Danskerne samlet i andet geled

Søren Kjeldsen kunne ikke matche Joachim B. Hansens superrunde, men han var alligevel en af dagens bedste på Emirates Golf Club. (Foto: Getty Images)

Printer venlig versionSend til en ven

Danmark har tre heste at spille på i topstriden ved Omega Dubai Desert Classic, men sejren er meget at bede om

Ingen kunne måle sig med Joachim B. Hansens 64'er på tredje runde af Omega Dubai Desert Classic, men de lave scores fortsatte dagen igennem. Det betød, at den andenplads i -9, han var på, da scorekortet blev underskrevet, langsomt blev devalueret til en delt 12. plads. 
 
To af dem, som rykkede forbi, var landsmænd. Thorbjørn Olesen skød 70 og Søren Kjeldsen en fejlfri 66'er, hvilket placerer dem side om side på ottendepladsen i -10.
 
Derfra er topplaceringerne inden for rækkevidde, men det kan blive svært at fange Danny Willett. Verdens nummer 20 skød 65 for anden dag i træk, og med den overtog han førstepladsen fra Rafa Cabrera-Bello i -16. Spanieren leverede den tredje 67'er på stribe og sidder alene på andenpladsen.
 
Det siger noget om forholdene på tredje runde, at Lucas Bjerregaard kom rundt i 69 slag uden at vinde en eneste placering. Han overnatter på 37. pladsen i -6.
 
Eneste spiller i top-50, som afleverede en score over par, var Ernie Els. Den firedobbelte majorvinder har været nede i karrierens dybeste hul, men han har fundet noget i ørkenen, som virker. Dog ikke godt nok til at stå imod presset af at spille i førerbold, skulle det vise sig. Efter en birdie på hul tre spillede Els sig ud af turneringen på de næste fire huller, da han satte fem slag til, mens konkurrenterne lavede birdies.
 
Der var nu ikke kun skidt fra den store sydafrikaner. Han lavede fire birdies, og de tabte slag var ikke et produkt af yips. Men en 74'er blev det, og med den faldt han ned til 28. pladsen i -7. 
 
Et slag længere fremme finder man en anden mand med fire majors, den forsvarende mester, Rory McIlroy. Verdens nummer to holder liv i et spinkelt håb om at genvinde titlen, efter at have lavet seks birdies på bagni, men med otte slag op til Willett har han brug for noget i nærheden af Ernie Els' banerekord i 61 slag søndag. Hvis nogen kan gøre det, er det ham. 
 
Thorbjørn Olesen og Joachim B. Hansen spiller sammen kl. 09.03. Søren Kjeldsen får selskab af Chris Wood 18 minutter senere. Førerbolden slår år 09.48.
 

6 kommentarer til "Danskerne samlet i andet geled"

Hvornår er man begyndt at skyde i golf.

Jeg har spillet golf i nogle, og har lært at man slår til bolden. Desuden går man en runde i et eller andet slag.

Mvh. Alice ipsen

På engelsk er det normalt at

På engelsk er det normalt at bruge ordet "shot" Alice.
- This golf player shot 66 in the last round -

Dansk låner og har altid lånt udtryk og ord fra engelsk og den anden vej ligeledes, så det er der ikke noget galt i også at gøre i en forklaring omkring en golf runde.

Du siger vel heller ikke på et par 4 hul der bliver klaret i 5 slag.

- Jeg har lige lavet en Skotsk djævel fra 1600 tallet, fordi ordet Bogey kommer fra det område, og oprinder fra ordet bogle som er ovennævnte.

Så skal man også rette ordet birdie, som har sin oprindelse fra 1902, og betyder fremragende, på den tids amerikanske slang.

Går ikke ud fra du bruger ordet fremragende, men låner det udlandske ord, lige som alle os andre.

Forklaringer, ord vendinger og andet kan frit konverteres fra sprog til sprog, og det er der igennem at sproget også udvilker sig, forståelse og mening af konkrete ord, kan også sagtens tage skifte i forskellige retninger, alt afhængigt af hvilket sammenhæng det normal bliver brugt i.

Her taler tendens altid som taktstok og det vil altid ligge over alt andet, således hvis et ord bliver brugt nok i sprog og skrift skifter det fuldstændigt mening, også hen over sprog.

Delte meninger

Nu er sprogbrug, især i sportssammenhæng noget underligt noget, hvis man bruger det engelske ord shot, vil det afhængigt at sportsgren blive oversat/brugt meget forskelligt, skyder du lerduer med et gevær er det helt klart skud, i golf er det helt klart slag og ikke skud, man skyder ikke en score men bruger et antal slag på en runde eller på et hul og får en score, som består af et eller antal slag.
Det er muligt at sproget forandre sig, men jeg slår stadig til min golfbold, og jeg bruger et antal slag, ikke et antal skud.

Ja det er rigtigt, hvis man

Ja det er rigtigt, hvis man tager det ordret, giver det ingen mening, som regl.

Ord er jo i bund og grund kun en tilnærmelse, en beskrivelse af hvad den største mængde definere det som ( de er ikke den fuldkomne bevisbyrde eller endelige fakta for en konkret ting eller andet ), det er jo også derfor at ord kan skifte betydning, eller blive omskrevet via andre kombinationer af bogstaver, det jævnligt.

Hvis det modsatte skulle være en legitim indgangsvinkel skulle man kunne påvise ingen ord har ændret udformning, mening, eller noget andet, nogen sinde, hvilket man ikke kan, da ord og sprog er et flydende element i konstant bevægelse.

Vi har jo dansk sprognævn, de har en hjemmeside som man kan skrive på og registrere gamle ord man synes skal omskrives.

Et dårligt eksempel, dog eksempel kunne være
Stol
Hvis man kan argumentere for det er der ingen hindring for at ordet i fremtiden kunne omskrives til - sdol. Såfremt de generelle skrive tendenser, og udtryk i samfundet begyndte at pege i den retning, noget som intet enkelt individ har magten over at kontrollere. Også selv om man synes det er fjollet, og noget nymodens pjat.

Så set i det lys, kan man også argumentere at det er fint og på linje at skrive at man - skød en 69er i golf. Det vil i sig selv, være en meget mildere modificering end dem som sker jævnligt i stortset alle sprog.

De små justeringer, i udtale, mening, og sammensætninger ordene bliver brugt i, er for altid i udvikling.

Man kan så sige at visse ord stillinger, meninger er smartere og mere fikse end andre, og de som er svage i den sammenhæng vil da aldrig få stabil grund at stå på, og vil sygne hen, måske for evigt, måske for at blive vækket igen efter mange år.

Et par eksempler:

- Spyttemanden, nyt ord. dog ikke implementeret i retskrvningen endnu, men alle ved hvad/hvem det er. Timing var afgørende i tilblivelsen her.

- Brobisse, Frederik der suser over storebælt da det blæser. Ny betydning, normalt er det dem der laver broerne, nu betyder det - også noget andet.

Listen er lang og den bliver altid længere, og ordene har substans nok til at stå på højeste instans hjemmeside, en klar indikation at tingene skvulper rundt, altså ej statisk materiale.

Kontekst og timing er meget afgørende for meget af det her.

God argumentation Mads men !

Ikke for at gøre dette til en større akademisk diskution, men Du må da give mig ret i at du ikke skyder til din bold, du slår til den.
Hvis vi kan blive enige om det, så vil mit argument være, at når du gør resultatet op, har du udført et antal slag til bolden ikke et antal skud.
Det er ikke af så stor betydning, så jeg og de personer jeg normalt spiller med og imod bruger stadig udtrykket slag og puts.
Lige et argument mere, i regelbogen, altså det originale fra R/A hedder det jo ikke shot play om slagspil, men stroke play.

Det er rigtigt, for

Det er rigtigt, for nuværende.
Jeg snakker mere om tendenser end en nuværende ramme og forståelse.

Havde snakken med min bedre halvdel igår, og vi var rundt om det du også nævner. Hvis man ser "lokalt" i en tidsramme, er der ofte rigtigt mange ting der bliver sagt og skrevet der bryder rammen af det der lå bag ved, altså gemt og lejret i historikken - og det er jo det oprørte vand, så at sige, der hele tiden sørger for at skubbe på udviklingen.

Så i den forstand, er en udviking kun muligt, hvis man bryder rammen, og sætter sprog bruget ud over den alment accepterede standard.

Og i den sammenhæng, er alt jo muligt.

Slang, har jo den forundelige styrke, enten at tage ord helt uden logisk sammenhæng eller stave dem kreativt for så at blive implementeret i tale sproget, eller hvis det går højt, også i det skrevne sprog. Og inden for slang rammerne, er der ingen grænser for hvad et ord kan betyde, også selvom - det lyder lidt skørt.

Det er jo slang der har iscenesat ordet birdie, en tendens der greb om sig og blev industri standard, så spørger jeg i alt beskedenhed - det kan det at -

Skyde en 69'er vel også :)

I den sammenhæng kan man sagtens bruge flere ord til at beskrive præcis samme aktion.
-Jeg "slog" et slag.
- Jeg "skød" en 69'er
- Jeg "bankede" den ned af fairway.
- Jeg "smækkede" den ind på forklædet, trods forhindringerne.
- Jeg "Sænkede" den i koppen.

Det er jo kun fantasien der sætter grænsen og der vil altid være gråzoner, som bliver skubbet, enten frem eller tilbage, alt afhængigt af timing, eksponering, og mening.

Det eneste der er showstopper, er hvis forståelsen går tabt, fordi der for langt imellem ordets intellektuelle substans set i forhold til kontekst.

- Nølgesukken, drønt gulf.
Er noget vrøvl set i lokal tidsramme, men hvis alle vidste meningen bag disse 3 ord, og de logisk kunne bindes til en forståelse, er det legitimt, selv for dansk sprognævn, og det er kun et spørgsmål om at det bliver accepteret.