Collegegolf trak lysten til professionel karriere væk

Andreas Lunding bliver til sommer færdig på college efter en udfordrende og udviklende tid. Foto: Wilmington University

Printer venlig versionSend til en ven

Andreas Lunding bliver til sommer færdig på Wilmington University, hvor der har været masser af golf på programmet, men det har ikke været en dans på roser

Det var en stor beslutning, Andreas Lunding fra Hørsholm stod overfor tilbage i efteråret 2011. Den yderst talentfulde golfspiller fra Kokkedal Golfklub var på udkig efter det rigtige college. Han var lidt sent ude i forhold til sin skolestart i august 2012, og det bedste tilbud var et fuldt scholarship på Wilmington University, der lå og stadig ligger i division 2.

- Det bedste tilbud, jeg fik, var et fuldt scholarship fra Wilmington University i staten Delaware på USAs østkyst. Min far var en rigtig stor hjælp og støtte i hele denne proces, og tog med mig til USA for at besøge skolen i Delaware. Jeg var meget overvældet af hele skolen og deres sportsafdeling, da det var noget, jeg aldrig havde set før. Derudover var golfholdets program et af de bedste i hele USA, og der var turneringer i Florida, North Carolina, Alabama, Texas, Californien og på Hawaii. Samtidig med mit besøg mødte jeg en masse mennesker fra skolen og blev behandlet rigtig rigtig godt, så i slutningen af mit ophold, skrev jeg under med skolen, fortæller Andreas Lunding til Golf.dk

Uvurderlige år

Hans år i USA har været todelt. En stor personlig udvikling, men sportsligt har det ikke været noget i samme kategori.

- Mine år i USA har været uvurderlige. Det er et skridt, jeg efterfølgende er blevet utrolig glad for, jeg har taget. Jeg har mødt en masse dejlige mennesker og har spillet nogle fantastiske golfbaner, som man ellers ikke ville få mulighed for. Personligt er jeg blevet en moden ung mand, der kan tag egne beslutninger. Der er selvfølgelig gået fire år, men det at jeg har taget skridtet og fået succes i mine år herovre har givet mig utrolig meget selvtillid videre ud i livet, fortæller Andreas Lunding.

Han har haft pæn succes på skolen og bliver færdig på college med Business Management som hovedfag.

Sportsligt startede det forrygende. Han havde to turneringssejre og blev Rookie of the Year Central Atlantic Collegiate Conference (CACC).

Utrolig resultatfikseret

På sit tredje år blev han CACC Player of the Year, men status når collegekarrieren nærmer sig afslutningen er ikke videre positiv.

- Sportsligt synes jeg ikke, jeg har udviklet mig. I USA er man utrolig resultat fikseret og tænker ikke så meget på den proces, der hører til for at kunne opnå gode resultater. Jeg synes personligt, at mit golfsving er blevet dårligere af at være i USA, fordi man spiller meget mere, end man egentlig står på rangen, puttinggreenen og så videre. Når vi har haft swing træning, har det været det såkaldte quick fix. Man tænker ikke så meget på, hvordan træningen kan gavne dig bedst i det lange løb, fortæller Andreas Lunding.

Ingen dans på roser

Han råder potentielle collegespillere til at tænke sig godt om.

- Det er vigtigt, man forstår, hvad det indebærer at tage til USA for at studere og spille golf. Det er ikke en dans på roser. Hvis du absolut vil have en professionel karriere og golf er bare det eneste du ved, så ville jeg ikke råde dig til at tage til USA. Hvis du derimod ved at golfen ikke nødvendigvis behøver at være din fremtid, og du sådan set bare vil have en fed tid og nogle gode oplevelser, så synes jeg, du skal tage på college. Det kræver selvfølgelig at du er en god golfspiller og har haft succes i din junior tid, for ellers må du betale for hele opholdet selv. Jeg siger ikke,  det er umuligt at blive en god golfspiller på college i USA, men dit fokus bliver flyttet andre steder hen også. Hvis du ikke klarer de akademiske krav i skolen, så får du ikke lov til at spille. Derudover er der hård konkurrence blandt dig og dine holdkammerater om hvem er skal repræsentere skolen til diverse turneringer, hvilket også kan tage meget af din energi og fokus. Hvis du hanker op i dig selv og gør hvad der bliver forventet, får du oplevelser som du vil huske resten af dit liv, og det er jeg utrolig taknemmelig for, fortæller Andreas Lunding.

Han er blevet afklaret med, hvad han skal, når han kommer hjem til Danmark. Eller rettere sagt, hvad han ikke skal.

- Da jeg ikke har udviklet mig golfmæssigt, er lysten til at fortsætte i samme spor og blive professionel mere eller mindre forsvundet. Jeg synes da stadig, det kunne være fedt og sjovt og alt det der, men jeg bliver også nødt til at se det fra den realistiske side og gøre, hvad der er bedst for mig og min fremtid. Jeg elsker golf, så der er ingen tvivl om at jeg vil forsætte mit liv i denne branche, dog bare ikke med en golfkølle i hånden. Jeg vil dog stadig fortsætte med at spille for Kokkedal og deltage i diverse eliteturneringer igennem sæsonen, da jeg stadig synes det er rigtig sjovt. Det tror jeg aldrig jeg vil stoppe med. Golfbanen er stadig det sted jeg finder fred og kan være helt mig selv, fortæller Andreas Lunding, der forventer at begynde at studere sports management, der vil passe godt sammen med den bachelor i Business Management, han sikrer sig på Wilmington University.


1 kommentar "Collegegolf trak lysten til professionel karriere væk"

US College Golf

Flot artikel.
Held og lykke til Andreas med sine afsluttende eksamener
Der er afterhaanden en del danske spillere der har spillet Universitets golf i USA, jeg er selv en af dem.

Jeg synes det er en god og konstruktiv artikel der saetter fokus paa Andreas' oplevelser i USA som lyder til at have vaere positive. Det er ogsaa meget faa jeg har talt med der har haft daarlige oplevelser i USA som college golf spiller.

Med hensyn til traenings form er det korrekt at langt de fleste skoler ligger mest vaegt paa resultater end process da de jo "kun" har spillerne i 4 aar er de mere interesserede i at faa gode resultater i den tid og ikke saa meget interesseret i at lave en helt masse om paa deres sving for at blive verdens bedste spiller om 10-15 aar. De fleste spillere der bliver optaget paa golf scholarship er i forvejen ogsaa dygtige spillere og skolens ide er at det ikke er nodevendigt at lave om paa spillerens teknik alt for meget.

Golf Traeningen bestaar af vedligeholdelses traening og course management traening for det meste...Men det skal dog siges at der er meget forskel paa skolerne.
Tag Iowa State som eksempel hvor jeg gik, her havde vi en assistant coach og en head coach som begge var PGA teaching professionals og havde stor indsigt i svinget og de spurgte hver enkelt spiller om deres behov for sving aendringer. Traeningen var meget individuel, nogle spillere ville have for meget teknisk traening og andre spillere ville kun have teknisk traening. For mit eget vedkommende havde jeg James Petts og Aksel Kragh hjemme i DK til at hjaelpe mig med den tekniske traening og jeg brugte skolens coach til vedligeholdelses traening og follow up. Det blev en slags samarbejde mellem de tre,

Pointen med min kommentar er at i som spillere skal undersoege skolen godt og grundigt inden i tager beslutningen om at tage til USA paa golf scholarship. Find ud af hvem coachen er, evt. spoerg andre tidligere spillere fra skolen om deres oplevelser osv.

Hvis i har nogle spoergsmaal er i velkomne til at skrive til mig paa facebook.
Jeg hjaelper gerne.

Vh
Jacob Aaholm