Få det meste ud af dine fairwaykøller | Golf.dk

Få det meste ud af dine fairwaykøller

 

En 3-kølle fra fairway er et af de sværeste slag i golf, og måske slet ikke noget, du skal give dig i kast med. Find ud af, hvordan du bedst håndterer de lange slag fra fairway.

 

 

TEKST:

David Dickmeiss og Claus Rødgaard Thomsen

FOTO:

Emil Hornstrup

En rigtig god måde at teste en elitespillers evner som ballstriker er at bede hende eller ham slå 100 slag fra fairway med en 3-kølle. Slaget er nemlig et af de sværeste i sporten og mange spillere magter ikke at slå en 3-kølle fra fairway, så den hænger længe nok i luften til også at kunne stoppe på en green. Præcision er nøgleordet. Sammen med landsholdsspiller og tidligere vinder af DM i hulspil Frederik Kjettrup, vil vi demonstrere principperne i det gode fairwaykølleslag og kvalificere din viden, så du bedre kan afgøre, om du skal erstatte din 3-kølle med eksempelvis en 5-kølle eller en hybrid.

Tip: Tag et kritisk blik på dit udstyr


En 3-kølle har typisk en loft på 15-17 grader, og du kan kun få den i luften, hvis du har en relativt høj svinghastighed. Lidt groft sagt kan det sjældent betale sig for kvindelige spillere at slå en 3-kølle fra fairway, og mænd bør typisk have et et-cifret handicap, før de lader det slag være en del af det faste repertoire.

Du kan selvfølgelig vurdere, at 3-køllen er vigtig for dig fra tee, eller du har måske gavn af meget flade fairwayslag, der triller langt. Men ellers så overvej at droppe den for en 5-kølle, en hybrid eller et utility-jern.

En 5-kølle har i dag typisk en loft på 18-21 grader og er markant nemmere at få i luften end 3-køllen. Der findes også hybrider med lignende loft, og du kan købe et 2-, 3- eller 4-jern (utility-jern) med ekstra vægt i bunden af køllen, så tyngdepunktet kommer under slaget, og bolden lettere kommer i luften.

 

Tip: Forstå nøglerne til slaget med fairwaykølle

Billederne illustrerer slag fra fairway med henholdsvis en fairwaykølle og et mellemlangt jern. Du skal gøre to ting anderledes i opstillingen, når du vælger køllen fra fairway i stedet for jernet.

1. Du skal tage en lidt bredere stance.

2. Du skal have bolden lidt længere fremme i stancen.

Hvis du tjekker din opstilling, så se efter, at skaftet på fairwaykøllen stadig hælder lidt, men ikke så meget, som når du stiller op med et jern. Den lidt bredere opstilling hjælper dig med at få den fart gennem vægtoverførsel, som du  skal bruge for at få bolden i luften med en fairwaykølle. Når vi nævner, at skaftet skal læne en smule, men ikke så meget som med et jern, så er det fordi køllens lave loft nødvendiggør et meget præcist boldtræf. Hvis skaftet læner for meget, så tager det så meget loft af køllen, at konsekvensen bliver et meget fladt slag. Hvis skaftet ikke læner, er der formentlig fordi, du prøver at hjælpe bolden i luften med hænderne. Det fører dog ikke til andet end et toppet og helt fladt slag.

Bemærk også billederne af Frederik Kjettrup ved boldtræf. Når han rammer den med fairwaykøllen læner skaftet mindre end med jernet. Til gengæld skråner skuldrene mere, når fairwaykøllen rammer bolden. En brugbar huskeregel er, at en linje fra bæltespændet til næsen skal være en anelse mere skrå bagud ved slag med en fairwaykølle end med et jern.

 

Øvelse: Slå fra tee og græs på skift

 

Denne øvelse kan ikke alene hjælpe dig til at træffe bolden bedre med en fairwaykølle. Den kan også fortælle dig, om det laveste punkt i dit sving er langt nok fremme. Du skal line en række bolde op og slå en efter en med din kølle. Hver anden bold skal være tee’et op, hver anden bold skal ligge på græsset. Hvis du rammer den fint fra tee, men topper fra græsset, så er det laveste punkt på svinget ikke langt nok fremme.


Hvad har tourdamerne i bag'en?

David Dickmeiss er proteam-træner i Dansk Golf Union. Han træner Danmarks tre bedste damespillere, Nanna Koerstz Madsen, Nicole Broch Larsen og Emily Pedersen. Han er også træner for hollandske Anne van Dam, der har vundet fem gange på Ladies European Tour og var med på Europas Solheim Cup-hold i 2019. Her er, hvad de spillere har i bag’en til de lange slag fra fairway.

Emily Pedersen: 3-kølle, hybrid, 3-jern med tyngde i bunden (hun har altid blot én af de to sidstnævnte i bag’en og vælger afhængig af banen)

Nicole Broch Larsen: 3-kølle og hybrid. Almindeligt jernsæt fra 4-jern og opefter.

Nanna Koerstz Madsen: 3-kølle og hybrid. Almindeligt jernsæt fra 4-jern og opefter.

Anne van Dam: 3-kølle, 5-kølle, 3-jern med tyngde i bunden

Frederik Kjettrup

20 år gammel, spiller i Brønderslev Golfklub og en del af det danske herrelandshold. På den hjemlige scene har han vundet Varderama Open, to afdelinger af DGU Elite Tour og DM i hulspil 2019.

Klik HER hvis du ønsker at slette alle cookies fra golf.dk