Miguel bag facaden

-Hvis jeg spiller godt, så vinder jeg, uanset om det er på championstouren eller i Europa, sagde Miguel Angel Jiménez til Golf.dk forud for True Thailand Classic (Foto: Getty Images).

Printer venlig versionSend til en ven

Bag røgsløret fra cigaren og jokes om olivenolie i leddene gemmer sig en anden og mere seriøs side af Miguel Angel Jiménez, en hvor benhårdt arbejde er det dominerende træk

Få golfspillere er populære som Spaniens Miguel Angel Jiménez. Hestehalen, charmen, en excentrisk opvarmningsrutine og en hang til alt det, der normalt er forbeholdt sportsstjerner på den anden side af pensionen, har gjort den rødhårede til menigmands forbillede – en legemliggørelse af den drøm, hobbygolfspillere drømmer fra mandag til fredag på kontorerne og i butikker, inden weekenden igen giver rum til at komme på græs. Børnene ved golfturneringer er på jagt efter Rory McIlroys autograf, men for mange blandt det ældre publikum er et billede sammen med Jiménez i højere kurs.

Man ser cigaren og vinen og solbrillerne og dansetrinene, men bag Jiménez' succes som glad levemand ligger et hårdt slid, som sjældent er i fokus. Han er naturligt smidig, men der bliver lagt en stor indsats for at bibeholde den smidighed, som har gjort ham i stand til at undgå skader og konkurrere ind i 50'erne. Det har han gjort med enorm succes, hvilket understreges af sejrsrækken på 21 titler, hvoraf hovedparten er vundet efter han rundede de 40 år.

Den - for en sportsmand - atypiske livsførelse har skabt et karikeret billede af spilleren, især hjulpet på vej af amerikanske medier, som ofte betegner ham som "verdens mest interessante mand", men der er ingen hemmelighed, ingen let vej til succes. En whisky om dagen gør ikke en vinder. Et utal af timer på træningsbanen ligger bag de imponerende resultater, og selvom man sjældent ser ham blandt de første på rangen, er han ofte med til at lukke den ned sidst på dagen.

- Jeg kan lide en cigar, et glas vin og at tale med mennesker. Det er en vigtig del af mit liv, men jeg arbejder også hårdt, sagde han til golf.dk forud for True Thailand Classic.

- Jeg er 52 år, jeg ville ikke være herude, hvis jeg ikke arbejdede hårdt. Man skal være dedikeret, og det gælder alt her i livet. Resultater kommer ikke sendt fra himlen. Man skal blive ved med at arbejde, og det er det, jeg gør. Jeg elsker det, jeg laver, sagde han.

For et år siden var Jiménez helt med fremme på Black Mountain Golf Club efter tre runder, men forsøget på at slå sin egen rekord som ældste vinder på europatouren kuldsejlede med en finalerunde over par.

De jævnaldrende kollegaer konkurrerer primært på championstouren – eller PGA Tour Champions, som den nu bliver kaldt – og det er også begyndt at trække i hestehalen, men frem for at skifte fokus har Jiménez blot udvidet sin turneringsplan.

- Jeg kommer til at spille noget mere i USA. Jeg spiller et par uger her, og så kommer jeg til at spille lidt på seniortouren. Jeg kommer til at tage frem og tilbage, siger han.

Det er en ambitiøs plan for en mand, som har alderen til at læne sig tilbage og nyde frugterne af 27 års arbejde på europatouren, for det er krævende at spille på to tours, og det har Jiménez også opdaget.

- Det er ikke nemt, for det giver en masse lange rejser. Jeg tror, det har påvirket mit spil, for det kræver ekstra energi at spille på begge sider, men jeg vil ikke forlade europatouren, og jeg vil spille championstouren - jeg vil spille dem begge. Vi må se, hvad der sker, siger han.

Når Jiménez tee'er bolden op torsdag, vil det være hans turnering nummer 671 på europatouren. Det placerer ham som nummer tre på listen over flest spillede turneringer i tourens historie, 35 efter Sam Torrance på førstepladsen, og han kan godt forestille sig at  komme til at slå den rekord.

- Jeg ved det ikke. Måske. Jeg har et par år mere i mig. Så længe det trækker i mig, vil jeg fortsætte med at spille, siger han.

Det trækker stadig. Mens træning, fokus og seriøsitet har gjort Jiménez i stand til at præstere på højeste niveau, så er uforbeholden kærlighed til spillet nøglen til hans lange holdbarhed.

- Mange spiller golf for at tjene penge, jeg spiller ikke for pengene, jeg spiller, fordi golf er mit liv. Det er nok derfor, jeg har holdt fast så længe, siger han.

Jiménez tager hul på turneringen klokken 02.10 dansk tid sammen med Thongchai Jaidee og Thomas Pieters.