Så har vi balladen

Fabián Gómez er godt på vej mod OL i Rio efter sejren i Sony Open på Hawaii (Foto: Getty Images).

Printer venlig versionSend til en ven

Der blev strøet malurt i bægeret på en ellers forrygende dramatisk afslutning ved Sony Open, da regel 14-1b prøvede at stjæle opmærksomheden

Efter en intens afslutning på Sony Open, stod Fabián Gómez tilbage som vinder på Waialae Country Club. På andet omspilshul to-puttede argentineren for en birdie og besejrede dermed Brandt Snedeker.
 
Gómez, som vandt sin første titel på PGA Touren i juni sidste år, lagde grunden til sejren med en serie på syv birdies i træk fra hul seks for at bringe sig otte under par for dagen efter 12 huller. Turneringsbanen på Honolulu har par 70, og chancen for en 59'er lod til at påvirke den 37-årige. 
 
Bogeys på de to næste huller fulgte, men Gómez fik samlet sig og leverede birdies på hul 17 og 18 for at nå tilbage til -8 for dagen og 20 under par for turneringen. Den score matchede Snedeker med en birdie på hul 18 for en 66'er. Det var et stærk comeback af den syvdobbelte PGA Tour-vinder, som skulle helt frem til hul ni, før en tidlig bogey blev udlignet.
 
Snedeker er to år yngre end Gómez, men efter ni år på PGA Touren, hvor han har spillet både Ryder Cup, Presidents Cup og vundet FedEx Cup, er han markant mere rutineret end argentineren. Alligevel var det Snedeker, som begik åbenlyse strategiske fejl i overtiden. 
 
På hul 72 slog han gennem det skarpe dogleg med driveren og endte i roughen, hvilket forhindrede ham i at ramme par fem hullet i to slag. På første omspilshul trak han igen driver og slog et identisk teeslag. Tredje gang; driver. Og nej, den ramte heller ikke fairway. Gómez, som på ingen måde er langtslående, nåede green i to slag med hybridkølle  og 3-jern for at tage sejren. 
 
Det var lige før, omspillet skulle stå mellem tre mand, for Unge Zac Blair gjorde alt i sin magt for at klemme sig med. På hul 17 var han lige ved at chippe i for birdie med sin 3-wood, og på hul 18 slog han samme kølle til tre meter og truede hullet med sit eagleforsøg.
 
Inden han kunne skrive under på sit scorekort i 67 slag, for en samlet score i -19, måtte han  stå skoleret for dommerne, da et potentielt brud på regelbogens nyeste tilføjelse - 14-1b -  var kommet på tale på hul 17. 
 
Under udførelsen af sit chip med den lange 3-wood havde grippet været i kontakt med Blairs trøje, men havde køllen været forankret? TV-billederne viste, at grippet bevægede sig frem og tilbage over trøjen, hvorfor det var tydeligt, at alt var foregået i overenstemmelse med regelbogen, men alene det, at situationen gav anledning til debat, viser svagheden i regel 14-1b. Den vil komme på tale igen fremover, og der vil opstå tvivl, for grænsen mellem forankring og ikke forankring er hårfin. 
 
En ting er tvivlsspørgsmål på PGA Touren, hvor en dommer altid er i nærheden, men hvad med ude i klubberne? Derude, hvor forbavsende mange har svært ved at kende forskel på gul og rød hazard - en elementær del af ethvert begynderforløb - forventes glade amatører selv at efterleve en ny regel, der levner plads til tolkning. Er der nogen som helst chance for, at det kommer til at forløbe gnidningsfrit? Det er svært at forestille sig.   
 

3 kommentarer til "Så har vi balladen"

Der er kun én, der kender sandheden

...og det er spilleren. I golf må vi stole på, at spilleren spiller efter reglerne. En kølle - lang putter eller 3-wood - der berører en løs bluse er KUN forankret, hvis den berører kroppen, og det ved kun spilleren.

Enig i, at det bliver et helvede at forholde sig til ude i klubberne...

Morten B.

@Morten B

Det var dog en besynderlig definition på forankring, du der kommer med!

Hvor har du den fra?

Hvornår berører køllen kroppen?

DB har ret

DB har da - på trods af de nedadvendte tommeltotter - ret.

Morten Buckhøj kommer med en forkert beskrivelse af, hvornår en kølle er forankret.

Køllen er ikke forankret, bare fordi den rører kroppen, f.eks. ved et tilfælde.

Den skal bevidst holdes fast mod kroppen, før den er forankret.

Det er altså lige meget, om køllen uforsætligt berører en løs bluse eller kroppen. Ingen af delene er forankring.

Så vanskelig bliver den regel heller ikke at forholde sig til. Der findes decisions m.m., der beskriver og præciserer, hvornår det er forankring, og hvornår det ikke er. Bl.a. en decision, hvor køllen kommer i kontakt med tøj - også løst tøj - og en, hvor spilleren uforvarende kommer til at røre kroppen med køllen under et slag. Ingen af disse tilfælde er forankring. Så hårfin er grænsen ikke.

Svaret på DB's sidste spørgsmål (som jeg godt kan forstå, da det kan virke forkert eller upræcist at tale om, at køllen rører kroppen, når man har tøj på) er, at tøj, der presses mod kroppen af en kølle eller af hånden, der gripper køllen, betragtes som en del af spillerens krop i relation til regel 14-1b.

Der er mange regler, der giver anledning til rulings i prof-turneringer og til efterfølgende debat, bl.a. pga. sensationslystne skribenter eller modstandere af en regel, og som giver anledning til fortolkning og vurderinger.

Det er ikke en svaghed. Det er golf.