Et kraftcenter i dansk golf | Golf.dk

Et kraftcenter i dansk golf

Vi prøver kræfter med Danmarks europatourbane og oplever forskellen på at være tilskuer og spiller på HimmerLands New Course.

TEKST:

Claus Rødgaard Thomsen

FOTO:

PR

Himmerland New Course må nok være den bane, jeg kender bedst uden nogensinde at have spillet den.

 

Derfor vækker det også en helt særlig forventningens glæde, da vi får lov til at spille banen både lige før og lige efter Jyske Bank PGA Championship, der blev spillet på banen i slutningen af juni.

 

Det er altså en europatourbane sat op til sit ypperste, vi får lov at spille. For mig er det en glimrende chance for at få efterprøvet nogle af de meninger, jeg har dannet mig ved at følge Rasmus Højgaard, Thomas Bjørn, John Daly, Thomas Pieters, Søren Kjeldsen og mange flere rundt på banen.

 

Og hvad var så min holdning til banen, inden jeg selv havde spillet den?

 

At det er en af Danmarks til enhver tid mest velplejede baner. At den har et af europatourens mest ikoniske par 3-huller (du ved godt, hvilket hul jeg mener). At den har et intimiderende afslutningshul med et af de mest skrækindjagende teeslag, man kan forestille sig. At den også har nogle kedelige huller, især på for-ni, og at nogle huller ikke helt matcher europatourstandard i deres design - eksempelvis hul 6 (når det spiller som par 5-hul), hul 9 og hul 17.

 

Udsigten til søen langs 15.hul forvandler et ellers ordinært par 4-hul til noget særligt.

Men der er oceaner og afgrunde mellem min golfvirkelighed og tourspillernes. Det er jeg pinligt bevidst om, og derfor er jeg da også mentalt forberedt på en svær test, da jeg sætter dagens første tee i jorden og skuer mod de tre fairwaybunkers, der udgør den mest tydelige udfordring på åbningshullet.

 

Hvis du overvejer at spille banen, så lad dette være den første opmuntring herfra: Banen er slet ikke så svær, som du frygter. Og den er heller ikke så lang, som du frygter. Jeg spiller den fra tee 56, og her er er der masser af huller, hvor du fint kan lade driveren blive i bag’en, hvis du har handicap 18 eller lavere.


New Course (der tidligere hed BACKTEE Course) er sat op til en noget nær perfekt balance mellem at udfordre dig og sikre dig en god oplevelse. Den almindelige amatørspiller vil føle, at han bliver testet i mange typer slag på banen. Flere steder er der tvungen carry over vand, og de fire par tre-huller vil formentlig kræve slag med fire forskellige jern.

 

Samtidig er banens stand værd at nyde i sig selv. Ethvert golfhjerte bør sætte pris på en bane, hvor et fairwaytræf altid giver dig et godt leje. Hvor dine putts triller på præcis den linje, hvor du har slået dem, og hvor bunkers har et stærkt visuelt præg med den viltre roughtvækst, der er i bunkerkanterne.

 

Den æstetiske oplevelse ligger lige så meget i omgivelserne som i selve banen. I Himmerland er der vitterligt højt til himlen. Der er en fornemmelse af plads, som få danske baner kan matche, og når man står midt på New Courses 17. fairway, griber man næsten ufrivilligt sin telefon for at fotografere det panoramiske vue ned mod 18. hul, klubhuset og hotellet.

 

Min opfattelse af, at banen har rigeligt mange kedelige huller, reviderer jeg efter at have spillet banen. Himmerland har adskillige huller, som du vil huske efter en enkelt gennemspilning.

 

Fra 10. tee kan man se et af de bedste tilskuerområder under Made in Denmark

Især kan banen roses for et firkløver af par 3-huller, som bliver kortere for hvert hul, men som stadig udfordrer dig. Hul 2 kræver et langt jernslag til en green, hvor du kun har få meter til at lande bolden. 7. hul er kortere, men her er der vand helt op til green og tyk rough bag green. 10. hul kræver for mange ikke mere end et 9-jern eller en pitching wedge, men landingsområdet er “bette”, som man vil sige lokalt, og bunkers er dybe. Endelig er der 16. hul, Himmerland Hill, som er umuligt at spille uden at se for sig det menneskehav, der plejer at bruse bag green. Her er det nemt at ramme green, men hvis du skal putte ned af greenens plateauer kan det være en lille succes i sig selv blot at holde det første putt på green.

 

Himmerlands New Course er også kendetegnet ved hul 11, som er Danmarks vist nok eneste par 6-hul. At man har givet det en par på 6 er dog noget misvisende. Hullet spiller kun godt 500 meter fra tee 52 og 56 og mindre en 600 meter fra tee 60 og 63. En bare nogenlunde habil spiller behøver ikke fire slag for at nå den green. Til gengæld er det måske hullet, du bare skal spille igen og igen, hvis du virkelig godt kunne tænke dig at lave en eagle.

 

Vi kan også trøste med, at 18. hul ikke er helt så svært, som det ser ud på tv. Her er vi vant til at se pro’erne stå på en vindomsust skråning og pege frustreret mod højre eller venstre, afhængig af, om deres bold er på vej ud i vandet eller ud i skoven. Men fra amatørtees er hullet ikke nær så langt. Vi behøver ikke slå henover en landevej, og vi kan vælge at slå mindre end en driver og alligevel have et slag mod green i andetslaget.

 

8. hul er et af dem, der ligger længst fra klubhuset, og hvor man kan påskønne de store vidder omkring HimmerLand

 

Er der så ikke hår i suppen, når det kommer til stykket? Jo! Hvis man vil holde New Course op imod den utrolig høje standard, som titlen af europatourbane antyder, så findes der da bestemt baner med et mere alsidigt og strategisk krævende design - også i Danmark. De stejle skråninger giver flotte udsigter, men er også med til at begrænse banen. Hul 9 er ikke noget godt golfhul. Fairway skråner så meget mod venstre, at bolden altid havner det samme sted, og man står og slår ind i et blindt område, hvor fairway også skråner mod venstre. Ved green er der et fantastisk tilskuerområde, og hvis det ikke var tilfældet, spørger man sig selv, om ikke arrangørerne af Made in Denmark ville lege med tanken om tage 9. hul ud af forløbet og erstatte det med et hul fra Old Course (tidl. Garia Course).

 

Tilbage står dog, at HimmerLand er et kæmpe aktiv i dansk golf. Et kraftcenter, som alle danske golfere faktisk bør unde sig selv en udflugt til, også selvom det er en lang køretur for alle dem, der bor i hovedstadsområdet.

Derfor skal du spille den

 

HimmerLand (tidligere Himmerland Golf & Spa Resort) har en unik position i dansk golf. New Course er Danmarks europatourbane og dit besøg bliver alene af den grund en historie, du kan fortælle alle dine golfvenner om. Det bliver langt sjovere at se Made in Denmark i fremtiden, når du kan sammenligne pro’ernes bedrifter på de enkelte huller med dine egne. HimmerLand er et af få steder i Danmark, hvor der er to 18-hullers baner på et og samme sted.

 

BIRDIE: Banen behøver til enhver tid kun et par ugers varsel for at kunne holde en europatourturnering. Sådan lød det fra Søren Kjeldsen, da han var i Himmerland i juni. Det siger alt om, hvor velholdt den golfbane er.

 

BOGEY: Mit perfekt ramte drive på 12. hul rammer en højspændingsledning og falder lodret ned. Jeg får lov til at slå mit drive om, men det er altså alligevel ærgerligt, at der går kabler henover så mange fairways i den ellers skønne, vidtstrakte intethed omkring golfbanen.

HimmerLand New Course

 

  • Arkitekt: Philip Spogard
  • Greenfee: 650 kroner (Old Course kan spilles for 450 kroner)
  • Type: Parkbane

Klik HER hvis du ønsker at slette alle cookies fra golf.dk