedste, vi har lige nu, siger Anders Danielsen med henvisning til Amalie Leth-Nissens knap to år ældre søstre.

Hun er god til at kigge opad og se “hvem skal jeg banke”

Og familien er ikke til at komme uden om i tilfældet Leth-Nissen. For Amalie var golfbanen et sted, hun betragtede fra løbestien langs 6.hul. Her fandt hun golfbolde, og da hun var otte år, var hun med til Golfens Dag. På det tidspunkt var storesøsteren allerede en del af Hjortespring Golfklub.

- Det var naturligt for mig at starte, fordi Cille var der. Jeg har altid kigget op til Cille og gjort mange af de samme ting som hende.

Det indledende favntag med golf var dog akavet. Sådan husker hun det i hvert fald.

Amalie Leth-Nissen er utålmodig af sind. Hvis familien skal gå en tur, er hun den, der står fuld påkædt og irriteret skynder på de andre. Hvis hun laver mad, er hun ved at gå ud af sit gode skind, hvis der i opskriften står, at det skal simre i 20 minutter.

Og utålmodighed er som bekendt en af golfspillerens mest lumske fjender.

- Det sværeste for mig var, at jeg ikke var god til det. Den bold kom ingen vegne. Men det fangede mig også, at jeg var så dårlig.

Allerede der begyndte en indre kamp mod frustrationerne og utålmodigheden. En kamp, som den 15-årige spiller er bedre til end langt de fleste. Det er i hvert fald et fortrin, som den tre år ældre landsholdskollega og gode veninde, Anne Normann fremhæver.

- Hun har gnist og vilje, men hun lader det ikke spænde ben for hende. Temperament og frustrationer får ikke lov til at stå i vejen. Da jeg var 12, lod jeg den slags spænde ben for mig, men hun vender det til noget positivt - at man altid kan gøre det bedre, siger Anne Normann.

Hun nævner den 12-årige udgave af Amalie Leth-Nissen, fordi det var den, hun første gang stiftede bekendtskab med, da de sammen var til European Young Masters i 2017.

- Hun var rimelig moden af sin alder og spillede imponerende. I starten tænkte jeg bare “wow”, men så holdt jeg op med at tænke på, at hun var tre år yngre end mig.

Amalie Leth-Nissen uddyber:

- Jeg har aldrig været sådan, at jeg blev sur på hul 5, og så var jeg det bare resten af runden, men jeg har haft svært ved ikke at tage de dårlige slag med på runden. Men jeg har snakket meget med Anders om de situationer, og også med min far. Min far er tit med som caddie, og er også med i hele den der følelsesmæssige rejse og virkelig god til at hjælpe mig med de ting.

Amalie Leth-Nissen var med til at vinde pige-EM sidste år. I år er hun udtaget til damernes trup, når der er hold-EM i Sverige.

Jeg spiller ikke golf for at bevise noget for nogen. Jeg spiller golf, fordi jeg elsker det.

Hendes far er Christian Leth-Nissen. Han er tidligere håndboldtræner på topniveau. Nu er han selvstændig konsulent med fleksible arbejdstider, som er et must for at kunne bibeholde sin måde at bakke de to ældste af hans fire døtre op i deres spirende golfkarrierer. Han husker, at Amalie Leth-Nissen kom hjem, da hun var i ti-års alderen og fortalte, at hun ville være verdens bedste golfspiller. Svaret fra forældrene var “ok, så lad os sætte os ned og snakke om, hvordan du bliver det”.

- Vi ville jo se, om det havde nogen gang på jorden, og vi hjælper hende med de små skridt på vejen. Men grundlæggende; hvis Amalie tror på det, så tror vi også på det. Så kan det selvfølgelig godt være, at hun ikke kan blive den bedste i verden, men derfor kan det jo godt blive meget fedt alligevel, siger Christian Leth-Nissen.

Han tilbringer rigtig meget tid på landevejen med sine døtre, ligesom hustruen Lise også hyppigt er med til turneringer.

- Når man har et barn, der giver afkald på så meget, så er det svært som forælder ikke at bakke op, siger han.

Og Leth-Nissen søstrene giver afkald på meget. En almindelig træningsuge for Amalie består af syv træningspas. På hverdage er de omkring tre timer lange. I weekenden som regel længere. Dertil kommer et stort turneringsprogram. I 2019 spillede Amalie Leth-Nissen 12 turneringer i udlandet og en række danske oven i hatten.

- Jeg spiller ikke golf for at bevise noget for nogen. Jeg spiller golf, fordi jeg elsker det. Man bliver betaget af golf. Det er fedt at kunne nørde med det og hele tiden blive bedre. Man bliver lidt besat af at være i det. Jeg “craver” det hele tiden, siger Amalie Leth-Nissen.

Når en 15-årig fravælger fester og venindehygge i så stort et omfang, vil der uundgåeligt være nogle, der tænker, at hun er pacet af dominerende forældre.

- Der kan da godt komme stikpiller, men ikke fra nogen, der er tæt på. Det er tydeligt for dem, at det ikke er os, der skubber på, lyder det fra Christian Leth-Nissen.

- Jeg er på ingen måde blevet pacet af mine forældre. Mine forældre har krav til mig. De har dedikeret deres liv til, at vi skal spille golf, så det synes jeg er helt fair, lyder det fra Amalie selv.

Hun nævner selv, at forældrene betinger, at de skal arbejde seriøst, når de er ude og træne. Det benægter hendes far ikke.

- Vi stiller krav, fordi deres golf har stor indflydelse på vores familie. Hvis de vil bruge al deres tid på golf, så skal de også gøre alt, hvad de kan, for at leve op til deres potentiale, siger Christian Leth-Nissen.

Golf fylder det meste i familien Leth-Nissen. Her ses Amalie (th) og Cecilie under Santander DM i slagspil, hvor de havde deres forældre med som caddies. Foto: Frank Cilius.

Han lægger ikke skjul på, at det koster moneter at have to døtre, der skal træne og konkurrere i det store udland. Især når man som forældre rejser med ud til mange turneringer. Han har også måttet sige nej til jobtilbud, fordi de ville betyde, at han ikke længere ville kunne følge sine piger på samme måde.

- Men det er ikke en klagesang, det her. Jeg synes dybest set bare, jeg er privilegeret, at jeg får lov til at tilbringe så meget tid med mine teenagedøtre, siger Christian Leth-Nissen.

Det duer ikke at smide hende ud i damegolf nu og ud af skolen. Hun kan jo også miste lysten eller blive skadet

Når man er en familie som dem er søskendejalousi også en mulig faldgrube. I familien er også de 13-årige tvillinger, Marie og Sofie. De spiller også golf, men om de vil gå elitevejen vides ikke endnu. Christian Leth-Nissen erkender, at det som forælder kan være vanskeligt at vide, at så meget af opmærksomheden og tiden er rettet mod de to ældste søstre, og deres golf. Samtidig er der den situation, at den ældste søster er blevet overhalet af den næstældste. Amalie Leth-Nissen kom ind i en rivende udvikling på et tidspunkt, hvor en håndledsskade bremsede Cecilie Leth-Nissen.

- Det kan da være virkelig svært. Men Cecilie er også pavestolt over Amalie, og det hjælper meget. Cecilie er et stort talent, og hun gør det godt, men hun har en søster, der måske bare er mere exceptionel, siger Christian Leth-Nissen.

Cecilie Leth-Nissen var også med på det pigelandshold, der vandt EM-guld. Hun blev juniordanmarksmester i 2019 og har vundet flere ranglisteturneringer i Danmark. Hun har dog endnu ikke ligget højere end nummer 605 på amatørernes verdensrangliste.

- Jeg synes jo bare, det er fantastisk, at vi kan dele så mange oplevelser sammen. Uden hende ville jeg aldrig være den golfspiller, jeg er i dag. Hun har været igennem nogle andre ting end mig med skader og problemer med svinget. Jeg går jo til daglig og ser, hvor meget hun tror på det og kæmper for det, og det respekterer jeg så meget, siger Amalie Leth-Nissen. Landstræner Anders Danielsen kalder dynamikken mellem de to ældste Leth-Nissen for et “rigtig sundt miljø”.

- Cecilie støtter op. Hun er kvik og en rigtig god sparringspartner og træningskammerat, som gør de samme ting som Amalie, lyder det fra Anders Danielsen.

Når han bliver bedt om at fremhæve Amalie Leth-Nissen største force, nævner han en særlig evne til at lære.

- Amalie ville sikkert selv sige driveren, men så er vi inde i det meget spilspecifikke. Jeg vil sige, at det er hendes kompetitive indstilling. At hun kan formøble sin energi ud i “action”. Og så er hun sindssygt god til at sortere i input. Jeg er ikke spor bange for, at hun skal få input fra andre. Hun er ekstremt god til at få brugt lige de ting, der skal gøre hende dygtig. Resten kasserer hun, lyder det fra Anders Danielsen.

Golf er lige nu både plan A, B og C for Amalie Leth-Nissen. Hun agter at tage sin studentereksamen, men blikket er stift rettet mod de grønne græsgange på LPGA Tour.

- Hun er mega talentfuld og kan nå langt. Det er jeg ikke i tvivl om. Hun har mange gode år foran sig, og jeg tror ikke, hun brænder ud. Jeg tror, hun kommer ud på de store tours og op i toppen, hvor man kan leve af det, siger landsholdskammeraten Anne Normann.

Amalie Leth-Nissen nævner selv en LPGA-sejr, en majorsejr eller en førsteplads på verdensranglisten som drømmemål. Men hun har også stadig drømme om at nå top-3 på amatørernes verdensrangliste og vinde internationale amatørturneringer. Til gengæld er college ikke en del af overvejelserne lige nu. Det er ellers en hyppigt betrådt vej blandt de bedste damespillere. I tilfældet Amalie Leth-Nissen er der tale om en spiller, der er Europas bedste i sin årgang og så dygtig i en ung alder, at hun måske skal turne pro, inden hun er færdig med gymnasiet for fortsat at blive udfordret som spiller. I så fald kan det være en mulighed at fuldbyrde studentereksamen som fjernundervisning.

- Vi har da snakket om, om hun nu er amatør om to-tre år. Men det duer ikke at smide hende ud i damegolf nu og ud af skolen. Hun kan jo også miste lysten eller blive skadet, siger Christian Leth-Nissen.

Han fortæller, at hun allerede som lille viste exceptionel evne til at lære og mestre bevægelser på ski. At hun kunne blive verdensklasse inden for golf, fornemmede han første gang, da hun i 2017 brød par for første gang ved Belgian International Girls U14 og blev nummer 3 i turneringen. Som golffans kan vi godt skrive os navnet Amalie Leth-Nissen bag øret. Vi kan passende slutte af med en anekdote fra Anders Danielsen om de to ældste Leth-Nissen-søstre:

- Der er ingen af dem, der gider at tabe til den anden. Vi havde en træning i Hjortespring for fire-fem år siden. Man skulle bare ligge på ryggen og holde benene oppe i vejret, og så skulle vi se, hvem der kunne ligge længst. De to var de sidste to, der var tilbage, og den ene tog først benene ned, da den anden var begyndt at tude.

Amalie Leth-Nissen husker det udmærket.

- Jeg tror, at vi begge to har det der med, at vi bliver bare ved med at kæmpe, selvom det gør ondt. Så tag en tudekiks og kom videre. Vi vil bare så gerne vinde begge to. Om det så gør lidt ondt i maven, det går nok.

Det var i øvrigt hende, der endte med at sænke benene først. Den slags glemmer hun ikke.

 

Amalie har et helt særligt forhold til markeringsmærker. Her er hun med to fra en af hendes største oplevelser, Junior Solheim Cup i 2019.

Amalie Leth-Nissen om:

De største golfoplevelser:

- Der er to, der ligger ret tæt på hinanden. Junior Solheim Cup og EM 2019. Det fedeste var nok at vinde EM. Alt det, jeg havde sagt nej til i mit sociale liv var bare lige meget, da jeg stod og havde vundet EM. Men der var også bare sådan et vildt setup til Junior Solheim Cup. Ladies European Tour ville bare have, at vi skulle have den fedeste oplevelse. Vi boede et fantastisk sted og vi fik blandt andet lov til at udvælge sange til en playliste i bussen.

Overtro:

- Jeg har noget med markeringsmærker. Jeg har en 50-100 stykker af dem, og de ligger og flyder overalt i huset og på mit værelse. Hvis jeg spiller en god første runde i en turnering, så bruger jeg samme markeringsmærke dagen efter. Jeg har også tidligere haft det lidt med tøj. Da jeg var lille spillede jeg altid med blå vest, og hvis jeg spillede godt, så skulle jeg beholde den på, lige meget hvor varmt det blev. Så kom jeg ind fra runden og kampsvedte. Det var det samme med regnbukser. Jeg skulle have dem af eller på afhængig af, hvordan jeg spillede, og så kunne mine bukser og shorts blive helt våde. Jeg er blevet bedre på det punkt. Tingene kan jo godt koge over.

At tilbringe meget tid med far, når man er 15:

- Jeg har et godt forhold til begge mine forældre, og jeg er ekstremt meget sammen med min far. Alle forældre kan være pinlige i en eller anden grad, men jeg synes, at mine er cool nok. Når han snakker med de andre golfpiger eller mine venner, så kan jeg da godt tænke “den er god med dig, far!”. Der er åbenbart forskel på, hvad forskellige aldersgrupper synes er sjovt.

 

Amalie Leth-Nissen

 

  • Født: 15. september 2004
  • Bopæl: Herlev
  • Hjemmeklub: Hjortespring Golfklub
  • Uddannelse: Netop begyndt på 4-årig gymnasieuddannelse på Falkonérgården, Frederiksberg.
  • Handicap: +5,4 ( pr. 20. august. Det laveste handicap blandt alle danske herre- og dameamatører)
  • World Amateur Golf Ranking: 47 (pr. 28. august. Danmarks højest rangerende amatør blandt herrer og damer). 
  • Store resultater: Europamester for pigehold, 2019. Danmarksmester i hulspil 2020. Juniordanmarksmester 2020. Nr. 2 ved Santander DM i slagspil 2020. 3 sejre på DGU Elite Tour. Nr. 5 ved Women’s Amateur Golf Championship 2019. Nr. 2 ved International Juniors of Belgium 2018. Nr. 2 ved Evian Championship Junior 2018.
  • Vigtigste holdudtagelser: Har repræsenteret Europa ved Junior Solheim Cup og Junior Vagliano Trophy. To EM og to VM for Danmark.
  • Den Gyldne Golfbold: Vandt sammen med Cecilie Leth-Nissen, Alberte Thuesen, Anne Normann, Natacha Høst Husted og Olivia Grønborg Danmarks fornemste golfhæder for sejren ved pige-EM 2019.

 

Klik HER hvis du ønsker at slette alle cookies fra golf.dk