En rundrejse til Polens bedste golfbaner | Golf.dk

En rundrejse til Polens bedste golfbaner

Polen er godt på vej til at kunne kalde sig en golfdestination, og det skyldes ikke mindst de klassebaner, der er anlagt efter 1989, hvor Polen kom ud at kommunisternes jerngreb

TEKST:

Klaus Hybler

FOTO:

PR

Efter 2. verdenskrig overtog kommunisterne magten, og flertallet af de golfbaner, der var dengang, blev nedlagt. I dag er golf i Polen stadig i sin vorden. Knap 40 mio. indbyggere og ca. 7.000 registrerede medlemmer har atten golfbaner med 18. huller og elleve baner med 9. huller. Men Polen er et af de europæiske lande med størst vækst i antallet af golfspillere. Vi har besøgt nogle af de bedste golfbaner i det store land.

Vi begynder rundrejsen helt mod nord ved havnebyen Gdańsk, som mange nok vil forbinde med fagforeningslederen Lech Wałęsa og den gryende opstand mod det kommunistiske styre tilbage i slutningen af 80’erne.

Cirka en time nord for Gdańsk ligger Sierra Golf Club på et anlæg, der breder sig over 82 hektarer. Det hele er meget friseret. Gartnere træder nærmest hinanden over tæerne i bedet foran klubhuset, og ude på banen har en hær af greenkeepere gjort sit til, at græsset er fuldstændig frit for ukrudt. 

Den 15 år gamle bane på Sierra Golf Club er omgivet af en naturpark, og er et lokkende spisekammer for storke, der spankulerer rundt flere steder på banen.  I det hele taget er der ro og fred, og meget smukt hele vejen rundt. 

Mange af hullerne er omkranset af gammel anlagt skov, mens rækker af nye træer imellem hullerne er plantet, da banen blev anlagt. Det er afslutningshullerne som bedst lagres i hukommelsen. Hul 15 og Hul 16 er banens smukkeste huller og spiller omkring en sø. Dermed er der vand i spil hele vejen, og vand er der også masser af på hul 17 og hul 18. Hvis man ellers undgår vandet, er der gode muligheder for at komme hjem med nogenlunde samme antal bolde som man begyndte runden med.

 

Sand Valley med de karakteristiske waste-områder.

 

Sand Valley har linkspræg

Sand Valley Golf Resort knap 80 km fra Gdańsk byder på to 18-hullers golfbaner og som navnet antyder, er banen anlagt på et naturligt sandlag og minder mange måder om links. Sand Valley åbnede i 2010 og senest i 2018 er Mammoth Dunes kommet til.  

Vi spiller Sand Valley, der med en samlet længde på 6.529 meter er et godt bud på at huse de store turneringer, og det gælder også hvad angår de spillemæssige udfordringer og kvaliteten. Vi spiller fra en lidt mere ydmyg tee, nemlig fra Grøn Tee, som er den næstkorteste med en samlet længde på 5.552 meter.

På første tee står vi højt i terrænet med god udsigt til en meget bred fairway og et flag blot 315 meter fremme. Her er en god mulighed for at få ”par”.

Hul 3 byder på et mindre bjerg af en green – tilmed en onduleret en af slagsen og det er næsten umuligt at få bolden til lægge sig. 

Golfarkitekten har en særlig forkærlighed for eleverede greens og tilhørende run off-områder, og den kombination viser sig at være en hård prøve. Den faste turf sender gerne din bold langt væk fra pinden. Det betaler sig - som man kender det fra links - at spille bolden kort af green og lade den hoppe et par gange ind til flaget. 

Waste-områderne, som fylder godt på banen, driller når bolden ligger lidt nede i det uvejsomme sand. Det går meget bedre at slå på de fine bølgende fairways, som er formet som britiske links. 

Alle 18. huller på Sand Valley er varierede og kalder på præcision, ikke mindst i indspil til green.

Praktiske tips

  • Rejsen dertil:

Der er direkte fra fly København til Gdańsk, Krakow og Warszawa. Den videre transport til hotel eller golfbanerne sker via taxa eller med en transfer fra golfresortet.

  • Golf og ophold:

Flere af golfbanerne har tilknyttet hotel eller villaer og tilbyder diverse golfpakker, og desuden udbydes enkelte golfpakkerejser via danske golfrejsebureauer. 

  • Prisniveau:

Polen har et markant lavere prisniveau end Danmark, især hvad angår hotel og restaurant, og der er også god value for money på golfen.

Modry Las med Gary Player-design

Godt og vel en times kørsel fra Stettin i den nordvestlige del af Polen finder man Modry Las Golf Club (se øverste foto), som åbnede i 2009 og byder på en 18-hullers mesterskabsbane designet af Gary Player. Modry Las har alle de kvaliteter, der gør en bane afvekslende og ikke mindst udfordrende, blandt andet i form af en masse søer, ondulerede og hurtige greens samt dybe bunkers.

Banen er en klassisk golfbane, anlagt i et smukt naturskønt landskab omgivet af store gamle fyrretræs-, birke- og egeskove, smukke søer og marker fyldt med vilde blomster.  

Man kommer på overarbejde på de første tre meget vanskelige huller: to krævende par 4-huller og et dogleg par 5-hul, hvor man skal krydse en stor sø i 2. eller 3. slaget. Derefter bliver det lidt nemmere, men indspillet til tre af banens smukkeste og bedste golfhuller; Hul 7, 15 og Hul 16 er alle direkte over vand og kræver både præcision og længde.

Man skal helst undgå den dybe green bunker på par 3-hullet på 16.  Hul. Og når man slået ud af den mandsdybe bunker kan man heldigvis benytte stigen for at komme op. 

På den internationale golfscene har man også fået øje på Modry Las Golf Club, som fik plads blandt de 100 bedste europæiske golfbaner af Golf World Magazine i 2009 og 2011.

 

First Warsaw Golf er en åben parkbane med flere klassiske risk-reward huller.

 

Første golfbane efter magtskiftet

First Warsaw Golf & Country Club er som navnet antyder den første golfbane, der blev anlagt efter at Polen var blevet fri af russisk kontrol og begyndte rejsen fra et kommunistisk til et demokratisk styre med frie valg. 

First Warsaw Golf ligger ca. 45 min. nord for Warszawa, og blot 20 min. fra Chopin lufthavn.

Vi spiller fra Gul Tee, hvor banen måler 5.657 meter. En længde, der bestemt virker overkommelig. Mange af hullerne er smukt indrammet af høje træer, og de kan sagtens komme imellem dig og green.

Banen er designet af den svenske banearkitekt Jan Sederholm, som også har designet flere topbaner i Skandinavien. Siden sin begyndelse har klubben lagt græs til tre European Challenge Tour-turneringer samt PGA Tour Champions (Seniortouren) forbi.

First Warsaw Golf er en åben parkbane med flere klassiske risk-reward huller: alt efter styrke og mod kan man skære end god bid af længden. På en del huller skal man forcere søer og uspillelige engområder, men det er en fair bane uden blinde huller.

Med ca. 600 medlemmer er First Warsaw Golf en af de største golfklubber i Polen. 

First Warsaw Golf regnes blandt en af de bedste baner i Polen, ikke mindst efter en gennemgribende renovering af bunkers, og en omlægning af hul 9, som afslutter med indspil til en godt onduleret ø-green med overhængende fare for at smutte i vandet.

 

Krakow Valley ligger på et plateau ca. 450 m over havets overflade.

 

Udsigt til Tatra-bjergene fra Krakow Valley

Golfbanen på resortet Krakow Valley Golf ligger på et plateau ca. 450 m over havoverfladen, omgivet af skov, og indimellem kan vi skimte polakkernes stolthed; Tatra-bjergene på grænsen til Slovakiet.

De 18. huller snor sig i et åbent og rigt kuperet landskab, og det virker som om, at den amerikanske designer Ronald Fream har givet os plads til at bruge driver. Det er en fryd at slå ud på de bølgende fairways fra teesteder som er placeret højt i terrænet  – og dem er der mange af.

Vi spiller nedad på Hul 1, og landskabet fortsætter nedad på de næste to huller, der spiller omkring en sø. De 66 bunkers fylder godt og er strategisk placerede, især greens er godt beskyttet. 

Kvaliteten er hele vejen i top; det gælder lige fra klipningen af teesteder til de lækre og let ondulerede greens. 

Bag-ni starter med et brag. Vi står og kigger ned i en dyb dalsænkning, som rejser sig igen mod pinden 385 meter ude. Og der er mere af den slags på de ni bagerste huller, og de kuperede huller gør det indimellem vanskeligt at vælge kølle.

Vi afslutter med et af banens bedste huller, et par 5-hul på hele 491 m, som doglegger lidt og har en green pakket ind i fire bunkers.

 

Det er vanskeligt at holde sin bold tør på Rosa Private Golf Club.

 

Rosa er en rig mands drøm

Det kan godt betale sig at køre de omkring to timer fra Krakow for at komme til Rosa Private Golf Club, som ligger lidt uden for Częstochowa. Byen er berømt for det gamle kloster Jasna Góra og billedet af Den sorte Madonna, som hvert år tiltrækker millioner af pilgrimme.

Anlæggelsen af Rosa Private Golf Club er den hidtil største golfbaneinvestering i Polen. Det er den polske virksomhed Press Glass, der producerer facadevinduer, som har spenderet 30 mio. euro på golfbaneanlægget der åbnede i 2006.

Vand, vand og mere vand. Et hurtigt kig på et oversigtkort viser, at Rosa har vand i spil på alle 18. huller med undtagelse af et enkelt hul. Der er flyttet 1 million kubikmeter jord, som kunne skabe plads til det store antal søer. Men det betyder ikke, at vi mister bolde på stribe. Næ, banen er fair, men kræver rimelig præcision fra tee. Bunkers er strøet ud med rund hånd, smukt formet som de finske Alto-vaser, og de eleverede greens er ligeledes en fryd for øjet. Alle huller på Rosa pirrer sanserne!

Banen står jomfrueligt; der er kun 60 medlemmer og ej heller er mange greenfee-spillere til at slide på banen.

Ejeren har bygget en golfbane som et con amore-projekt og ikke for at tjene penge, men greenfee-spillere er dog velkomne.

Top 5-baner i Polen

  • Sand Valley Golf Resort

www.sandvalley.com

Placering: Ca. 50 min. fra Gdańsk.

Greenfee : Sand Valley eller Mammoth Dunes varierer mellem ca. 445 kr. og 520 kr.

  • Modry Las Golf Club

www.modrylas.pl

Placering: 1 t og 10 min fra Stettin.

Greenfee: Varierer mellem ca. 315 kr. og 465 kr.

  • First Warsaw Golf & Country Club

www.firstwarsaw.pl

Placering: 25 minutter fra centrum af Warszawa.

Greenfee: Varierer mellem ca. 415 kr. og 580 kr.

  • Krakow Valley Golf

www.golf.krakow.pl

Placering: 30 km fra centrum af Krakow.

Greenfee: Varierer mellem ca. 320 kr. og 420 kr.

  • Rosa Private Golf Club

www.rosa.golf

Placering: Ved Częstochowa ca. 1 t og 50 min fra Krakow.

Greenfee: Varierer mellem ca. 335 kr. og 500 kr.

 

Klik HER hvis du ønsker at slette alle cookies fra golf.dk