Træder du på bolden med vilje?

Falder du for fristelsen? Læs med og træf dit valg.

Printer venlig versionSend til en ven

Dilemmaet: Langt de fleste danske golfspillere kunne aldrig finde på at træde på en modstanders bold – eller kunne de?

I dagens dilemma på Golf.dk skal vi på en situation, som måske/måske ikke kan få læserne op i det røde felt. Det handler om en mulig snydepels – og en pludseligt opstået chance for at bringe balance i regnskabet.
 
Du er med i det lokale hulspilsmesterskab og dyster mod en spiller, der blandt nogle af dine gode golfvenner har ry for at være lidt ufin i kanten. Han har en påfaldende tendens til at finde sine bolde på spilbare steder, uanset hvor langt inde mellem buske og træer han slår sine bolde.
 
Og ganske rigtigt. Du kan ikke bevise noget, men tre gange har du haft en grum mistanke om, at han har lagt et æg ude i roughen. Alle tre gange har han "fundet" sin bold, lige så snart du har vendt ryggen til for at hjælpe ham med at finde den – og alle tre gange har han haft et fint leje. Det har kostet dig et tabt hul og et delt hul.
 
I er på 17. hul, og din modstander er 1 up. Han slår sin bold langt ud i roughen, mens du splitter fairway. Han slår en provisorisk, men du ligger så godt, at du nærmest ikke kan undgå at vinde hullet, hvis han mister sin første bold.
 
Lidt efter går I ud i roughen for at lede efter modstanderens bold. Du er fast besluttet på ikke at slippe ham af syne, for han skal ikke have lov til at lægge et æg. Pludselig ser du hans bold 10 cm fra din fodsål. Den har sat sig halvt nede i den bløde rough, og din modstander er et par meter væk og har ikke set den.
 
Hvad gør du? Afgiv din stemme i afstemningen til højre.


24 kommentarer til "Træder du på bolden med vilje?"

Jeg ville lade den ligge lidt

Jeg ville lade den ligge lidt for at se om han ville "finde" den et bedre sted. Hvis jeg kunne afsløre ham i snyd, ville han blive disket og det er det mest retfærdige udfald.

Hvis han fandt den hvor den lå, var der jo intet problem.

Hvis du træder på den, syntes

Hvis du træder på den, syntes jeg du skulde finde en anden sportsgrene

Jeg ...

Jeg har ikke fanget ham i snyd, så derfor gør jeg ham pænt opmærksom på, at jeg har fundet hans bold! ... Og så spiller vi videre.

Rystende

at kun godt halvdelen af de svarende vil handle anstændigt og korrekt!

Min første tanke var, at det var dog en underlig artikel med nogle tanker, der ikke hører til i golf, men det viste sig desværre, at den var relevant og afslører manglende moral og forståelse for golfspillet ånd hos virkelig mange - i hvert fald af de, der har svaret.

Måske rystende

I den beskrevne situation ville det være mig en udsøgt fornøjelse at få mistanken om "urent trav" bekræftet.
Derfor har jeg stemt på nr. 2.
Anstændigt eller ej.

Måske

Ja, ok. Det er måske også i orden, hvis man observerer ham et par minutter - bare man gør ham opmærksom på bolden, inden de fem minutter er gået, så bolden ikke bliver tabt.

Det kan da ikke være så svært...

Den skal da bare have et jok og så videre... Hævn taget og mesterskab hjemme!

Har haft modsatte "fornøjelse"

I en match fik jeg testet mine regel kundskaber.
Fik trådt på min egen bold - som var aldeles væk i noget græs - kunne ikke findes på andre måder :/ - 1 straf slag.
Da jeg senere skulle putte for at vinde et hul - "glemte" jeg at få fjernet modstanderens bold fra green ca. 2 meter fra hullet.... Mit put ramte hans bold, endnu 1 straf slag...
Personligt holder jeg altid øje med min modstander i match, regler og etiketter skal bare overholdes - den er ikke sværere.
At ligge æg, uret trav og fifler - "Ud af min butik!"
Jeg kunne også finde på at bruge Jens Valentin metode ;)

Jesper Kjer

Ja, 1 straffeslag, når du træder på din egen bold, og den flytter sig - hvis du husker at genplacere den - ellers 2.

I en match (=hulspil) er der ikke straf for at ramme en modstanders bold - heller ikke på green.

Jeg gider ikke snyde, heller

Jeg gider ikke snyde, heller ikke selvom man kan tabe til spillere
der anvender mindre fine metoder, det er skruen uden ende, og må give en dårlig smag i munden

Jeg har oplevet en situation

Jeg har oplevet en situation der mindede lidt om det (men endnu mere ubehagelig synes jeg). Det var min egen foursome-makker, der på mirakuløs vis fandt vores bold i dyb rough (det var mig der havde sendt den derud). Han hakkede den hurtigt fremad og så ellers videre. På vej ud af roughen finder jeg så vores rigtige bold (den jeg selv havde sendt ud i roughen). Der var ingen tvivl om, at det var min bold, da det var en personlig logobold med tryk og det hele og det var første gang jeg havde været på den bane. Hvad gør man så?

(det var en hyggematch om en fadøl med et par kammerater, men det var sidste gang, at jeg spillede sammen med ham).

snyd

Jeg ser sådan på det at hvis nogen vil nedværdige sig til at snyde, så lad dem. Dybest set er det kun deres egen glæde ved spillet det går ud over.

Snyd

Hvis jeg skal tage ham i snyd, må det være reelt men jeg kun godt lade være bare 1 minut at sige noget om den fundne bold og så vende ryg til ham for at se om mistanken havde kød på sig, for jeg kan jo til en hver tid bagefter han har "fundet" bolden...kræve at den nyfundne bold skal inspiceres og så kan det være, at det opdagede snyderi slår ham lidt ud men man skal selv være så reel som muligt...

Snyd

Lad ham snyde , tilsidst er der ingen der gider spille med ham

I hulspil må du gerne lade være med at finde hans bold

Det er i hulspil helt ok, at man ikke gør spilleren opmærksom på, at hans bold er fundet. Man er ikke forpligtet til at gøre opmærksom på det, men man kan naturligvis heller ikke selv regne med at få hjælp.

Hvis man træder på den, er det snyd, men at lade være med at finde den, er i overensstemmelse med reglerne...

Snyd IKKE!

En uretfærdighed retfærdiggør ikke en ny uretfærdighed. Et frispark retfærdiggør ikke et nyt frispark. Alle bør holde sig for gode til dette.

@Svar: nr. 2

Hverken i hulspil eller slagspil er man regelteknisk forpligtet til at gøre opmærksom på, at man har fundet en andens bold, men det ligger så dybt i spillets ånd, at man bør finde sig en anden sportsgren, hvis man ikke kan indse det.

Ikke at hjælpe med at lede (særlig grundigt) er en ting, men ligefrem at tie med, at man har fundet bolden, er simpelthen for langt ude.

I det beskrevne tilfælde kan jeg som nævnt godt acceptere, at man lige venter og observerer modstanderen et par minutter, så lange man gør ham opmærksom på den fundne bold, inden der er gået fem minutter, fra man begynder at lede.

Dilemmaet

Jeg har - selvfølgelig !!! - stemt på nr. 1. Men jeg kunne nok også - p.g.a. "mistanken" - finde på at vente lidt med at råbe " fundet", for evt. at afsløre ham som snyder. Kunne jeg det, så ville jeg ikke et øjeblik tøve med at meddele det ved præmieocerrækkelsen - også selvom han ikke er mellem vinderne. Snyd er i den grad forkert, men desværre ser vi i DK oftere og oftere, at det drejer sig om at tage r.... på sine medmennesker - eller det offentlige. Føj !

Snyd i enhver form, absolut nej tak!

Jeg kan ikke forstå nogen golfere, som synes det er på sin plads at "gradbøje" regler, eller bevidst snyde. I spillets rette ånd er vi alle vores egne dommere, der burde være en mulighed for at suspendere et medlemsskab af DGU (herunder den klub man spiller i) ved bevidst snyd, og dermed fjerne det opnåede handicap og udstede spille forbud i 12 mdr.
Kan lyde hårdt, men hvorfor ikke? Jeg spiller aldrig med en golfer igen, hvis jeg tager vedkommende i at snyde, jeg indberetter også til kontoret, hvis jeg observer snyd.

Kun ved vinterregler

Når der er oplæg på hele banen, og jeg er ude med kammeraterne, kan jeg finde på at træde deres bold ned i mudderet, og kommentere, "spil den som den ligger.." det er til stor morskab, ellers, NEJ man træder ikke på modstanerens bold, tab dog med god ånd, du er selv skyld i nederlaget hvis så!

Oplæg på hele banen?

Det må (også) være nogle vinterregler, du og kammeraterne selv finder på ;-)

Vente lidt

Hvis oplægget er som beskrevet, ville jeg nok vente 1-2 minutter, men indenfor de 5, på at se om han pludselig fandt en "anden" bold.
Derefter ville jeg sige at jeg har fundet den første.
Man hjælper altid med at lede. både i slagspil samt hulspil, det hører med til spillets ånd.
Lad dem snyde i alle andre sportsgrene. jeg har heldigvis ikke selv mødt sådan en spiller, eller ikke haft mistanke til nogen i den retning :)

Ikke konstateret snyd.

Jan Carstensen´s kommentar finder jeg ganske ok.

Gentleman sport

Hvad "andre" kunne finde på at bruge af midler til at vinde en match, bør ikke influere på ens egen indstilling, - spil bolden som den ligger, hjælp med at finde en bortkommen bold, - og hvis din makker/modstander snyder, så lad det være hans (og hans samvittigheds) sag. At vinde ved hjælp af snyd er en meget kedelig form for sejr.