Golf å’ synnejysk | Golf.dk

Golf å’ synnejysk

 

Sønderjyllands Golfklub vil være den foretrukne klub i landsdelen – og man har da også fået skabt et anlæg, der kan måle sig med de bedste i resten af landet.

 

TEKST:

Peter Bugge

FOTO:

Frank Cilius

Nogle gange kan man fornemme det allerede ved ankomsten: Her er en klub, hvor alt bare er i orden. Nem indtjekning, fin shop, gode træningsfaciliteter og en dejlig restaurant med udsigt over anlægget. Og lige præcis sådan er Sønderjyllands Golfklub.

 

I 100-året for genforeningen er det jo oplagt at tage en tur mod syd og spille Sønderjyllands ældste golfklub. Den lå her godt nok ikke, da kongen i 1920 red over Kongeåen på sin hvide hest – dengang var der ingen golfbaner i regionen, men det blev der lavet om på i 1968, dengang ”Fidde Jen Kryds”, som Frederik den IX kaldtes på de kanter, var konge.

 

En flok af Aabenraas spidser fandt ud af, at det nok ville være sjovere – og bedre for helbredet - at mødes i en golfklub frem for den sædvanlige beværtning. Der var ikke langt fra tanke til handling, klubben blev stiftet i 1968 og i 1970 blev de første slag slået på klubbens ni, spritnye huller. I 1982 kom fem huller mere til, og siden 1986 har man rådet over en fuldvoksen bane.

 

Gravhøjen ved 10. teested er dekorativ, men ikke ægte.

 

Der er allerede masser af mennesker, da Dansk Golf ankommer op ad formiddagen. Golfklubben er populær, faktisk så populær, at der bliver spillet intet mindre end 40.000 runder om året – det er næsten dobbelt så mange som gennemsnittet for en dansk klub.

 

De mange medlemmer og gæster har et dejligt anlæg at boltre sig på. Afvekslende, udfordrende og særdeles velholdt. Det er klubbens ambition, at man Sønderjyllands Golfklub skal kunne sammenlignes med klassebaner som eksempelvis Esbjergs Marbæk og Skovbanen i Holstebro. Og det er efter min mening lykkedes ret godt. Og så er greenfee for øvrigt uhørt billig for en bane af den klasse – her får man virkelig noget for pengene.

 

Hul 18 er højt på listen over Danmarks smukkeste huller. Det er en vanvittigt flot afslutning på en dejlig bane.

 

Banen er afvekslende og let at spille, da der er ganske kort mellem green og tee. Men har man alligevel problemer med bentøjet, er der mulighed for at leje en buggy. Den er anlagt i en gammel grusgrav, det betyder, at den sandede jord dræner banen helt naturligt. Første gang, jeg var på besøg, havde det regnet i evigheder, og mange andre baner i området var hårdt plaget af vandet. Men ikke Sønderjyllands Golfklub.

 

Når jeg bevæger mig rundt på anlægget, kan jeg godt se, at det er en gammel bane. Der er masser af høje, nærmest majestætiske træer. For botanikere er her over 50 forskellige træsorter masser at studere, for os andre gælder det bare om at holde os fri af grene og stammer. De er nemlig ofte i spil – og som en smuk feature er der plantet to blodbøge på hvert hul, der samtidig markerer 150 meters afstand til green.

 

På de fleste huller markerer en blodbøg i hver side af fairway 150 meter til green.

Runder starter som en klassisk parkbane, de første fem huller er lige til, og jeg når at tænke på, hvor meget mit handicap mon skal reguleres ned efter runden. Men så tager banen fat. Fra sjette til niende afløser det ene svære Par 4-hul det andet. 

 

På 10. skifter banen totalt karakter, da vi bevæger os ind i skoven. Godt nok er der på det seneste blevet fjernet mere en 1000 træer på banen – de var simpelthen blevet for gamle – og det har  tyndet så meget ud i træerne, at man næsten kan skimte Hærvejen, der løber lige på den anden side af træbæltet, men de sidste ni huller er dog stadig overvejende skovhuller.

 

Flere steder på banen er der etableret såkaldte "insekthoteller", der skulle give spillerne fred for summende kryb.

 

Efter at have spillet med samme bold de første ni, gør de næste ni et dybt indhug min beholdning. Nu nytter det ikke længere bare at pumpe løs med driveren, det handler om præcision på de ret smalle huller. Det er ikke min styrke, og da vi kommer til 18. er eller forhåbninger om et lavere handicap for længst forsvundet sammen med et utal af bolde i den sønderjyske skovbund. 

 

Den dårlige score glemmer jeg dog hurtigt, da jeg bevæger mig ned ad dagens sidste hul, som også er klubbens signaturhul. Det var med i kampen om at blive Danmarks bedste, da Dansk Golf for et par år siden kårede landets bedste golfhuller. Helt fortjent: Det er ikke bare smukt – med sø og springvand i højre side - det er også en ganske svær afslutning. Og et formidabelt punktum på en formidabel bane.

 

Selvom der for gansk nyligt er fjernet omkring 1.000 træer fra banen, er der stadig masser af regulære, smukke skovhuller.

Derfor skal du spille den

Der bliver ikke gået på kompromis med kvaliteten i Sønderjylland, og det ses på banen, der er yderst velholdt og velplejet.


BIRDIE: Selv om det er en gammel bane, kan man se alle potentielle forhindringer fra tee-boksen. Det er ganske sjældent.

 

BOGEY: På så dejlig en bane er det svært at finde håret i suppen. Det skulle dog lige være greens. De er rigtig gode,  men har bestemt ikke været hurtige de to gange, jeg har været på besøg.

 

Sønderjyllands Golfklub

  • Arkitekt: Erik Schnack (1968)

  • Greenfee: 250-400 kroner

  • Type: Park- og skovbane

Klik HER hvis du ønsker at slette alle cookies fra golf.dk