Ernie lider af yips

Ernie Els er det seneste eksempel på, at putting bliver sværere og sværere med alderen (Foto: Getty Images).

Printer venlig versionSend til en ven

Tidligere var Ernie Els en af de bedste spillere med putteren, men sydafrikaneren har fået svært ved at ramme hullet fra selv de korteste afstande

En sikker hånd på green var afgørende for, at Ernie Els har vundet fire majors i sin karriere. Den seneste er ikke mere end tre år gammel, men det er nye tider for sydafrikaneren.

For en måned siden brændte Els dette korte putt i Alfred Dunhill Links Championship.

På en lændge putt, som selv en begynder forventer at slå i hul uden problemer, misser Ernie hullet med flere centimeter. Læg mærke til håndryggen i træføjeblikket. Der er tale om et yip.

Desværre er der ikke tale om et enkeltstående tilfælde. I de senere år har Els brændt en række chokerende korte putts, som ikke alle er fanget på TV. Det blev den seneste afbrænder, som fandt sted fredag i CIMB Classic.

Igen var bolden ikke i nærheden af at droppe. Med en så usikker putter er det imponerende, at Els var i stand til at klare cuttet i både Skotland og Malaysia.

Han kommer dog ikke til at vinde flere titler så længe problemet består, og det er ikke simpelt at slippe af med yips, når de først har angrebet systemet. Tidligere har en maveputter været løsningen for Els, men den har han pensioneret for at gøre sig klar til tiden efter første januar, hvor forankringsforbudet sætter ind.


8 kommentarer til "Ernie lider af yips"

Yips

Hvad er den bedste måde at få afskaffet Yips?

@Uffe

Her problematikken næsten med Leonard Cohens egne ord.

I know the yips are real
It don't matter how it all went wrong
That don't change the way I feel
And I can't believe that time's
Gonna heal this wound I'm speaking of
There ain't no cure,
There ain't no cure,
There ain't no cure for the yips

It's written in the scriptures
It's written in the blood
I even heard the angels declare it from above
There ain't no cure
There ain't no cure
There ain't no cure for the yips

The holy books are open wide
The doctors working day and night
But they'll never ever find that cure for the yips
There ain't no drink, no drug,
There's nothing pure enough to be a cure for the yips

Læg spillet på hylden og kom

Læg spillet på hylden og kom tilbage med et sind der er fuldstændigt resettet uden vanens jernkæder der trækker sind og krop rundt i en håbløs kamp.

Jo hårdere man prøver at knytte næven jo hurtigere forsvinger evnerne samt kontrollen i livet og golfen.

En gammel kending

Som MD skriver, læg spillet på hylden lidt og brug tiden på noget andet. Det er den ene måde, men problematikken heri er, at man er nødt til at lægge spillet på hylden indtil du fuldstændig har glemt, at du havde yips og det kan jo tage alt fra 2 uger til flere måneder alt efter hvor glemsom, man er.

Personligt holder jeg med den metode, der hedder træning, træning, træning!
Jeg spiller i hcp 1 og har haft yips med mine wedge slag(alle slag hvor jeg skulle bruge wedge!!) og nu har jeg efterhånden trænet noget tid på det, og de er først rigtigt ved at gå væk nu efter nogle måneder, og der er ingen tvivl om, at jo hårdere man prøver og går op i golf, jo sværere er det at komme af med dem, og tanken sidder bare i baghovedet selvom, man ved, at man sagtens kan..

Yips

Yips trigges af frygt. Yips starter ved angst for at misse et put, derefter bliver yips til angst for at yippe . du bliver bange for at yippe og derved yipper du.

Det hjælper nul og niks at ligge spillet på hylden. eneste måde du fjerne det er ved at anerkende du er bange og har angst og arbejde med det.

Du kan jo evt tænke på at du skal dø, så er der ikke nogen grund til at gå rundt og være bange for at putte til en golfbold.

Hør på hvad steve jobs engang sagde:
"Remembering that you are going to die is the best way to avoind the trap of thinking you have something too lose."

Yips

Enig i de kloge ord om det psykologiske i yips. Men yips handler jo også om noget mekanisk, nemlig problemer med at styre de små muskler i hænder og omkring håndledene. For det findes kun en nogenlunde brugbar kur : Så vidt muligt at tage disse ud af tilslaget til bolden. Dvs. bruge de store muskler i skuldre, ryg, brystkasse og overarme i stedet, disse er ikke nær så let påvirkelige. Forankring af overarmene til begge sider af brystkassen virker stabiliserende.

Til TSV

Jeg kan ikke tro på det mekaniske aspekt du kommer med der. Hvis en spiller altid har yippet, så er det klart der er en fysisk hæmning for spilleren - så er det jo noget som spilleren ikke fysisk kan udfører.

Men hvis yips opstår efter man har startet og at man før har lykkes med bevægelsen, så kan jeg ikke tro på at det skyldes der er noget han ikke "kan" yips kan betegnes som værende "en udfordring med en bestemt bevægelse - altså kordinering af muskler ja. men udfordingen og selve yipsen opstår af angst altså det psykologiske.

Træning er super godt, det

Træning er super godt, det kan man ikke komme uden om. Men som jeg skrev så kan man også spænde for hårdt og så kommer man ingen steder, man skal jævnligt analysere for at se om det at trykke på giver noget eller det modsatte.

Nu laver jeg selv musik med +25 år på bagen på den konto og ved at det er ekstremt sundt for udvikling af nye "veje" at tage en lur på tingene, dagen efter ser man altid lidt mere frisk på tingene.

Det er jo også en øvelse i at kunne lade fortiden ligge og komme videre, sådan generelt i livet, der kan bidrage med at holde de der yips på afstand.

Frygt i sig selv er meget individuelt, og tror nok de fleste har for meget af det end de nu engang burde have, taget udganspunkt i deres liv og situation. Der bliver OverTænkt(tm) og over handlet på småting, måske skulle man tage lidt afstand til alvoren og nyde nuet en smule mere.

Min kære fader spiller i den lave ende af handicap skalaen og lader frygten have så meget magt at han kan finde på at lave om på putte teknikken midt på en runde.

Der skal arbejdes med tingene! MEN IKKE PÅ BANEN!!!