DeChambeaus transformation puster nyt liv i længdedebatten | Golf.dk

DeChambeaus transformation puster nyt liv i længdedebatten

Bryson DeChambeau har adopteret en tilgang til golf, der tidligere udelukkende hørte til blandt long drivere. Måske er han i gang med at inspirere en revolution.

TEKST:

Mikkel Ring Christensen

FOTO:

Getty Images

Glæden var ikke til at tage fejl af. Den strålede ud gennem tv-skærmen. Den slags glæde, der normalt er forbeholdt nybagte forældre. For Bryson DeChambeau lå glæden ikke i skabelsen af noget smukt men derimod i destruktionen.

Det var torsdag i PGA Championship, og efter et af sine nu berømte og berygtede drives knækkede DeChambeaus skaft. Smilet bredte sig fra øre til øre over et ansigt, der med al tydelighed viste, at de mange daglige proteinshakes og den kalorietunge diæt i løbet af det seneste års tid ikke alt sammen er blevet til muskelmasse. 

Traditioner for traditioners skyld er ikke DeChambeaus kop te, og den side af den snart 27-årige fra Californien er prisværdig. Han har set stort på konventionerne for udstyr og spiller med samme længde skaft i alle sine jern; han har forsøgt sig med alternative teknikker med putteren, indtil USGA satte en stopper for det; han måler og analyserer alt i håbet på at finde en fordel.

Sådan en mener DeChambeau, han har opdaget med driveren. Det statistiske materiale på PGA Touren vokser sig hele tiden større, nye kategorier og måder at anskue spillet på kommer til, og det har givet svar på noget, der førhen blot var antagelser. En af dem er, at længde er vigtigere end præcision. Straffen for at være i roughen er begrænset, hvis drivet er langt nok til at slå en wedge eller et kort jern mod green i andetslaget. For DeChambeau er den naturlige konsekvens at søge grænserne. Hvis et langt drive giver en fordel, så må det længst mulige drive give den størst mulige fordel. Det er grundlaget for, at han har spist og spist, løftet tunge vægte og nu ligner en stærk mand fra det omrejsende cirkus. 

Resultaterne taler for sig selv. DeChambeau spillede sin første fulde sæson på PGA Touren i 2017, men først fra denne sæson er hans driving distance skudt dramatisk i vejret.

2017: nummer 45 med 273,8 meter

2018: nummer 25 med 279,5 meter

2019: nummer 34 med 276,6 meter

2020: nummer 1 med 296,2 meter

Tallene er efter PGA Championship, og DeChambeau er godt på vej mod at slå alle tiders rekord for længde på PGA Touren, men tallene for denne sæson fortæller ikke den fulde historie omkring den dramatiske udvikling.

Mens golfen lå brak, havde DeChambeau tid til at give det fysiske arbejde en ekstra skalle, og siden genstarten har han produceret utrolige tal på de baner, hvor der er plads til at slå hårdt til bolden. I Rocket Mortgage Classic, en turnering DeChambeau vandt, blev hans drives i gennemsnit målt til 320,6 meter, 8,8 meter længere end nummer to på listen, Cameron Champ, og 16,7 meter længere end Seamus Power på tredjepladsen. DeChambeau er blevet målt i en turneringsrunde til at sende bolden af sted med 197,59 mph. Gennemsnittet på PGA Touren er 169,55 mph. For hver mph er der potentielt to en halv meter at hente. På trods af, at DeChambeau i sin nye, Hulk-lignende form svinger med alt hvad han har i reserve, har det ikke kompromitteret præcisionen i nævneværdig grad. Jo, han rammer færre fairways end i 2018 og 2019 (men flere end i 2017), men han rammer alligevel kun 0,5 procent færre fairways end gennemsnittet på touren. Teknologisk udvikling har gjort slagfladerne mere tilgivende og derved også gjort det mindre risikobetonet at slå hårdt til bolden.

Lange drives og relativt mange fairways - det er en vindende kombination, og det bliver tydeligt i kongen af alle statistikker: Strokes Gained. Fra tee vinder DeChambeau 1,18 slag i forhold til feltet hver eneste runde, flere end nogen anden spiller. Rory McIlroy bliver af mange betragtet som spillets bedste med driveren, og han er 0,37 slag bag DeChambeau pr. runde, eller næsten halvandet slag pr. turnering.

Der kunne præsenteres flere tal, men mon ikke pointen er ved at være banket hjem: Den aggressive, hårdtslående strategi er forbløffende succesfuld. Hvis kollegaerne bliver inspireret og får lignende idéer, kan det speede en udvikling op, der nærmere har brug for at blive bremset. Længde har altid været en fordel, men tidligere har de mest kraftfulde spillere haft en tendens til at skrue ned for farten i jagt på mere præcision. Måske er DeChambeau ved at ændre på opskriften for succes.

Så meget længere er drives på de store tours

Gennemsnit på PGA Touren 

1990: 239,8 meter

2000: 249,4 meter

2010: 262,3 meter

2020: 270,3 meter

LPGA Touren (oplyser ikke gennemsnit. Her ser vi tal for nummer 40 på listen gennem årene)

1995: 219,4 meter

2000: 223,9 meter

2005: 229,7 meter

2010: 230,8 meter

2015: 231,4 meter

2019: 241,3 meter

 

Kjeldsen: - Hurtige fairways og faste greens er en del af løsningen

Der er sket et skred i, hvordan golfspillet tolkes, og det er en stor del af årsagen til, at spillerne slår længere og længere. Det siger Søren Kjeldsen, som fik sin golfopdragelse i en anden tid og har set udviklingen på nærmeste hold.

- Der er en enorm fokus på det med længde. Det betyder meget, hvilket miljø, du vokser op i. Hvis du får tudet ørene fulde af længde hele tiden, så gør det selvfølgelig noget. Den periode, hvor jeg begyndte at spille rigtig meget, var det sådan noget med Faldo, hvor det hele handlede om kontrol og om at ramme fairways og greens. Og i dag er det selvfølgelig noget andet, hvor de unge vokser op med at slå så hårdt som muligt, og man har Trackman til at måle, hvor hurtigt vi kan svinge køllen og hvor højt, vi kan få ball speed op. Så det er jo et helt andet fokus. På mange måder synes jeg, det er super interessant. Jeg tror, at hvis man bruger det rigtigt, er det en mere effektiv måde at anlægge sit spil på.

Bryson DeChambeau er frontfiguren for udviklingen, og amerikanerens transformation er ikke gået Kjeldsens næse forbi. Faktisk er han fuld af beundring over det arbejde, der har gjort DeChambeau ikke kun til den længste men også en af de bedste drivere i golf. 

VI VIL GERNE VIDE, HVAD DU MENER OM, AT PRO'ERNE SLÅR LÆNGERE OG LÆNGERE - FØLG LINKET OG VÆR MED I VORES UNDERSØGELSE OG LODTRÆKNING OM GOLFBOLDE

- Der er ingen tvivl om, at man har et større område på køllen nu, hvor den kommer fint ud. Men jeg vil stadigvæk sige, at en ting, der efter min mening bliver fuldstændig overset i den her debat, det er, at når man svinger så hurtigt og hårdt, som Bryson gør, kræver det en masse skill, og det synes jeg faktisk ikke, han får nok credit for. Det ser ud som om, han slår så hårdt, som han kan. Jeg slår jo ikke så hårdt, som jeg kan. Og hvorfor gør jeg ikke det? Det er jo fordi, at det er virkelig svært at kontrollere bolden, når du slår så hårdt. Han har ændret sin krop, og jeg synes, det er helt fantastisk, det kan lade sig gøre. Nu kan han så slå den meget længere, plus han er super god til alt det andet også - en fantastisk putter og han har godt short game. Prøv lige at have lidt respekt for det, han har gjort.

Kjeldsen er splittet omkring udviklingen og ser både positive og negative sider. 

- Historien i vores sport er vildt fed - at spille på baner, som er hundreder af år, og når de ikke længere slår til, er det en kæmpe skam for sporten. Hvis golfbaner skal være større og større og tage mere og mere land og derfor også bliver dyrere at passe, er det et kæmpe problem. Så jeg er meget mellem to stole. Det er et problem hvis golfbaner bare blive større og større og større indtil folk slår 600 yards fra tee, for hvor meget land skal 18 huller så tage? Det er der, hvor diskussionen bliver kompliceret.

Det mest sandsynlige resultat af evalueringen, R&A og USGA skal i gang med, er, at ingen nye restriktioner bliver indført, mener 45-årige Kjeldsen. Det synes han ikke nødvendigvis er negativt, men hvis noget skal ændres, er en langsommere bold til de professionelle og en hurtigere version til amatørerne den mest åbenlyse løsning. Den tidligere verdensmester mener dog også, at meget kan reddes ved en anden tilgang til banedesign og baneopsætning. En tilgang hvor længde ikke er et forsvar i sig selv, og hvor rå kraft ikke er hele svaret.

- Indimellem synes jeg, man kan savne en lille smule fantasi i den måde, man sætter en bane op på. Med det samme, man laver golfbaner meget firm - hvis man har mulighed for det - hvor man kan slå spin fra fairway men ikke fra roughen, så begynder vinklerne at spille ind, og man begynder at skulle tænke sig om, siger han.

Martin Slumbers mener, at der skal ske noget. Drives må ikke få lov til bare at blive længere og længere.

R&A gør klar til kamp

Efter årtiers tøven er der ændringer på vej. Godt nok er processen sat på pause, mens udstyrsindustrien forsøger at komme sig fra følgerne af cornonavirussen, men R&A og USGA er endelig parat til at sætte ind over for udviklingen i driving distance. 

På PGA Touren og LPGA Touren slår spillerne cirka en meter længere for hvert år, der går, men først i den seneste udgave af den årlige Distance Insights Report, blev det officielt konkluderet, at længde er blevet et problem. 

- Vi mener, golf vil trives bedst i det kommende årti og fremefter, hvis denne fortsatte cyklus af konstant forøgede slå-afstande og forlængelser af golfbaner stoppes. Længere slag, længere baner, at spille fra længere tees og bruge mere tid på at spille, det tager golfen i den forkerte retning, og det er ikke nødvendigt for at gøre golf udfordrende, fornøjeligt og bæredygtigt i fremtiden. Ved at nå frem til den konklusion er vores fokus fremadrettet et mål om at bygge videre på de styrker, spillet har i dag, samtidig med at vi vil tage skridt for at ændre kursen og påvirkningerne af øget længde for spillets bedste på lang sigt, konkluderer rapporten.  

Hvad det så kommer til at betyde, ved ingen. Der er bred enighed om, at solid-core boldene, som blev introduceret omkring årtusindskiftet og gjorde, at det ikke længere var nødvendigt at ofre længde til fordel for spin eller vice versa, har sat det tydeligste præg på udviklingen, men udstyrsgiganterne kommer til at kæmpe med næb og kløer for at undgå nye begrænsninger for bolden. Det ville betyde, de kunne vinke farvel til en række lukrative patenter.

Måske er det slet ikke bolden, der kommer til at stå for skud. Martin Slumbers, administrerende direktør for R&A, udtalte følgende i juli:

- Min holdning er klart, at golf er et færdighedsspil. Det er vigtigt at have en balance mellem færdigheder og teknologi.

- Det er for simpelt bare at sige, det er boldens skyld. Alt for simpelt. Man kan ændre ting ved bolden, men det er forholdet mellem bolden og køllehovedet, som er vigtigst for mig. Den fundamentale ændring af golfbolden siden 1999-2000 med introduktionen af ProV1-teknologi, det er, at bolden spinner mindre. Og driverne er blevet designet sådan, at den spinner endnu mindre og får den til at flyve længere.

Nogle modstandere af en tilbagerulning af udstyret mener, at det er en straf af de langtslående spillere. Det stik modsatte er tilfældet, hvis Slumbers ellers får held til at tippe vægtskålen i retning af færdigheder. Gode drivere vil fortsat slå gode drives, og kraftfulde spillere vil fortsat ligge længst fremme. Spredningen mellem gode og mindre gode drives har tidligere været større, og den kan blive det igen.

Løsningsforslag

  • En større bold: Efter de nuværende regler må bolden ikke have en diameter på mindre end 4,3 centimeter. Ved at gøre bolden større, gør man den også langsommere.
  • Mindre køllehoveder: grænsen for driveren er 460 kubikcentimeter. Et mindre køllehoved vil gøre det til et større sats at svinge med fuld kraft, da større præcision er påkrævet.
  • Forbyd tees: Nick Faldos radikale forslag med at forbyde tees får nok ikke ben at gå på, men det ville uden tvivl medføre mindre køllehoveder og derved skrue udviklingen tilbage. 
  • Bifurcation: Længde er ikke et problem i samme grad i klubberne, så hvorfor ikke nøjes med at lave strammere restriktioner for de professionelle?
  • Rough og smalle fairways: Ernie Els mener, at udviklingen i udstyret er helt fin. Måden at forsvare banerne er ved at gøre fairways smallere og hårdere og samtidig gro roughen knæhøj.

Nanna Koerstz Madsen: - Golfen må godt være i bevægelse

Fysisk træning og bedre teknik. Det er Nanna Koerstz Madsens opskrift på at slå langt. År efter år rangerer hun nær toppen af driving distance på LPGA Touren, men hun mener ikke, udstyret er en afgørende årsag.

- Jeg har spillet golf i 15 år nu, og jeg føler ikke, det er udstyret. Jeg kan ikke mærke, at udstyret gør en kæmpe forskel fra jeg fik min første driver og til nu. Jeg føler ikke umiddelbart, at det er driveren, der har gjort, at jeg har fået mere længde.

Nummer 100 i LPGA Tourens driving distance slår 230,9 meter. For to årtier siden ville den længde give en placering i top-20. Koerstz Madsen startede med at spille, efter bolden blev revolutioneret, og derfor har hun ikke oplevet den mest markante del af udviklingen.

Den mest åbenlyse del af problemet med længde er pladsmangel, men selvom damernes udvikling nogenlunde følger mændenes, har de flere teesteder at tage i brug længere tilbage.

- For kvinderne er det noget nemmere at gøre noget ved det, for vi kan bare rykke tilbage på herretee. Når jeg ser mændene spille nogle af deres majors, for eksempel Augusta, så slår de jo ind med jern på tre par-5 huller, og det gør vi stort set aldrig. En gang imellem spiller vi et par-5 hul, hvor vi slår ind med jern, men i reglen skal der to ret gode slag til at nå par fem hullerne. Så jeg tror bare, at det er nemmere for os at sætte banen længere op, end det er for herrerne.

Udstyrsproducenterne har for længst presset køllehovederne til de tilladte grænseværdier, og nu består arbejdet hovedsageligt i at optimere boldflugten og øge tilgivenheden. Det gør, at risikoen ved at slå hårdt til bolde bliver mindre og mindre, hvorfor fysisk styrke og evne til at generere fart bliver vigtigere og vigtigere. En ægte snap-hook findes stort set ikke mere; en sky’er ses heller ikke med driveren på det professionelle niveau, og selv et træf helt inde på hælen giver et fornuftigt resultat. Det var ikke tilfældet tidligere, men det forbedrede udstyr er ikke et problem ifølge 25-årige Koerstz Madsen.

- Golfen udvikler sig jo hele tiden. Engang måtte man jo heller ikke markere bolden på green, der skulle man putte uden om de andres bolde. Så jeg synes godt, at golfen må være i bevægelse, som teknologien nu bevæger sig. Jeg synes ikke, at det er forkert, at udstyret bliver bedre, men det er klart, at man kan ikke have en kølle, der bare kan slå 500 meter, uden at man skal gøre noget ved det. Men de små ting, der hele tiden udvikler sig teknologisk, det synes jeg er ok. Jeg har ikke bemærket, at jeg har fået vildt meget mere længde.

Om der skal ændres noget eller ej, så er Koerstz Madsen tilfreds med at overlade beslutningen til andre. 

- Ærligt talt svinger jeg bare golfkøllen og tænker ikke så meget over de der debatter. Det er ikke noget, der påvirker mig, og det er ikke noget, jeg går og tænker på. Jeg følger bare de regler og retningslinjer, der er, og hvis der kommer en ny regel, så må jeg jo bare følge den.

Flemming Astrup: - Folk kan godt lide at se nogen, der slår langt

Underholdning er alfa og omega for Flemming Astrup, og det er kun naturligt, når han i rollen som direktør for ECCO Touren skal forsøge at lokke sponsorer til den danske tour. Underholdning går hånd i hånd med lange drives, siger han.

- Pengene kommer jo fordi, det er underholdende at se på, og i min optik tror jeg, at 990 ud af 1000 tilskuere hellere vil se birdies end de vil se bogeys.

- Jeg vil sige, at i amatørgolfen synes jeg ikke, udviklingen er et problem. I professionel golf? Neeej, det er stadigvæk god lir, og folk kan jo stadig godt lide at se nogen, som slår langt. Det er jo nogle forholdsvis populære spillere, dem der slår langt.

- Selvfølgelig slår de markant længere i dag, men folk er jo også i markant bedre fysisk form. Der vil altid være nogen, som slår længere end andre. Det fænomen har man jo kendt til altid, så forskellen i dag er nok, at nu er der nogen, der slår rigtig langt og rigtig lige og gør det rigtig, rigtig tit. Før i tiden havde dem, der slog langt, det måske også med at sprede dem en gang imellem.

Flemming Astrup er altid fuld af gode idéer, hvilket blandt andet har gjort Made in Denmark til en enormt populær turnering blandt både spillere og tilskuere, og grundlæggende er han imod at dæmme op for udvikling. I stedet foretrækker han at lade bane-setup udfordre spillerne.  

- Golfbolden har jo udviklet sig rigtig meget siden de første fjerbolde, havde jeg nær sagt. Så grundlæggende er jeg imod, at man bremser udviklingen. Og der er jo også meget mere hjælp i de forskellige jern og køller, så det synes jeg et eller andet sted er, som det er.

- Der er mange baner, hvor forsvaret ligger i, at du skal være præcis. Man kan jo stadig godt lave smalle fairways, så de præcise spillere stadig har en fordel. Problemet synes jeg næsten mere består i, når man virkelig bare kan sprede bolden og al roughen er klippet ned. Det synes jeg er mere synd for golfsporten, end at nogle slår sindssygt langt.

Selvom Astrup ikke er tilhænger af restriktioner på udstyret, kan han godt forestille sig, der bliver grebet ind.

- Jeg tænker, at man måske begynder at lave et eller andet med bolden, måske som et forsøg. Sådan har man det jo i mange steder i professionel sport. I Formel 1 har man nogle restriktioner; i sejlsport er der nogle restriktioner for, hvor store sejl må være og alle de her ting. Det kunne måske godt være, at man tænkte på PGA Touren og European Tour, at nu laver vi et forsøg med at spille med en anden type bold. 

Astrup selv tænker altid ud af boksen, og længdedebatten er ingen undtagelse. Hans forslag til at gøre spillet mindre endimensionelt, er måske ikke ment helt seriøst, men det er bestemt alternativt og et interessant tankeeksperiment.

- Hvorfor fanden skulle man bremse udviklingen, hvis man har et produkt, man kan gøre bedre, hvorfor skulle man så ikke gøre det? Så kan man sige, at man kan finde ting, der kan gøre det mere publikumsvenligt. For eksempel i fodbold må man ikke længere lægge tilbage til målmanden og dit og dat. Jeg ved ikke, om man kan gå ud og sige til spillerne, at de kun må slå seks gange med hver kølle på en runde, siger han efterfulgt af en høj latter.

Klik HER hvis du ønsker at slette alle cookies fra golf.dk