Skotlands sidste stykke links imponerer | Golf.dk

Skotlands sidste stykke links imponerer

Der er netop tilføjet en stor golfoplevelse til et lille område, som i forvejen emmer af både kvalitet og historie

TEKST:

KASPER ØRKILD

FOTO:

PR

Denne artikel var oprindeligt planlagt til Dansk Golf i foråret 2020, inden Dumbarnie skulle åbne. Da verden lukkede ned, besluttede vi at udskyde den til nu, hvor vi håber, at det snart bliver muligt at rejse igen.

Du har ikke hørt om Dumbarnie Links før. Men det kommer du højst sandsynligt til. I april 2018 begyndte det store arbejde bag Skotlands nyeste bud på en fantastisk linksoplevelse

Den ligger med en lille halv times kørsel til St. Andrews. Der er også en halv time til Kingsbarns, som ligeledes har lagt græs til European Tour. Der er altså meget at leve op til i Fife-området.

Men det ser ikke ud til at blive et problem.

I efteråret 2019 gæstede Dansk Golf banen, som endnu ikke var åbnet. Selvom Dumbarnie Links altså langt fra var færdiggjort, står det klart, at Skotlands næste mesterskabsbane skal anses som en af fremtidens helt store.

Klubhuset er endnu ikke bygget, da vi slår ud på første hul og får den første fornemmelse af klassisk links. I horisonten ses kysten, som anlægget ligger næsten helt ud til. I begge sider af fairway er der små klitter fyldt med genstridig rough. 

Det skyldes ikke kun arkitektarbejdet, at første møde med banen udstråler links på højeste plan.

Dumbarnie Links er bygget på et område, som gennem flere år er udset som Skotlands sidste gode stykke linksland. Det giver yderligere forventningspres til arkitekt og ejer Clive Clark, der er tidligere professionel golfspiller og Ryder Cup-deltager.

De 18 huller skiller sig ud fra andre linksbaner på flere måder. Det er især pladsen, som imponerer gennem runden. Man kunne have etableret 36 huller med et stort resort på de knap 350 hektar, som Dumbarnie Links strækker sig over.

Man har dog prioriteret én bane, og det giver en stor oplevelse. Flere steder deler fairways sig op i to ruter, hvor spilleren står med valget om at tage den åbne og sikre vej mod green - eller satse hele butikken på et risikabelt og spinkelt stykke kortklippet.

Risikoen ligger især i de utallige bunkers og det tykke rough, der i klitterne hæver sig over resten af banen. Det ser helt naturligt ud, selvom der er kørt mange tons materialer ud på området for at skabe højdeforskellene i det flade landskab.

Det virker. Der er glimt af de andre huller, men oftest føler man sig isoleret på det enkelte hul, hvor man kæmper for at blive på den rette side af det tykke græs. 

Fra tee er der ofte masser af plads, hvis der spilles efter et godt landingsområde. Men et vigtigt element i ægte linksgolf udfordrer. Placeringen ud til kysten på den sydlige side af Fife gør vinden til en markant faktor.

Greens spiller fantastisk. Hastighed og fald minder om nogle af de bedste baner i Danmarks højsæson, selvom der under runden står oktober i kalenderen.

Når anlægget byder alle golfspillere velkommen, bliver det uden klubber og deciderede medlemmer. Ligesom Kingsbarns kommer Dumbarnie Links nemlig til at køre en pay and play-model, hvor greenfee er både alfa og omega i forretningsmodellen.

Det giver masser af muligheder for teetider. Men kom hurtigt ud af starthullerne, da banen uden tvivl bliver en populær destination de kommende år.

Blandt golfjournalister, turoperatører og andre branchefolk var der på runden nemlig bred enighed om, at vi i fremtiden kommer til at se store turneringer udfolde sig på Dumbarnie Links. Om det bliver i en almindelig European Tour-turnering eller en fremtidig The Open, er svært at spå om. 

Men en af delene sker uden tvivl.

Dansk Golf var inviteret til Skotland af Carnoustie Country og Fife Golf.

Derfor skal du spille den

  • Blærerøvsværdi: 2 ud af 5 stjerner

Dette er nok første gang, at du hører om Dumbarnie Links. Men det bliver ikke den sidste. Der er altså ikke meget at prale om til golfkammeraterne i forhold til omdømme og historie.

  • Tilgængelighed: 3 ud af 5 stjerner

Der er masser af muligheder for at få teetider i banens spæde start. Afstanden til Edinburgh og de få direkte afgange til området taler dog ikke for en hurtig smuttur.

  • Skønhedsværdi: 3 ud af 5 stjerner

Der er altid udsigt til vandet, og naturen dominerer i det store område.

  • Sværhedsgrad: 4 ud af 5 stjerner

Vinden på dagen bliver den mest markante faktor. Men det bliver aldrig nogen direkte let golfrunde. Greens har drilsk kupering, og det tykke græs i klitterne frustrerer gang på gang.

Dumbarnie Links

  • LAND: Skotland
  • GREENFEE: 235 pund står de første teetider i øjeblikket til - altså omkring 2000 kroner.
  • I NÆRHEDEN: Der er en uendelig række af golfbaner i nærheden. Især St. Andrews og Kingsbarns tiltrækker tusinder af golfturister. Hvis der skal andet end golf på programmet, så er storbyen Edinburgh kun en times kørsel syd for Dumbarnie. 

 

Klik HER hvis du ønsker at slette alle cookies fra golf.dk