En af landets bedste skovture | Golf.dk

En af landets bedste skovture

Den 50 år gamle klub i Vejle byder på en af Danmarks bedste skovoplevelser for golfspillere.

TEKST:

Claus Rødgaard Thomsen

FOTO:

Frank Cilius

Vejle Golf Clubs tre sløjfer begynder stort set samme sted. Vældig belejligt, men potentielt en smule forvirrende, når du går på stien igennem den lille lund hen til begyndelsen på golfrunden.

Du skal lige orientere dig om, hvor dit teested er, og hvordan flettereglerne egentlig er, når der kommer spillere fra andre sløjfer, der målrettet går hen imod det teested, du selv mener at have krav på.

Men når du ellers har navigeret dig ud på banen, er der fred og ro og en golfoplevelse, som du bør unde dig selv.

Jeg spiller sløjferne “Parken” og “Skoven”. Sidstnævnte er vel nok klubbens signatursløjfe. Klubben skriver i hvert fald i sin egen baneguide, at enhver førstegangsbesøgende bør unde sig at spille Skoven. En anbefaling, der får en opadvendt tommelfinger herfra.

Ironisk nok har Parken også et klart skovpræg. Da jeg spiller den, kan jeg ikke lade være med at tænke på, hvor langt inde i skoven, de sidste ni huller må ligge, siden de første ni defineres som park og de sidste ni som skov.

 

Parkens hul 5 stiller en særlig udfordring fra tee. Et stort træ midt i fairway.

 

Der er rigeligt med ligheder mellem de to forløb til at give en sammenhængende golfoplevelse.

Parken er tilsyneladende tegnet ud fra den umiddelbart meget retfærdige devise, at jo bredere fairway er, jo længere er hullet også. På nogle huller er driveren det eneste tænkelige valg, og her får du godt med plads. På andre føler du, at du skal føre en tråd gennem et nåleøje, men så er hullet som regel også kortere.

Allerede under indkørslen mod klubben vil dit blik blive fanget af det hul, som er sløjfens mest mindeværdige. På femte hul står der et højt træ midt i fairway. I virkeligheden dybt urimeligt, fordi kun dygtige spillere har en chance for at slå over træet, og fordi et helt lige drive meget vel kan ramme træstammen.

Alligevel et godt golfhul, fordi det tvinger dig til at tænke og til at glemme den distraktion, som træet udgør. Samtidig et visuelt mindeværdigt hul fra tee. Også udsigten fra 9. tee op mod det brune murstensklubhus er et positivt minde. Skoven adskiller sig fra Parken på to væsentlige punkter. Den er kortere, og den er klart mere kuperet. Hvad man måske mangler i kvadratmeter i Skoven, har man i stedet i højdemeter.

 

Skilte fortæller dig om flora og fauna på banen.

 

Sløjfens 3. hul (øverste foto) må simpelthen være på stemmesedlen, hvis vi engang skal kåre Danmarks mest mindeværdige udsigt fra et teested.

Når du bukker dig ned for at sætte den lille træpløk i jorden, kan du lige løfte blikket og så ellers se en smal, smal fairway. Den ligger adskillige højdemeter under dig og snor sig til højre ind i tæt skov som et vejspor, der forsvinder ind i en tunnel. I dogleggens indvendige hjørne løber en lille å, som slet ikke er nødvendig for at gøre drivet svært, men som alligevel er der og formentlig sluger et firecifret antal bolde hvert år. Fairway svinder ind til ingenting på en måde, så jeg næsten kommer til at tvivle på, om der overhovedet ligger en green rundt om hjørnet.

Men det gør der altså, og hullet er med sine 363 meter fra bagerste tee tilmed Skovens længste hul.

Det er et gennemgående træk, at der er meget lidt plads fra tee, til gengæld er hullerne korte. Der er ingen par 5-huller blandt de ni.

Det er måske også akilleshælen. Skoven er rigeligt svær til at teste både dig og mig, men den er nok for kort til for alvor at give elitespillere sved på panden. Det er lidt synd, når vi taler om nogle huller, der som sammenhængende kæde (i hvert fald de første syv huller) må være blandt Danmarks smukkest beliggende.

Da jeg spiller mine 18 huller, hører jeg ganske vist en motor rumle i ny og næ, men jeg ser vistnok ingen biler, bortset fra dem, der kører ind mod klubhuset.

Så ikke alene har jeg en skøn følelse af, at de fleste huller er afsondret fra resten af banen. Selve banen er også afsondret var resten af verden.

Det er lidt pudsigt, når man tænker på, hvor tæt på Danmarks hovedfærdselsårer, Vejle ligger. Ræk hånden i vejret, hvis du aldrig kører forbi Vejle på vej til familiekomsammen, ferie eller forretningsmøde. Hvis det ikke er tilfældet, så er der faktisk ingen grund til at snyde dig selv for en oplevelse, som du vil huske længe efter sidste putt.

 

 

Udsigten fra 9. tee på Parken.

 

  • NAVN: Vejle Golf Club
  • ARKITEKT: Jens Malling Pedersen/Philip Spogárd
  • TYPE: Skov- og parkbane (Banens tredje sløjfe, Sletten, er langt mere åben end de to andre). Banen fyldte 50 i 2020. Først i 1977 havde man 18 huller. Fra 1992 har man haft 27 huller.
  • GREENFEE: 350-450 kroner

 

Du skal spille den, fordi du aldrig glemmer den igen. Der findes baner i Danmark, som man kan spille, og året efter husker man dårligt et eneste hul. Vi garanterer, at det ikke sker i Vejle.

 

BIRDIE: Der er birdies - helt bogstaveligt - på de infotavler, som er placeret ved alle teesteder. Her kan du læse om stæren, sangdroslen, skovskaden og mange andre fugle, dyr og træer, som findes i området. Det er muligt, at klubben ikke får ros for at fremme hurtigt spil ved at give spillerne læsestof under runden. Men det er hyggeligt, informativt og en vigtig påmindelse om, at naturen er golfsportens forudsætning og allierede.

 

BOGEY: Af de fire par 3-huller, jeg spiller, er Skovens hul 7 et mindeværdigt hul med et højt placeret teested. De andre par 3-huller er en smule ordinære.

Klik HER hvis du ønsker at slette alle cookies fra golf.dk