En storm i et glas mundvand

Bernhard Langer benytter sin nye og lovlige teknik (Foto: Getty Images).

Printer venlig versionSend til en ven

Debatten om forankringsforbuddet rasede i årevis, men små to måneder efter det er trådt i kraft, er implikationerne næsten ikke til at få øje på

Forankringsforbuddet er små to måneder gammelt. Lad os tage et kig på, hvad der er sket indtil videre:

Bernhard Langer har domineret professionel seniorgolf siden han fyldte 50 for otte år siden, men tyskerens regeringstid blev af mange dømt til at slutte med det nye forankringsforbud. Langer har i flere perioder kæmpet med spillet på green, men med enden af sin kosteskaftputter hvilende mod brystkassen reddede han karrieren.

Årsskiftet har ikke gjort den store forskel. Langer har beholdt sin lange putter, og teknikken er stort set den samme. Han adresserer bolden ligesom tidligere, men før han begynder svinget, rykker han putteren fri fra brystet, lige nok til at holde sig inden for de nye regler og lige nok til at vinde årets anden turnering på Champions Touren i overbevisende stil.

På europatouren troede Shaun Norris, at dagene med den lange putter var talte, da kalenderen skiftede til 2016, men efter at have eksperimenteret med en konventionel putter er han tilbage med en modificeret udgave af den lange.

- Jeg prøvede en kort putter i årets første turnering, men en af mine venner, som også benytter en lang putter, havde skåret tre tommer af sin putter, så det prøvede jeg også, sagde sydafrikaneren.

Norris lægger ikke skjul på, at han efterstræber følelsen af forankring, men han har også oplevet, at det at få skaftet væk fra brystet har haft en positiv effekt.

- Jeg holder min venstre arm vandret og låser albuen. Nogle gange føles det faktisk mere naturligt, fordi putteren kan svinge mere frit, sagde han til Golf.dk i Kuala Lumpur.

Norris har misset cuts med den nye metode, men den har også givet ham en sejr på asientouren.

Med fremme i weekenden i Maybank Championship Malaysia var Richard Bland. Ikke siden Italian Open har englænderen misset et cut, og midt i det stræk har han sagt farvel til sin "bellyputter". Det har ikke påvirket resutaterne negativt, at han nu benytter en længere end normal putter, som dog ikke når helt op til maven.

Søndag aften tre-puttede Adam Scott to gange på Riviera Cuntry Club for at slutte på andenpladsen et enkelt slag efter Bubba Watson. Scotts samlede præstation med putteren var meget opmuntrende og dommedagsprofetierne om australiernes fremtid synes langt væk fra at gå i opfyldelse. Han puttede cirka som vi har set ham med kosteskaftet. 

Nogle har adopteret en ny metode, andre har foretaget minimale justeringer, men samlet set tager det professionelle golflandskab sig ud ligesom før nytår. Stort set.

Da Keegan Bradley og Webb Simpson vandt hver deres major, var det med grippet på putteren stukket op i maven, og det har ikke været nogen nem transition, fra de i løbet af 2015 begyndte at gå over til puttere med konventionel længde. I 2014 (deres sidste fulde sæson med forankrede puttere) vandt Webb Simpson 0,34 slag på feltet pr. runde i Strokes Gained Putting. Foreløbigt i 2016 har han sat 0,30 slag til for hver 18 huller spillet. Simpson har leveret fine resultater, men det har været putteren til trods.

Bradley har misset tre ud af fire cuts i 2016, og det skyldes, at han siden 2014 er gået fra nummer 88 til 209 i Strokes Gained Putting. Dengang vandt han et kvart slag pr. runde. Nu taber han 1,19 slag.

Det samlede indtryk er dog, at golfen ligner sig selv. Hvis det var tiltænkt, at reglen skulle ændre noget, har den kun haft begrænset effekt. 


1 kommentar "En storm i et glas mundvand"

Et godt eksempel på at vi

Et godt eksempel på at vi mennesker har en fantastik even til at indordne os under nye forhold, rigtigt hurtigt.

Det kunne være spændende at høre fra folk fra amatør skaren der har måtte ændre deres teknik, og hvordan det går?
Nuvel, det er jo før sæson, og greens er vel tvivlsomme og meget langsomme, men putting er jo mere et spørgsmål om følelse end så meget andet.

Synes det er fedt Langer slipper kontakten fra kroppen og bare fortsætter, med stortset samme resultat, der er her ikke tale om at bunden er slået ud af tønden, og heller ikke i nærheden.