Malenes amerikanske roadtrip | Golf.dk

Malenes amerikanske drøm

- med en drøm for enden af vejen

 

Efter fire år på college er Malene Krølbøll Hansen nu i gang med sin første sæson som professionel på Symetra Touren. Livet som rookie byder på masser af udfordringer, oplevelser og turneringer - og forhåbentlig en adgangsbillet til golf på første klasse. 

TEKST:

Henrik Søe

FOTO:

Privat og Symetra Tour

De sidste fire-fem måneder har ordet driver haft mere end én betydning for Malene Krølbøll Hansen. Hun har kørt USA tyndt i et roadtrip, som for mange lyder som den ultimative rejsedrøm. Men for den 24-årige dansker handler turene om meget mere end bare sightseeing og oplevelser. Det er en del af af et udfordrende job, som på sigt skal munde ud i et medlemskort til verdens største kvindelige golftour. Dansk Golf fangede Malene Krølbøll på en Skype-forbindelse og fik en snak om den amerikanske drøm.

 

Du har nu spillet din første sæson som professionel. Hvordan er livet på Symetra Touren? 

 

- Det er hårdere, end jeg troede. Det hele er nyt, og det kræver en del at rejse så meget og planlægge, hvordan jeg kommer til og fra turneringerne. Indimellem er der for eksempel housing, hvor jeg bor privat, så det skal også passe ind i de menneskers liv.  Men det er en kæmpe hjælp, at vi ikke skal betale for hotel hver uge.  

 

Du har en lejlighed i Myrtle Beach i South Carolina og skal rejse rundt i det meste af USA for at spille turneringer. Hvordan får du det til at løbe rundt økonomisk? 

 

- Jeg arbejdede på et golfresort i Myrtle Beach indtil marts, hvor jeg fik travlt med turneringerne. Jeg har sparet lidt op og prøver at finde billige flyrejser og overnatte så billigt som muligt. De sidste måneder har jeg valgt at køre fra turnering til turnering - eftersom det heller ikke er billigt at leje biler i USA, når man er under 25 år. Nu overvejer jeg at skille mig af med lejligheden i Myrtle Beach, for jeg er der stort set aldrig. Det er dog rart at have en base i USA, så jeg leder efter alternativer. 

Ja, jeg savner vennerne
 

Hvordan er det at bo i en kuffert? 

- Man bliver ihvertfald glad for de ting, man har, men jeg kan godt savne det med at pakke ud i stedet for at skulle ned i bunden af kufferten, hver gang man skal finde noget. Men der er jo ikke så mange andre måder at gøre det på, og jeg er ved at være vant til det. Til gengæld får jeg også lov til at se og opleve en masse.

 

Hvad betyder det for dig at komme ud og opleve noget andet end golfbaner? 

Jeg prøver at tage nogle stop undervejs for at komme ud og se noget. Det er ikke hver dag, man kan komme rundt i storbyerne herovre, og det er ret fantastisk. Det er også derfor, jeg har valgt at køre rundt i tre måneder, for hvis jeg flyver, får jeg ikke lavet andet end at spille golf.

Det her giver mig muligheden for at se noget, jeg ellers ikke ville få set. Tidligere i år spillede vi en turnering nær Niagara Falls, hvor mine forældre var på besøg, og så kørte vi halvanden time for at se det. Jeg prøver at få oplevet noget og skabe en balance mellem golf og livet udenfor golfbanen.  

 

Du sluttede som 84 på Symetra Tourens pengeliste Volvik Race for the Card. Hvad betyder det for din næste sæson?  

- Det giver mig en kategori J til sæson 2020, hvilket er en forbedring i forhold til det, jeg startede med i år. Var jeg blevet i top 80, var jeg sikret en kategori A hele året, men der er to såkaldte reshuffles i løbet af året, hvor jeg kan blive rykket længere op af prioritetslisten. Og forhåbentlig vil det være nok til, at jeg kan spille alle turneringer næste år. Men jeg har også sagt til mig selv, at der stadig er mange ting, jeg skal lære i forhold til at rejse rundt. Jeg er rimelig stolt af mit første år. 

Hvordan er det at spille pro-turneringer i forhold til det, du har været vant til som amatør?

- Der er mere på spil, og det er lidt anderledes. I PHC Classic i august var jeg med helt fremme inden sidste runde og det var første gang, jeg prøvede at spille i en bold med en stor følgerskare. Det er altså lidt noget andet, når der går nogen derude, som man gerne vil imponere, og som har forventninger om, at jeg slår visse slag. 

Hvordan mærker du forskel i niveauet? 

- Selvfølgelig er niveauet højere,  så det er lidt som at starte forfra. Første gang man er med i toppen af en DGU Elite Tour er det en anderledes fornemmelse, og det er det samme herude. Ligesom jeg skulle lære at håndtere amatørturneringer, skal jeg også lære det i de professionelle turneringer.  Og uanset hvor man spiller, vil der nok altid være lidt nerver på, når man er med i toppen - specielt første gang. 

Hvad skal der til, hvis du skal op og blande dig mere regelmæssigt i toppen? 

Min stabilitet i slagene ind til pinden har været lidt op og ned. I de runder hvor det har kørt, har jeg ikke skullet kæmpe for par. Men vi er et niveau under LPGA, hvor der spilles på mange store og hårde greens, og hvis jeg ikke kan lægge den nogenlunde tæt på herude, får jeg problemer, når jeg kommer på LPGA. Men mit spil hænger bedre og bedre sammen. I starten af året var jeg bare glad for at klare cuts, men den tankegang tror jeg ikke, jeg bliver bedre af. Nu vil jeg gerne være i den bedre halvdel af feltet og få nogle flere top 10-placeringer. 

Hvordan ser de langsigtede mål og drømme ud? 

Jeg vil give det tre år, og så kommer det an på, hvor tæt jeg er på at lykkes. Hvis jeg kun lige klarer cuts på Symetra Touren i tre år, er det nok ikke det, jeg skal lave. Men samtidig er det svært at sætte en grænse på, da det har været min drøm i så mange år, at jeg kan ikke forestille mig at give slip på den. 

Har du en plan B? 

Min plan B er at tage tilbage til Danmark og studere. Jeg ved ikke, hvor meget jeg kan bruge min amerikanske uddannelse i marketing og kommunikation, men jeg ser det som en fordel, at jeg har boet og rejst her, fordi så mange ting foregår på engelsk i dag. Så jeg tænker en marketinglinje på CBS - måske noget med reklamer.  

Hvordan går det med at gøre reklame for dig selv i forhold til sponsorer? 

- Det er nemmere at reklamere for andre end for sig selv. Min hjemmeklub, Hedeland Golfklub, har gennem min amatørkarriere støttet mig og gør det fortsat.  Derudover har jeg via mit job på golfresortet mødt en dameklub, som jeg kalder for Dunes-damerne. Og de har været gode til at hjælpe mig. Jeg spillede meget med dem, og de fandt så ud af, at jeg havde en birdieklub, hvor man kunne støtte med et beløb per birdie, jeg laver. De støtter mig, og jeg skriver en update til dem, om hvordan det går, og jeg får altid kommentarer tilbage, om at de følger mig. En aften overraskede damerne mig med nogle penge, som de havde samlet sammen. Det er en privat klub, så 100 dollars betyder jo ikke så meget for hver af dem, men hvis de alle giver mig 100 dollars, er det en meget stor hjælp. Det er meget amerikansk at give og hjælpe på den måde, og jeg forsøger at give noget tilbage ved at spille med dem og give dem råd og vejledning så ofte jeg kan, når jeg er i Myrtle Beach, og så har jeg har fået lavet nogle bagtags med Malenes Birdieklub, som de alle har siddende på deres bags. Birdieklubben har jeg både i Danmark og USA. 

Du har boet i USA i snart seks år. Først på college og nu som professionel. Hvordan passer du ind i den amerikanske kultur og livsstil? 

- Jeg har nok altid synes, at mange amerikanerne havde en tendens til at være lidt for meget og tro mere på sig selv, end der måske er basis for. Men det at have selvtillid er selvfølgelig aldrig dårligt. Efter at have rejst så meget herovre har det været fantastisk at mærke deres gæstfrihed og den interesse, de viser for andre mennesker. Jeg er glad for at få lov til at være dansk, samtidig med at jeg er en del af den amerikanske kultur, for den er super fascinerende. Jeg synes jeg passer bedre ind nu, end jeg gjorde de første år, og det handler også om, at jeg har bedre muligheder for at være min egen chef herude på touren, end det var tilfældet på college. 

På college havde du i starten et lidt anstrengt forhold til din træner. Hvad var årsagen til det? 

- Min træner var meget autoritær og havde en idé om, at vi alle skulle gøre tingene ens. Vi har alle brug for at arbejde på noget, men vi har ikke alle behov for at arbejde på det samme. På det danske landshold lærte vi tidligt at stille spørgsmål til tingene, så vi bedre kunne forstå processen og blive i stand til at sætte en god træning sammen - uden at der nødvendigvis behøver stå nogen ved siden af. Det blev anderledes, da jeg kom på college. Her oplevede jeg pludselig, at der stod en og overvågede hver eneste ting, jeg gjorde. Jeg fik et meget bedre forhold til min træner, da vi begyndte at snakke om, hvorfor tingene blev gjort på den måde de blev.  Men det er rart selv at få lov til at bygge træningen op herude på Symetra Touren.  

Hvordan fungerer turneringslivet i USA med en træner (landstræner Thomas Poulsen) som befinder sig Danmark - og hvordan håndterer du savnet til familie og venner efter fem år på den side af Atlanten? 

- Jeg har selvfølgelig også behov for at søge råd, når der er noget med mit golfspil, så der ryger mange videoer frem og tilbage til Thomas. Derudover holder jeg også en kontakt med min PGA-træner Martin Hansen, der var med til at sætte i gang i min golfkarrriere, så han kender min tankegang. Det ville da være rart at kunne være mere hjemme, og man misser da en del familiefester. Og ja, jeg savner vennerne, men jeg skyper med veninderne - og de samtaler kan hurtigt løbe op i tre timer når hele verdenssituationen lige skal vendes. 

Malene Krølbøll Hansen sikrede sig direkte adgang til stage 2 på LPGA Tourens Q-series, efter at have været i top 125 på Symetra Touren i starten af august. Desværre nåede hun ikke videre til de afgørende runder på LPGA Tourens tourskole. 

Symetra Touren har tidligere fungeret som platform for de kvindelige danske proer i deres jagt på medlemskortet til LPGA Touren. Nanna Koerstz Madsen vandt i 2017 tre gange på Symetra Touren og skaffede sig på den måde adgang til det fineste selskab. Nicole Broch Larsen spillede på Symetra Touren i 2016 og vandt en enkelt turnering, mens også Therese O’Hara (tidligere Kølbæk) slog sine folder på udviklingstouren i flere år, inden hun indstillede golfkarrieren.  Derudover har Emily Pedersen også optrådt få gange på Symetra Tour i 2017. 

 

Om Malene

  • Malene Krølbøll Hansen
  • 24 år
  • Hjemmeklub er Hedeland Golfklub
  • Opvokset i Taastrup. Bosat i Myrtle Beach, South Carolina siden 2014.
  • Eksamen i Marketing og Kommunikation fra Coastal Carolina University sommeren 2018. Turnede pro i 2018 og spiller i 2019 på Symetra Tour, der fungerer som LPGA Tourens udviklingstour.  
  • Malene Krølbøll Hansen er en af fire danske kvindelige golfspillere, som i øjeblikket prøver lykken som professionel i USA og Europa. De øvrige er Nicole Broch Larsen, Nanna Koerstz Madsen og Emily Pedersen.